رشته روانشناسی، یکی از گرایشهای پرطرفدار و پولساز رشته علوم انسانیه که بین دانشآموزان این رشته محبوبیت زیادی داره. هر ساله، دانشجویان زیادی در این رشته دانشگاهی پذیرش میشن و تحصیل خودشون رو شروع میکنن. روانشناسی علمیه که در تمام زمینههای زندگی انسان نقش داره و هر فردی مشتاقه که با این علم آشنا بشه. این رشته، بازار کار خوبی داره و جزء مشاغلیه که در جامعه امروزی، بیشتر از همیشه نیازش احساس میشه.
تمرکز اصلی علم روانشناسی، روی رفتار انسانهاست؛ رفتارهایی که گاهی پیچیدگیهای خاص خودش رو داره. افراد با داشتن اطلاعاتی در حوزه روانشناسی، میتونن با خیلی از پیچیدگیهای رفتاری آشنا بشن و با علم و آگاهی بیشتری واکنشهای خودشون رو در مسائل مختلف کنترل کنن.
معرفی رشته روانشناسی به دانشجویان و افراد علاقهمندان این رشته کمک میکنه با آگاهی بیشتری ادامه تحصیل بدن. در این مقاله پرش قراره درباره این رشته بیشتر صحبت کنیم؛ پس تا آخر با ما همراه باشین.
روانشناسی؛ علم شناخت ذهن و رفتار انسان
اکثر دانشآموزان با نزدیک شدن به زمان برگزاری آزمون سراسری، به این فکر میفتن که بهترین رشته و گرایش رو بشناسن و اون رو برای ادامه تحصیل انتخاب کنن؛ چون تحصیل در یک رشته کاربردی به دانشآموزان این فرصت رو میده که موفقیتشون رو در سالهای تحصیلی آینده تضمین کنن.
همونطور که گفته شد یکی از بهترین رشتههای انسانی، روانشناسیه که در دنیای امروز خیلی طرفدار داره؛ روانشناسی در واقع علمیه که ما به کمک اون میتونیم متوجه بشیم چرا یک کاری رو انجام میدیم، چی فکر میکنیم، چه حسی داریم و چطوری رفتار میکنیم. رشته روانشناسی کمک میکنه خودمون و بقیه رو بهتر بشناسیم. در واقع خیلی از افراد این رشته رو پُلی بین ذهن، احساس و رفتار میدونن.
با توجه به این که دروس این رشته تخصصی و سخته، شما به یک برنامهریزی خوب و داشتن شناخت کامل برای رسیدن به قله موفقیت در این رشته نیاز دارین. به همین دلیل ما هر چیزی که لازمه برای شناخت رشته روانشناسی بدونین رو بررسی خواهیم کرد.
تعداد واحدهای درسی رشته روانشناسی
اطلاع از تعداد واحدهای درسی رشته روانشناسی، یکی از مهمترین موضوعاتیه که همه دانشجویان دوست دارن قبل از ورود به این رشته، از اون باخبر بشن. به طور کلی، دانشجویان برای تحصیل در رشته روانشناسی از انسانی، تجربی یا هر گرایش دیگهای، ملزم هستن که حدود 138 تا 144 واحد درسی رو پشت سر بذارن؛ از این تعداد واحد درسی، حدودا 22 واحد به دروس عمومی اختصاص داره، 71 واحد به دروس پایه، 40 واحد به دروس تخصصی و 10 واحد به دروس اختیاری. در ادامه بعضی از دروس رشته روانشناسی رو نام میبریم:
دروس عمومی
تربیت بدنی؛
مبانی نظری؛
زبان عمومی؛
ادبیات فارسی؛
اخلاق اسلامی؛
انقلاب اسلامی؛
تاریخ و تمدن اسلامی؛
آشنایی با منابع اسلامی.
دروس اصلی
روش تحقیق؛
آمار توصیفی؛
آمار استنباطی؛
احساس و ادراک؛
انگیزش و هیجان؛
معرفت شناسی؛
روانشناسی دینی؛
آسیبشناسی روانی؛
روانشناسی شناختی؛
روانشناسی اجتماعی؛
روانشناسی تحولی 1؛
روانشناسی تحولی 2؛
روانشناسی فیزیولوژیک؛
آشنایی با فلسفه اسلامی؛
مبانی راهنمایی و مشاوره؛
آموزههای روانشناسی در قرآن؛
متون روانشناسی به انگلیسی 1؛
متون روانشناسی به انگلیسی 2؛
مباحث اساسی در روانشناسی 1؛
مباحث اساسی در روانشناسی 2.
