مشکل مشترکی که بین بیشتر دانشآموزان وجود داره اینه که با وجود صرف زمان زیاد برای مطالعه و مرور درسی، باز هم سر جلسه امتحان بیشتر مطالب رو فراموش میکنن. نتیجه این فراموش کاریها معمولا فقط به کسب نمره پایین ختم نمیشه؛ وقتی یک دانشآموزی بارها مطالب درسیش رو فراموش کرده یا یاد نگرفته، کم کم نسبت به تواناییهاش دچار تردید میشه و فکر میکنه که هر چقدر هم تلاش کنه و درس بخونه، باز هم نمیتونه نمرات بالایی رو به دست بیاره.
همین موضوع به تنهایی باعث میشه که انگیزهش رو برای ادامه تحصیل از دست بده و دیگه برای رسیدن به اهداف و آرزوهاش تلاش نکنه و حتی این احتمال هم وجود داره که اعتماد به نفسش رو به مرور زمان از دست بده.
زمانی که با مشکلات تحصیلی و شکستها روبهرو میشین قبل از ناامید شدن باید با دقت زیادی به دنبال دلایل اون بگردین. توجه نکردن به مرور مطالب درسی بعد از مطالعه و تمرین میتونه یکی از عوامل اصلی این مشکل باشه. پس اگه به دنبال بهترین تکنیکهای حرفهای برای مرور درسهاتون هستین، توصیه میکنیم که تا پایان این مطلب با ما همراه باشین.
اگه درگیر کارها و مشغلههای روزانهتون هستین و این فرصت رو ندارین که مقاله رو با حوصله بخونین، پادکست زیر رو گوش کنین و همراه رادیو پادکست پرش باشین.
--:--
--:--
1x
هدف از مرور مطالب درسی چیست؟
گاهی اوقات این مشکل برای دانشآموزان پیش میاد که با وجود مطالعه درسهاشون، سر جلسه امتحان نمیتونن همه چیز رو کامل و درست به خاطر بیارن. یعنی حتی ممکنه حالت اون صفحه از کتاب درسی که جواب سوال در اون وجود داره رو به خاطر داشته باشن؛ اما، نتونن متن درس رو به یاد بیارن!
مرور درسی، تنها راه حلیه که برای این مسئله وجود داره و ما در ادامه به بررسی بهترین روشهای اون میپردازیم. همچنین شما میتونین به کمک بستههای معلم خصوصی پرش با استفاده از جدیدترین و بهترین متدهای آموزشی به یادگیری دروس خود بپردازین.
این مسئله نشوندهنده اینه که اطلاعات به طور کامل وارد حافظه بلندمدت شما نشدن. استفاده از بهترین روش مرور درسی به شما کمک میکنه تا با مطالعه یا تمرین در فاصلههای زمانی مشخص، جلوی این اتفاق رو بگیرین. برای مثال زمانی که یک فرمول ریاضی رو حفظ میکنین، تا چند ساعت در خاطر شما باقی میمونه؛ اما، ممکنه یک روز بعد اون رو فراموش کنین!
شما به کمک مرور کردن درسها اطلاعات رو به درستی از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت انتقال میدین. بدون برنامه مرور درسی، حدود 70 درصد مطالبی که مطالعه کردین از ذهن شما پاک میشه! این یعنی بخش زیادی از زحمات شما رو هدر میره! پس مرور کردن رو جدی بگیرین و برای اجرای اون برنامهای اصولی داشته باشین.
چگونه مرور کنیم؟
برای این که مطالبی که خوندین رو به راحتی حفظ کنین و درک عمیقی از اونها داشته باشین، خیلی مهمه که مرور منظمی داشته باشین. در رابطه با فاصله زمانی مرور درس ها و نظم بخشیدن به اون در این مقاله به طور مفصل توضیح داده شده. اما قبل از این توضیحات بیاین با هم ببینیم که بهتره چطوری درسها رو مرور کنیم؟
همونطور که میدونین مرور میتونه شامل مواردی مانند خوندن، یادداشتبرداری یا حفظ کردن باشه. یکی از بهترین راههای مرور اینه که به سوالات تمرینی پاسخ بدین و خودتون رو امتحان کنین. تست زدن، یکی از موثرترین روشها برای مرور درسهاست؛ چون نه تنها کمک میکنه مطالب به راحتی در ذهنتون تثبیت بشه، بلکه بهتون نشون میده که در کدوم مباحث به تمرین بیشتری نیاز دارین.
