معرفی رشته باستانشناسی+بازار کار ـ درآمد ـ دانشگاه
عناوین مهمی که در این مقاله میخوانیم
در معرفی رشته باستانشناسی باید گفت که این رشته یکی از رشتههای خاص علوم انسانی است.
همونطور که از نامش پیداست باستانشناسی با گذشته انسان سروکار داره و با واکاوی آثار به جا مانده از پیشینیان، تاریخ رو برامون بازسازی میکنه.
رشته باستانشناسی یکی از رشتههای علوم انسانیه که خیلی اون رو شبیه به تاریخ میدونن اما، تفاوتهای زیادی میان این دو رشته دانشگاهی وجود داره.
آشنایی با رشتههای مختلف، قبل از رسیدن به مرحله حساس و مهم انتخاب رشته خیلی اهمیت داره. انتخاب رشته بیشتر با شغلی که قراره در آینده داشته باشین، رابطه نزدیکی داره.
برای همین باید در انتخاب اون نهایت دقت و حساسیت رو به خرج بدین.
یکی از رشتههای علوم انسانی رشته باستانشناسی است. اگه میخواین درباره محتوای این رشته، بازار کار، درآمد و دانشگاههایی که باستانشناسی در اونها تدریس میشه، بیشتر بدونین، خوندن این مطلب رو از دست ندین.
توی این مطب رشته باستانشناسی معرفی شده و وضعیت اشتغال توی این رشته به طور کامل توضیح داده شده است.
معرفی رشته باستانشناسی
باستان شناس محققیه که درباره گذشته انسان تحقیق میکنه. اون بر اساس مدارک و شواهد تاریخی که بدست میاره، سعی میکنه تاریخ رو بازسازی کنه.
دیدگاهی که در گذشته نسبت به باستان شناسان وجود داشت این بود که باستان شناس کسی است که در محل های تاریخی و باستانی به جست و جو و کاوش می پردازه، آثار باستانی رو جمع آوری میکنه، براشون قدمت و قیمت تعیین میکنه و اونها رو توی بازارهای عتیقه فروشی به فروش میرسونه.
امروزه ما میدونیم که باستانشناسی یک شغل مهمه. این رشته مربوط به خرید و فروش عتیقهها و آثار باستانی نیست.
باستان شناس امروزی یک محققه. این محقق در مناطق تاریخی سراسر جهان کاوش میکنه.
اون سعی میکنه هر مکانی که روزی انسانها توی اون سکونت و رفت و آمد داشتن رو شناسایی کرده و مورد بررسی قرار بده.
باستان شناس بر اساس یافتههای خودش از این مناطق، میتونه بخشی از تاریخ رو برای ما بازسازی کنه.
آموزش رایگان انتخاب رشته کنکور به سبک رتبههای برتر
با مشاهده این ویدیو شما رو با پارامترهای مهم انتخاب رشته و همچنین نکات طلایی برای داشتن یک انتخاب رشته عالی آشنا میکنیم.
برای اینکه بتونین انتخاب رشته درست و اصولی داشته باشین، بهتره حتما با الگوریتمهای خاص انتخاب رشته کنکور آشنا بشین.
همچنین پارامترهای مهمی برای انتخاب رشته وجود داره که در ابتدا، باید حتما از اونها اطلاع داشته باشین.
باستانشناسی در دانشگاه
قبل از اینکه رشته باستانشناسی رو به عنوان رشته تحصیلی خودتون توی دانشگاه انتخاب کنین، باید یک نکته مهم رو به شما گوشزد کنیم.
اون نکته اینه که هر ساله درصد قابل توجهی از دانشجویان رشته باستانشناسی، از خوندن این رشته انصراف میدن.
اونها بیشتر به این دلیل که به دروس ارائه شده در این رشته علاقه نداشتن، تغییر رشته داده و یا از ادامه تحصیل انصراف دادن. این دانشجویان بیشتر اظهار میکنن که تصورشون درباره رشته باستانشناسی با آنچه در دانشگاه با اون روبرو شدن، خیلی متفاوت بوده است.
برای اینکه دچار این مشکل نشین، بهتره قبل از وارد کردن کد رشته باستانشناسی در دفترچه انتخاب رشته خودتون، درباره محتوای این رشته اطلاعات کافی بدست بیارین و واحدهای درسی که برای رشته باستانشناسی توی دانشگاه ارائه میشه، رو به درستی بشناسین. در ادامه واحدهای درسی که باید در رشته دانشگاهی باستانشناسی بگذرونین رو ذکر کردیم.
دانشگاههای برتر برای تحصیل در رشته باستانشناسی
رشته باستانشناسی رو میتونین در دانشگاههای دولتی نوبت روزانه، غیر انتفاعی، پردیس و آزاد بخونین. دانشگاه تهران و دانشگاه شهید بهشتی، برترین دانشگاههای ارائه دهنده رشته باستانشناسی در ایران هستن.
