رشته حقوق، از محبوبترین گرایشهاییه که داوطلبان کنکور انسانی برای ادامه تحصیل در دانشگاه مد نظر قرار میدن. گرایش رشته حقوق گستردهست و در تمام روابط زندگی میشه اونها رو مشاهده کرد. در واقع باید این رو بدونین که این رشته، فقط حفظ کردن یک سری ماده و تبصره نیست؛ بلکه بیشتر از هر چیزی به روابطی که آدمها با هم دارن و قانونهایی که این روابط رو نظم میدن مربوط میشه.
خیلی از افراد با شنیدن نام رشته ی حقوق ذهنشون سریع به سمت وکالت و دادگاه میره، ولی حقیقت اینه که دنیای رشته حقوق، خیلی وسیعتره و این رشته با مسائل واقعی زندگی مثل قراردادهای کاری، دفاع از حق و حقوق و توافق دولتها سروکار داره.
دانشجویان این رشته با قانون اساسی، حقوق بشر، قوانین بینالملل، حقوق تجارت، و حتی موضوعاتی مثل جرم و مجازات آشنا میشن. پس اگه شما هم فکر میکنین که این رشته برای شما مناسبه و میخواین که اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست بیارین، در ادامه با ما همراه باشین تا یک دید کلی از این رشته به شما بدیم.
علم حقوق به زبان ساده
موضوع علم و رشته حقوق، از بحث روابط انسانی نشات گرفته. این روابط میتونه بین مردم باشه که قوانین حاکم بر اون تحت عنوان حقوق خصوصی شناخته میشه؛ یا روابط مردم با دولت که تحت عنوان حقوق عمومی مطرح میشه. علاوه بر این دو مورد، انواع روابط دیگه هم هستن که قاعده و قانونهای مربوط به خودشون رو دارن؛ مثل رابطه بین مردم در حوزه که بهش حقوق تجارت میگن؛ یا مواردی مثل اموال، مالکیت، قراردادها و مسئولیتهایی که از حوادث، وصیت، ولادت، اقامتگاه، ارث و غیره بشه که در حیطه حقوق مدنیه. رشته حقوق با توجه به همین روابط تقسیمبندی میشه.
حقوق بینالملل عمومی و خصوصی از سایر گرایش های رشته حقوق هستن. حقوق بینالملل عمومی به روابط بین دولتها و سازمانهای بینالمللی گفته میشه. در حقوق بینالملل خصوصی، روابط بین افراد با سازمانهای بینالمللی مد نظر قرار میگیره.
آموزش رایگان انتخاب رشته کنکور به سبک رتبههای برتر
قبل از این که وارد معرفی رشته حقوق بشیم، بهتره اول با چند نکته مهم درباره انتخاب رشته آشنا بشین. در این ویدیو، قراره پارامترهای اساسی و الگوریتمهای مهم انتخاب رشته کنکور رو با هم مرور کنیم؛ چیزهایی که واقعاً میتونن مسیر شما رو مشخص کنن.
اگه میخواین یک انتخاب رشته اصولی و هوشمندانه داشته باشین، دیدن این ویدیو رو از دست ندین. کلی نکته طلایی گفته شده که کمک میکنه راحتتر تصمیم بگیرین و بدونین چه رشتهای به شرایط و علاقهتون میخوره. پیشنهاد ما اینه که حتماً قبل از ورود به بحث رشته حقوق، این ویدیو رو تماشا کنین:
مقاله پیشنهادی
رشتههای بدون کنکور دانشگاه سراسری
اگر شما هم قصد تحصیل در رشتههای بدون کنکور دانشگاه سراسری را دارید، خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم.
تاریخچه علم و رشته حقوق
یکی از بهترین رشتههای علوم انسانی، رشته حقوقه. این رشته، همیشه در طول تاریخ به دنبال عدالت بوده و اگه بخوایم تاریخچه و قدمت این علم رو پیدا کنیم، باید به اولین تمدنهای بشری برگردیم. علم و رشته حقوق و قضاوت در تمدنهای سومر، مصر باستان، آشور، ایران و بابل وجود داشته و هر تمدنی به روش خودش دنبال تحقق عدالت از طریق رشته حقوق بوده.
در سال 1298 مدرسه حقوق زیر نظر وزارت عدلیه تاسیس شد و به آموزش اون پرداخت. در سال 1313 با تاسیس دانشگاه تهران، مدرسه حقوق با مدرسه تجارت و مدرسه سیاسی تلفیق شد و دانشکده حقوق و علوم سیاسی و اقصادی به وجود اومد.