اگه میخواین مطالب درسی با جزئیات بیشتر در ذهنتون ماندگار باشه، نیازه که یک جدول مرور برای خودتون داشته باشین. داشتن این جدول به شما کمک میکنه تا درسهاتون رو با فواصل زمانی مشخص مرور کنین و تا حد زیادی جلوی فراموشی مطالب رو بگیرین.
برای داشتن یک جدول مرور درسی مناسب با شرایط خودتون میتونین از مشاوره آنلاین پرش با صرف کمترین زمان و هزینه کمک بگیرین. اما در ادامه به نکاتی در رابطه با موضوع مرور دروس به نکاتی اشاره شده که در درک پاسخ سوال «چگونه مرور کنیم؟» به شما کمک میکنه.
نکاتی در مورد مرور دروس
قبل از ایجاد جدول مرور درسی بهتره که نکاتی رو درباره مرور دروس بدونین. دونستن این نکات به شما کمک میکنه تا برنامه ریزی درسی دقیقتری داشته باشین و از اتلاف وقت یا مرورهای غیرضروری جلوگیری کنین. از جمله این نکات میتونیم به موارد زیر اشاره کنیم:
یادداشتهای دروس و خوندنیها رو ظرف 24 ساعت پس از یادگیری مطالب و پس از اون هر هفته، مرور کنین؛
حداقل یک ساعت در هفته هر درس رو مرور کنین. (این زمان بسیار مهمیه که به دانشآموزان توصیه میشه در خارج از زمان کلاس برای انجام تکالیف مدرسه صرف کنن)؛
در زمان حل سوالات و تستهای درسیتون توصیه میشه که به منابع و مطالب کتابهاتون نگاه نکنین. این کار باعث میشه که ذهن شما پویاتر بشه و متوجه بشین در کدوم قسمت درسهاتون نیاز به مرور و تمرین بیشتری داره.
در زمان انجام مرور هفتگی، به سوالات تمرینی قبلی که در اوایل ترم تسلط داشتین برگردین و با ترکیب اونها با سوالات فصلهای دیگه، خودتون رو با اونها امتحان کنین؛
اگه سوالات تمرینی در دسترس شما نیستن، اونها رو خودتون بسازین یا از همکلاسیهای خود برای جبران اونها استفاده کنین (شما میتونین از بستههای معلم خصوصی پرش نیز در این زمینه استفاده کنین).
به طور کلی، هر بیشتر با مطالب درسیتون سر و کار داشته باشین، احتمال این که اون رو به خاطر بسپارین و درک کنین بیشتر میشه. برای این که مطالب به صورت طولانی مدت در ذهنتون باقی بمونه، سعی کنین اون مواردی که یاد میگیرین رو با مواردی که قبلا یاد گرفتین ربط بدین. فکر کردن به مثالهای دنیای واقعی و پیامدهای اون باعث میشه که اون مطالب براتون جا بیفته و توضیحات و نکات مهمش رو در ذهنتون نگه دارین.
بخشهای مختلف حافظه هر انسان
حافظه هر فرد به سه قسمت کوتاه مدت، بلند مدت و حسی تقسیمبندی میشه که هر کدوم از این سه قسمت وظایف خاصی رو به عهده دارن. در ادامه وظیفه هر کدوم از این سه بخش رو به شما توضیح میدیم:
حافظه حسی
ماندگاری اطلاعات در حافظه حسی شما حدود 1 دقیقهست! مثلاً فرض کنین در حال رد شدن از یک خیابان، نام یک مغازه به چشمتان میخوره. از کنار اون مغازه بیاعتنا رد میشین و اگه چند دقیقه بعد از شما در مورد نام اون سوال بپرسن، در اکثر مواقع جوابی ندارین و نام اون رو فراموش میکنین. دلیل چنین اتفاقاتی حضور حافظه حسیه.
حافظه کوتاه مدت
این بخش از حافظه تمام اطلاعات لازم در مورد اون رو به شنوندهها منتقل میکنه! حافظه کوتاه مدت همونطور که از اسمش پیداست تا حداکثر 3 یا 4 روز توانایی نگهداری اطلاعات و دادههای مختلف رو داره.
اگه قرار باشه حافظه کوتاه مدت رو به یک جسم تشبیه کنیم، میتونیم اون رو مشابه یک فنجان در نظر بگیریم. یک فنجان ظرفیت مشخصی داره و نمیتونه بیشتر از اون ظرفیت چای یا قهوه رو در خودش نگهداره. در مقابل، حافظه کوتاه مدت هم نمیتونه اطلاعاتی بیشتر از توانش رو در خود نگهداری کنه.