دروس تخصصی
بهداشت روانی؛
روانشناسی سلامت؛
روانشناسی اجتماعی؛
روانشناسی سازمانی؛
آسیبشناسی اجتماعی؛
اصول روانشناسی بالینی؛
آزمونهای روانشناختی 1؛
آزمونهای روانشناختی 2؛
فنون مشاوره و روانشناسی؛
شیوههای اصلاح و تغییر رفتار؛
روانشناسی کودکان با نیازهای ویژه 1؛
روانشناسی کودکان با نیازهای ویژه 2؛
آسیبشناسی روانی کودک و نوجوانان.
دانشجویان با گذروندن این تعداد واحد درسی، میتونن مراحل تحصیل خودشون رو تکمیل کنن. افرادی که به تحصیل در رشته روانشناسی علاقه دارن، میتونن از طریق رشتههای ریاضی، تجربی و انسانی وارد این رشته بشن؛ هر چند که بیشترین تعداد دانشجویان روانشناسی رو زیر گروههای انسانی شامل میشن.
فرصتهای شغلی رشته روانشناسی
بدون شک در شرایط اقتصادی این روزها، علاقه تنها معیار انتخاب رشته نیست! فرصتهای شغلی پیشروی افراد، معمولا یکی از دلایل اصلی انتخاب رشته دانشگاهیه. افراد با تصور داشتن یک جایگاه شغلی خوب، رشته مورد نظر خودشون رو انتخاب کرده و با برنامهریزی اصولی برای رسیدن به درآمد خوب تلاش میکنن.
با توجه به این موضوعات، افرادی که علاقهمند تحصیل در این رشته هستن، در قدم اول دوست دارن فرصتهای شغلی این رشته رو بشناسن؛ به طور کلی، فارغالتحصیلان رشته روانشناسی میتونن در حوزههای مختلفی که در ادامه نام میبریم، مشغول به کار بشن.
مشاور ژنتیک؛
مطب مشاوره؛
مشاور مدارس؛
مربی مهد کودک؛
روانشناس بالینی؛
روانشناس ورزش؛
روانشناس قانونی؛
مشاوره خانوادگی؛
کانون اصلاح و تربیت؛
روانشناس کودک و نوجوان؛
تدریس در مدارس یا دانشگاهها؛
آزمونگر و تحلیلگر روانسنجی (روانسنج)؛
فعالیت در مراکز مشاوره دولتی و خصوصی.
تواناییهای لازم برای تحصیل در رشته روانشناسی
روانشناسی، رشتهایه که رفتارهای افراد رو بررسی میکنه؛ افرادی که علاقهمند تحصیل و فعالیت در رشته روانشناسی هستن باید به این موضوع توجه کنن که برای رسیدن به جایگاه شغلی خوب در رشته روانشناسی، بهتره با تواناییهای لازم برای ادامه این حوزه کاری آشنا باشن.
به طور کلی، کسب مهارتهای فردی و توانایی برخورد با مشکلات و چالشهای زندگی از جمله ویژگیهای یک مشاور موفق محسوب میشه؛ یک روانشناس خوب باید در قدم اول توانایی برقراری ارتباط موثر با اطرافیان خودش رو داشته باشه و بتونه شنونده خوبی برای صحبتهای دیگران باشه.
صداقت و رازداری، یکی دیگه از ویژگیهای شغل روانشناسیه؛ در اصل روانشناس باید بتونه صحبتهای اطرافیان خودش رو بدون هیچگونه قضاوتی بشنوه و بهترین راهکار رو برای حل مشکلات بیماران ارائه کنه. همچنین، لازمه که یک رواشناس، صبر و تحمل بالایی بهویژه در مواجهه با افراد دارای مشکلات روانی یا رفتاری داشته باشه.
گرایشهای رشته روانشناسی
در مقطع کارشناسی، روانشناسی گرایشهای مختلفی داره که دانشجوها میتونن با در نظر گرفتن علاقه و هدفشون، یکی رو انتخاب کنن. این گرایشها هر کدوم یک بخش خاص از روان انسان رو بررسی میکنن و کاربردهای متفاوتی دارن.