دانشگاههای مازندران، کاشان، نیشابور، تربت حیدریه، سیستان و بلوچستان، شهرکرد، لرستان، مجتمع آموزش عالی گناباد، دانشگاه جیرفت، دانشگاه شهید چمران (اهواز)، موسسه غیرانتفاعی معماری و هنر پارس (تهران)، موسسه غیر انتفاعی کمال الملک (نوشهر) و موسسه غیرانتفاعی دارالعلم یزد، دانشگاههای دیگهای هستن که میتونین رشته باستانشناسی رو در اونها بخونین.
باستانشناسی در مقطع کارشناسی گرایش خاصی نداره و خوندن اون 4 سال طول میکشه. این رشته در مقطع کارشناسی ارشد 3 گرایش داره. تمدن و فرهنگ اسلامی ایران و سرزمینهای دیگه، دوران تاریخی ایران و پیش از تاریخ ایران، 3 گرایش رشته باستانشناسی در دوران کارشناسی ارشد هستن. شما میتونین در ایران رشته باستانشناسی رو تا مقطع دکترا ادامه بدین.
دروس و واحدهای رشته باستانشناسی
دروس پایه: تاریخچه علم باستانشناسی، بررسی تمدن های باستانی از نظر قرآن کریم، جغرافیای تاریخی، اصول و مبانی انسان شناسی، اسطوره شناسی، تاریخ هنر از باستان تا آغاز اسلام، حفظ آثار باستانی، اصول و مبانی باستانشناسی.
درسهای تخصصی: استخوان شناسی، باستانشناسی پیش از تاریخ ایران، ایران در آغاز شهرنشینی، باستانشناسی و هنر ایلام، باستانشناسی ایران در هزاره اول قبل از میلاد، باستانشناسی و هنر ماد و هخامنشی، باستانشناسی اشکانی، باستانشناسی ساسانی، باستانشناسی و هنر اسلامی، فلزکاری دوره اسلامی، باستانشناسی پیش از تاریخ بین النهرین، هنر و معماری بین النهرین در دوران تاریخی، باستانشناسی مصر باستان، باستانشناسی و هنر آسیای صغیر، سکه شناسی، شناخت مهر و تابلت و تاریخ هنر نقاشی در ایران.
هنر یونان و روم باستان، حفاظت اشیاء باستانی، باستانشناسی و هنر سرزمین های اسلامی، سیر تحول خطوط و خواندن کتیبههای اسلامی، کتاب آرایی، هنر خاور دور، هنر هند باستان، خواندن خطوط باستانی، تکنیک و هنر سفالگری، طراحی و ترسیم مدارک باستانی، روش کاوش، موزه داری، کاوش در محل، طبقه بندی سفال، بررسی آثار باستانی، خواندن متون باستانشناسی، باستانشناسی و هنر قلمرو غربی اسلامی.
بازار کار و درآمد رشته باستانشناسی
همانطور که میدونین، امروزه خیلی از افراد شغلی دارن که ارتباط زیادی با رشته تحصیلیشون نداره. اما در هر صورت هنوز هم برای خیلی از افراد، یکی از مهمترین دلایل اهمیت انتخاب رشته، موقعیت شغلی و بازار کار اون رشته است. بنابراین در هنگام انتخاب رشته باید درباره آینده شغلی و بازار کار رشتههایی که انتخاب میکنیم تحقیق و بررسی لازم رو داشته باشیم.
بذارین درباره بازار کار رشته باستانشناسی با شما صادق باشیم. با وجود اینکه کشور ما از نظر تاریخی و باستانی خیلی غنی بوده و ظرفیتهای زیادی داره اما، برای باستان شناسان به ویژه در دوره لیسانس موقعیت شغلی آنچنانی فراهم نیست.
باید گفت این رشته برای فارغ التحصیلان دوره لیسانس، درآمد زایی آنچنانی نداره. مگر اینکه شما قصد داشته باشین این رشته رو تا مقطع دکترا ادامه بدین و یا برای ادامه تحصیل یا شرکت در پروژههای تحقیقاتی، راهی خارج از کشور بشین؛ در این صورت میتونین به باستانشناسی به عنوان یک منبع درآمد هم نگاه کنین.
پس بهتره فقط در صورتی رشته باستانشناسی رو انتخاب کنین که شیفته تاریخ و گذشته انسانها باشین و به مطالعه درباره فرهنگ و تمدن کشورتون علاقه داشته باشین.