دو مرتبه در سال 1340 نام این دانشکده به دانشکده حقوق و علوم سیاسی تغییر پیدا کرد و تا الان هم به همین نام در حال فعالیته؛ با این حال رشته حقوق در همه دانشگاههای سطح کشور در حال تدریسه.
درسها و واحدهای رشته حقوق در مقطع کارشناسی
دوره تحصیل در رشته حقوق در مقطع کارشناسی 4 سال و معادل 8 ترمه. دانشجوها موظفن که حدود 135 تا 140 واحد درسی رو در دوره تحصیل خودشون بگذرونن. واحدهای درسی رشته حقوق:
دروس عمومی : حدودا 22 واحد
دروس پایه: حدودا 15 واحد
دروس اصلی و تخصصی: 85 الی 90 واحد
دروس اختیاری: 10 الی 12 واحد
در ادامه قراره تعدادی از مباحث هر کدوم از این دروس رو براتون نام ببریم.
مقاله پیشنهادی
معرفی رشته علوم سیاسی و بررسی بازار کار آن
برای آشنایی بیشتر با رشته علوم سیاسی این مقاله رو تا آخر دنبال کنید، چون به طور کامل همه چیز رو درباره این رشته بهتون معرفی کردم.
دروس پایه رشته حقوق
مقدمه علم حقوق
حقوق جزای عمومی
حقوق اساسی
حقوق مدنی
مبانی علم اقتصاد
عربی
مالیه عمومی
مبانی جامعه شناسی
دروس اصلی و تخصصی
آئین دادرسی مدنی
متون حقوقی
آئین دادرسی کیفری
حقوق اساسی
حقوق جزای عمومی
حقوق بین المللی عمومی
حقوق سازمانهای بین المللی
حقوق اداری
اصول فقه
متون فقه
حقوق تجارت
قواعد فقه
حقوق تطبیقی
ادله ثبات دعوی
حقوق کار
پزشکی قانونی
کار تحقیقی
حقوق بین المللی خصوصی
دروس اختیاری
بزهکاری اطفال
پلیس علمی
کیفر شناسی
حقوق دریایی
حقوق هوایی
داوری بین المللی
اصول روابط بین الملل
آیات الاحکام
حقوق ثبت
حقوق بیمه
حقوق بانکی
اصطلاحات حقوقی به زبان عربی
تامین اجتماعی
حقوق بشر در اسلام
احوال شخصیه در فقه عامه
دادرسیهای اختصاصی کیفری
تاریخ حقوق
مالکیت معنوی
فلسفه حقوق
کارآموزی قضایی
رویه قضایی
حقوق و کامپیوتر
حقوق قضایی
حقوق ارتباطات
آمار
جامعهشناسی حقوق
دروس عمومی رشته حقوق
زبان انگلیسی
معارف اسلامی
تاریخ اسلام
انقلاب اسلامی
متون اسلامی
فارسی
اخلاق اسلامی
تربیت بدنی
تنظیم خانواده
گرایشهای رشته حقوق در مقطع کارشناسی ارشد
دانشجوهایی که ۴ سال دوره کارشناسی رو پشت سر گذاشتن، وقتی بخوان در مقطع کارشناسی ارشد ادامه تحصیل بدن، میتونن از بین چندتا گرایش مختلف اون چیزی رو انتخاب کنن که بیشتر بهش علاقه دارن. این گرایشها کمک میکنن در یک زمینه خاص متخصص بشن.
در ادامه، چندتا از گرایشهای مهم رو معرفی میکنیم که بتونین راحتتر تصمیم بگیرین کدومشون براتون مناسبتره.
حقوق خصوصی
حقوق جزا و جرمشناسی
حقوق عمومی
حقوق تجارت
حقوق بینالملل
فقه و مبانی حقوق اسلامی
حقوق مالکیت فکری
حقوق خانواده
مقاله پیشنهادی
معرفی رشته مدیریت
معرفی رشته مدیریت و گرایش های این رشته، توضیح دریاره تمامی گرایش های مدیریت و معرفی تمامی دروس تخصصی در این رشته
گرایش های رشته حقوق در مقطع دکتری
در مقطع دکتری، دانشجویان میتونن در زمینهای تخصصیتر پژوهش کنن و دانش خودشون رو گسترش بدن. این دوره، مهارت علمی و تحقیقاتی رو تقویت میکنه و توانایی تحلیل مسائل پیچیده حقوقی رو در داوطلبان افزایش میده. ادامه تحصیل در مقطع دکتری برای افرادی مناسبه که قصد دارن در حوزه تدریس، پژوهش یا فعالیتهای حقوقی پیشرفته فعالیت کنن. گرایشای این مقطع هم شبیه به مقطع کارشناسی ارشده.