حافظه بلند مدت
بیشترین مدت زمان ماندگاری اطلاعات در ذهن هر شخص با کمک حافظه بلند مدت انجام میشه. ماندگاری اطلاعات در این حافظه حدوداً بین چند سال تا آخر عمره! میتونیم ظرفیت این بخش از حافظه رو به یک اقیانوس تشبیه کنیم که هیچ وقت پر و لبریز نمیشه.
چه عواملی باعث فراموشی مطالب میشود؟
گاهی اوقات رفع عواملی که باعث فراموش کردن میشه، از افت تحصیلی جلوگیری میکنه. در واقع اگه بتونین این عوامل رو برطرف کنین و در کنار اون یکی از روشهای مرور درسی رو هم اجرا کنین، به بالاترین سطح از عملکرد تحصیلیتون میرسین.
موارد زیر میتونن از عواملی باشن که در فراموشی مطالب درسی تاثیر دارن:
استرس؛
خستگی؛
مطالعه بدون مرور؛
افزایش سن و بیماری؛
عدم تکمیل روند مطالعه؛
کمبود آب، اکسیژن و قند؛
اعتیاد و مصرف مواد مخدر؛
اضطراب و استرس، ترس و خشم؛
خواب آلودگی و کاهش هوشیاری؛
انجام ندادن تمرینات مفید برای مغز؛
سازماندهی نکردن اطلاعات و روی هم انباشته شدن اطلاعات؛
مصرف داروهای خاص مثل داروهای تاثیرگذار بر اعصاب و روان.
مقاله پیشنهادی
دلایل فراموشی درس ها + راه حلهای کاربردی
فراموشی درس ها، یکی از مهمترین مشکلات دانشآموزان در زمان تحصیله، اگه میخواین بدونین چطوری درس بخونین تا فراموش نکنین، با ما همراه باشین.
فواید مرور مباحث درسی
اگه فکر میکنین که مرور کردن فایدهای برای شما نداره، باید به موارد زیر دقت کنین:
انتقال مطالب به حافظه بلندمدت
وقتی چند بار یک مطلب رو مرور میکنین، ذهن شما کم کم اون رو از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت منتقل میکنه.
درک عمیق مطالب
اگه قرار باشه به یک آدرس جدید برین، بار اول نیازه که از چند نفر بپرسین و همه کوچه و خیابونها رو به دقت بررسی کنین. بار دوم فضا برای شما آشناتره؛ اما، از دفعات سوم به بعد کم کم همه جا رو چشم بسته میشناسین! برای درس خوندن هم همین داستان صدق میکنه؛ یعنی با چند بار مرور درسی صحیح ناخودآگاه همه چیز رو از حفظ میشین.
افزایش سرعت پردازش ذهنی
وقتی یک مطلب درسی رو کامل و عمیق یاد گرفتین و اون رو در حافظه بلندمدت خود دارین، به محض خوندن صورت سوال میتونین اون رو از حافظه خود بیرون بکشین. پس فرآیند پردازش ذهن شما سرعت بیشتری میگیره و این میتونه سرعت شما رو در تست زدن و جواب دادن به سوالات بیشتر کنه.
طبقهبندی مطالب
طبقهبندی مطالب در ذهن، یکی از روشهای درس خوندن نابغههاست؛ این روش به دانشآموزان کمک میکنه که مفاهیم و مطالب مهم درسی رو خیلی ساده به خاطر بسپارن. این طبقهبندی مثل قفسههای موجود در یک فروشگاهه که باعث میشه اجناس در بخشهای مختلف با نظم قرار بگیرن و پیدا کردن اونها راحتتر بشه.
فرض کنین وارد یک کتابخانه شدین و به دنبال پیدا کردن کتاب مدنظرتون هستین. برای رسیدن به این هدف باید نام کتاب یا نام نویسندهاش رو در فهرست کتابخانه جستجو کنین. بعد از این کار آدرس محل قرارگیری کتاب رو در بین قفسهها و طبقههای مختلف کتابخانه در اختیار دارین.
به عنوان مثال میدونین که باید در بین کتابهای تاریخی سراغ طبقه سوم برین تا کتاب مدنظرتون رو پیدا کنین. حال فرض کنین که این کتابخانه نامنظم باشه و تمام کتابهای اون روی زمین قرار داشته باشن! قطعا پیدا کردن کتابی خاص در این شرایط امکان پذیر نیست.