گرایشهای رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی به ترتیب عبارتند از:
روانشناسی بالینی
پرطرفدارترین گرایش رشته روانشناسی، روانشناسی بالینیه؛ افراد زیادی تمایل دارن در این گرایش ادامه تحصیل بدن. روانشناس بالینی تمام اختلالات روانی، عاطفی و رفتاری رو بررسی کرده و با اجرای تکنیکهای اصولی، به درمان و کنترل این مشکلات کمک میکنه. گرایش روانشناسی بالینی با شناخت به موقع هنجارهای اجتماعی، راهی مناسب برای حل خیلی از مشکلاته.
روانشناسی عمومی
یکی دیگه از گرایشهای این رشته، روانشناسی عمومیه؛ در واقع گرایش روانشناسی عمومی، مباحث پایهای روانشناسی مثل رشد، شخصیت، یادگیری، فیزیولوژی و آمار رو پوشش میده. این گرایش بعد از گرایش بالینی، طرفداران خاص خودش رو داره. افراد با تحصیل در این رشته میتونن، با موضوعات مختلفی آشنا بشن.
روانشناسی کودکان استثنایی
روانشناسی کودکان استثنایی به شناخت رفتارها و مشکلات کودکان استثنایی میپردازه. در این گرایش، فرد میتونه مشکلات مختلف جسمی و روحی کودکان رو بررسی کنه. مشکلاتی مانند اوتیسم، مشکلات بینایی و مشکلاتی که حول محور هوش کودکان شکل میگیره. با شناخت درست این مشکلات و ارائه راه حلهای اصولی، افراد میتونن تا حدودی خیلی از چالشهای این نوع کودکان رو مدیریت کنن.
بازار کار رشته روانشناسی
در سالهای اخیر، به دلیل رشد قابل توجه جامعه نسبت به اهمیت سلامت روان، دانشجویان زیادی در مقطع کارشناسی این رشته جذب شدن. افرادی که در این رشته فارغالتحصیل میشن، میتونن در مراکز مشاوره، مدارس، کلینیکهای درمانی، بیمارستانها، سازمانهای دولتی و شرکتهای خصوصی به راحتی مشغول به کار بشن.
البته که برای داشتن یک شغل موثر، نیازمند مهارتهای تخصصی، تجربه عملی و در بیشتر موارد، ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر هستین. در نهایت بازار کار و درآمد رشته روانشناسی وضعیت خوبی داره؛ البته به شرطی که مهارت و تخصص لازم رو داشته باشین.
جمعبندی
رشته روانشناسی، علمیه که دانشجویان با شناخت اون میتونن خیلی از سختیها و مشکلات محیط و زندگی رو بشناسن و متناسب با هر شرایطی، راهکار و رفتار مناسبی رو انتخاب کنن. دانشجویان این رشته میتونن در گرایشهای مختلفی ادامه تحصیل بدن؛ همچنین دانشجویان میتونن در رشته روانشناسی بدون کنکور هم شرکت کنن؛ چون این رشته شناوره.
اگه شما جزء دانشآموزان رشته انسانی هستین و بین دوراهی انتخاب روانشناسی با حقوق گیر کردین و دوست دارین که درباره این رشتهها اطلاعات بیشتری به دست بیارین، میتونین به مقاله "معرفی رشته حقوق" در وبلاگ پرش مراجعه کنین.
سوالات پرتکرار
رشته روانشناسی چند تا گرایش داره؟
رشته روانشناسی شامل گرایش روانشناسی بالینی، عمومی و کودک میشه.
برنامهریزی برای کنکور انسانی: بهترین روشها برای موفقیت در کنکور! ترفندهایی برای مدیریت زمان، افزایش تمرکز و بازدهی تحصیلی.
مقاله پیشنهادی
لیست رشتههای دانشگاههای سراسری
در این مقاله میتونید لیست رشتههای دانشگاههای سراسری رو به طور کامل مطالعه کنید و به راحتی انتخاب رشته کنید. پس با پرش همراه باشید.
مرتبسازی براساس :
جدیدترین
ح
حسین 2527۱۶ دی ۱۴۰۲
در پاسخ به undefinedبه نظر من رشته روانشناسی و گرایش های آن رشته ای پرطرفدار در بین آزموندهندگان است. برای قبولی در این رشته میتوانید از مشاور تحصیلی خود کمک بگیرید تا بتوانید پلههای موفقیت در این آزمون را به راحتی طی کنید