در این صورت حتی اگه شغل مرتبط با اون رو هم پیدا نکردین و شغل دیگه ای رو مد نظر داشتین، خوندن کتابهای تاریخی و انجام واحدهای عملی دانشگاه، براتون لذت بخش خواهد بود و به نوعی مثل یک سرگرمی به اون نگاه میکنین.
موزهها، موسسههای ملی میراث فرهنگی، موسسههای تحقیقاتی و پژوهشی، موسسات آموزشی و دانشگاهها از جمله موقعیتهای شغلی برای باستان شناسان هستن.
تواناییهای لازم برای باستانشناس شدن
برای باستانشناسی خوندن در وهله اول باید به تاریخ و هر آنچه مربوط به گذشته انسان است علاقهمند باشین. همچنین باستان شناسان باید به کار کردن در طبیعت علاقه داشته باشن.
زیرا بخش مهمی از کار اونها کاوش و جست و جو در اماکن تاریخی است. آشنایی با جغرافیای جهان هم برای باستان شناسان اهمیت داره.
یادگیری زبان انگلیسی هم برای دانشجویان باستانشناسی اهمیت داره زیرا خیلی از منابع این رشته به زبان انگلیسی است.
اگه بخواین یک باستان شناس حرفهای خبره باشین، باید زبان انگلیسی خودتون رو تقویت کنین. حتی توصیه میشه در کنار زبان انگلیسی یک زبان سوم هم بیاموزین. این زبان میتونه یکی از زبانهای مهم و زنده دنیا مثل فرانسوی و یا یک زبان باستانی باشه.
تفاوت تاریخ با باستانشناسی
خیلی از افراد تفاوتی میان دو رشته تاریخ و باستانشناسی قائل نیستن و این دو رشته رو یکی میدونن. در حالی که باستانشناسی با تاریخ تفاوتهای زیادی داره.
از تاریخ در مطالعات باستانشناسی استفاده میشه. حوزه مطالعاتی این دو رشته توی خیلی از زمینهها متفاوته.
تاریخ از زمان آغاز کتابت شروع شده است و تا دوران معاصر هم ادامه داره در حالی که، حوزه مطالعاتی باستانشناسی از زمان پیدایش بشره.
منابع تاریخ بر پایه مستندات موجود و مطلوب در تاریخ بشره. در مقابل منابع مطالعاتی باستانشناسی بر دو نوع مکتوب و غیر مکتوب استواره و فقط مبتنی بر کتب تاریخی نیست.
شواهد و مدرک باستانشناسی خیلی معتبرتر از منابع مکتوب تاریخیه. مدارک فیزیکی و ملموس به ما اطلاعاتی واقعی درباره گذشته ارائه میدن در حالی که ممکنه در منابع مکتوب غرض ورزی شده و بعضی اطلاعات نادرست وارد شده باشه.
جمع بندی
رشته باستانشناسی یکی از رشتههای علوم انسانیه که ما توی این مقاله از پرش به صورت دقیق بررسی کردیم.
همونطور که در معرفی رشته باستانشناسی گفته شد، بعضی از افراد این رشته رو شبیه تاریخ میبینن اما تفاوتهایی زیادی میان این دو رشته وجود داره. امکان تحصیل توی این رشته تا مقطع دکترا در ایران وجود داره.
بازار کار باستانشناسی اون هم در دوره لیسانس زیاد راضی کننده نیست. خیلی از افراد تنها به خاطر علاقه شخصی به تاریخ بشر و فرهنگ و تمدن کشور خود و جهان، در دوره لیسانس این رشته رو میخونن. به کسانی که شیفته این رشته هستن توصیه میشه که زبان انگلیسی خودشون رو تقویت کنن.
همچنین بهتره در کنار اون یک زبان دیگه هم بیاموزن. سپس برای ادامه تحصیل و یا برای پیشرفت در حوزه باستانشناسی، به کشورهایی که بستر مناسبی رو برای این رشته فراهم کردن سفر کنن.
سوالات پرتکرار
بهترین دانشگاههایی که رشته باستانشناسی رو ارائه میدن کدام هستن؟
دانشگاه تهران و دانشگاه شهید بهشتی، برترین دانشگاههای ارائه دهنده رشته باستانشناسی توی ایران هستن.
معرفی بهترین دانشگاههای جهان | از آکسفورد تا هاروارد
توی این مطلب شما با بهترین دانشگاههای جهان آشنا میشین تا اگه قصد مهاجرت یا تحصیل در خارج از ایران رو دارین با مشکل مواجه نشین.
مقالات پیشنهادی
معرفی دانشگاه تهران
توی این مقاله معرفی دانشگاه تهران رو انجام دادیم و مزایا و معایب اون رو به طور کامل براتون توضیح دادیم. این دانشگاه یکی از مشهورترین دانشگاههای ایرانه که ...