حقوق خصوصی
حقوق جزا و جرمشناسی
حقوق عمومی
حقوق تجارت
حقوق بینالملل
فقه و مبانی حقوق اسلامی
حقوق مالکیت فکری
حقوق خانواده
فرصتهای شغلی برای دانشآموختگان حقوق
کسانی که در رشته حقوق درس خوندن، بعد از فارغالتحصیلی میتونن وارد حوزههای مختلفی بشن که به دانش حقوقیشون مرتبطه. این فرصتها شامل فعالیت در بخشهای دولتی، خصوصی، مشاوره حقوقی میشه. در کل بازار کار رشته حقوق خوبه و دانشآموختگان میتونن با کسب تجربه و مهارت لازم، مسیرهای شغلی بهتری رو برای خودشون به وجود بیارن.
قضاوت
وکالت
بازپرسی و دادیاری
تنظیم قراردادهای اقتصادی و بازرگانی داخلی و خارجی
امور ورشکستگی و سرپرستی محجورین فنی و حقوقی
دفاتر اسناد رسمی به صورت سردفتر و دفتریار
وکالت دعاوی خصوصی و دولتی
ادارات اجرای احکام شامل موارد مدنی و کیفری
ادارات ثبت اسناد و املاک
مشاوران حقوقی
کارشناسی در امور قراردادها
مشاور حقوقی در شرکتهای خصوصی و دولتی
کارشناس دعاوی و داوری
فعالیت در نهادهای بینالمللی و حقوق بشر
کارشناس منابع انسانی با تمرکز بر قوانین کار
همکاری با سازمانهای غیرانتفاعی و حقوق شهروندی
کار در حوزه حقوق محیط زیست
متخصص حقوق فناوری و جرایم سایبری
چالشها و فرصتهای فارغالتحصیلان حقوق
از بهترین و پرمتقاضیترین رشتههایی که فارغالتحصیلان حقوق میتونن بهش بپردازن، وکالته که نیازمند موفق شدن در آزمون وکالت و گذروندن دوره کارآموزیه. بعد از این دوره، پروانه وکالت شما صادر میشه و میتونین دفتر وکالت تاسیس کنین.
همچنین اگه مدرک دکترای رشته حقوق رو از دانشگاه معتبری دریافت کنین، میتونین به عنوان استاد در دانشگاه مشغول به کار بشین و تدریس کنین. با این حال موفق شدن در این آزمون با وجود متقاضیهای زیاد و عوامل دیگه، همیشه با محدودیتهای زیادی رو به رو بوده!!
راه موفقیت و تواناییهای لازم برای رشته حقوق
برای این که در رشته حقوق به موفقیت دست پیدا کنین، باید این رو بدونین که فقط علاقه داشتن به این رشته کافی نیست! شما باید آماده باشین تا سخت تلاش کنین و ترسی در مقابل چالشهای پیش رو نداشه باشین. این رشته پر از مفاهیم پیچیده و چالشهای سخته؛ شما باید پشتکار داشته باشین و از ادامه راه ناامید نشین.
مورد دیگهای هم که میتونه در موفقیت شما تاثیرگذار باشه، توانایی خوب حرف زدن و ارتباط برقرار کردنه. در این رشته شما باید بتونین استدلالهای قوی و قابل فهم ارائه بدین. فن بیان قوی، قدرت تحلیل بالا و صبر و حوصله از ویژگیهایی هستن که به موفقیت شما در این راه کمک میکنن.
جمعبندی
در این مقاله سعی کردیم یک معرفی کامل و کاربردی از رشته حقوق داشته باشیم تا با دید بازتری بتونین برای آیندهتون تصمیم بگیرین. هدفمون این بوده که هم اطلاعات پایه رو در اختیارتون بذاریم، هم یک تصویر واقعی از مسیر تحصیل و فرصتهای این رشته بهتون ارائه بدیم.
با این حال ممکنه سوالهایی تو ذهن شما باشه که هنوز بیجواب موندن یا نیاز به توضیح بیشتر داشته باشن. برای برطرف شدن این سوالات فقط کافیه شمارهتون رو در بخش ارتباط با مشاورین وارد کنین تا مشاورین پرش در اسرع وقت تماس بگیرن و کامل راهنماییتون کنن.
سوالات پرتکرار
<strong>فقط علاقه داشتن به رشته حقوق کافیه؟</strong>
علاقه داشتن به این رشته از واجباته ولی برای موفقیت باید کلی تلاش کنین، با مفاهیم پیچیده کنار بیاین و از رقابت نترسین. این رشته آدم جدی و با پشتکار میخواد.