انواع مرور درسی
برای مرور کردن مطالب درسی میتونین طبق برنامهریزی درسی خودتون از چند منبع مختلف استفاده کنین و وارد عمل بشین:
مرور درسی از روی جزوه و کتاب درسی
در این روش، مرور درسی به کمک کتابها و جزوههای درسیه که خودتون نوشتین. یعنی نکات و توضیحات مهمی که در کتاب درسی علامت زدین یا مواردی که در جزوهتون نوشتین رو دوباره مطالعه کنین. لازمه بدونین که این روش کمی زمانبره ولی در یادگیری و ماندگار شدن مطالب درسی در ذهن تاثیر زیادی داره
مرور از طریق تست زدن
در این روش از طریق تست زدن میتونین مطالب درسیتون رو هم مرور کنین. البته ایرادی که این روش داره اینه که ممکنه بخشی از مطالب در بین تستها وجود نداشته باشه و مرور کردن شما جامع و کامل نباشه.
مرور درسی با خلاصهنویسی
مرور درسی با استفاده از خلاصهنویسی، آخرین موردیه که میتونیم به لیست انواع مرور درسی اضافه کنیم. در این روش شما باید خلاصهای از مطلب درسی که قبلاً یادداشت کردین رو یک بار روخوانی کنین؛ بعد از اون تمام جزئیات رو به یاد بیارین. تا جای ممکن تمام تلاشتون رو به کار ببرین که همه چیز رو به خاطر بیارین، اما اگه موفق نشدین سراغ کتابهای درسیتون برین.
مقاله پیشنهادی
خلاصهنویسی به سبک رتبههای برتر کنکور
خوندن کتاب درسی کافی نیست. باید بتونین مطالب رو به بهترین شکل خلاصهنویسی کنین. در این بخش با روش خلاصهنویسی آشنا میشین.
پیشنیازها و شرایط لازم برای مرور کردن
تا اینجای مقاله متوجه شدیم که مرور کردن و داشتن یک جدول برنامهریزی چقدر در یادگیری مطالب درسی و ماندگار بودن اونها در ذهن تاثیر داره. اما حالا در این قسمت قصد داریم پیشنیازها و نکاتی رو توضیح بدیم تا مرور شما موثرتر باشه.
برنامهریزی صحیح و نظم داشتن: برای این بعد از مرور درسی به نتیجه دلخواهتون برسین نیازه که برنامهریزی درسی و نظرم داشته باشین.
تمرکز داشتن: اگر تمرکز نداشته باشین درس خوندن شما فقط و فقط روخوانی کردن محسوب میشه. برای این که بتونین مطلبی رو به صورت مفهومی یاد بگیرین، باید با تمرکز اون رو مطالعه کنین. برای داشتن تمرکز بالا میتونین مکان مشخصی رو برای درس خوندن در نظر بگیرین یا مثلا سعی کنین در فضاهای ساکت و به دور از هیاهو درس بخوانین. اطلاع از راههای افزایش تمرکز برای درس خوندن میتونه در این مرحله به شما کمک کنه.
انتخاب حجم مناسب برای مطالعه: اگه در برنامه درسی فقط یک ساعت از زمانتون رو برای مرور کل کتاب درسی در نظر بگیرین، یعنی اطلاع دقیقی از حجم صحیح مطالعه ندارین! البته این نکته رو هم در نظر بگیرین که هر شخص با توجه به توانایی یادگیریش حجم متفاوتی از مطالب رو مرور میکنه؛ اما، به طور کلی حجم زیاد مطالب راحتتر از ذهن پاک میشه.
انتخاب روش مطالعه درست: بهتره که از بین روشهای مرور درسی مختلف موردی که مناسب شماست رو پیدا کنین. این کار رو با آزمون و خطا بین روشهای مختلف انجام بدین تا به نتیجه برسین. در ادامه این مقاله روشهای مختلف مرور درسی رو با هم بررسی میکنیم.
تسلط بر درس: قبل از مرور کردن باید اول درس مورد نظر رو خوب خونده باشین و به جزئیات اون مسلط باشین، در واقع مرور درسی زمانی آغاز میشه که شما همه چیز رو یاد گرفتین و نیاز دارین که از فراموشی اونها جلوگیری کنین.
مقاله پیشنهادی
مهمترین راهکارهای افزایش تمرکز برای درس خواندن
راههای افزایش تمرکز هنگام درس خواندن: ایجاد محیط آرام، تنظیم زمانهای مطالعه کوتاه و منظم، استفاده از تکنیکهای تنفسی، اجتناب از multitasking
روشهای مرور مطالب درسی
برای مرور کردن مطالب درسی میتونین از روشهای مختلفی استفاده کنین. 9 مورد از کاربردیترین و بهترین روش مرور درس ها رو در ادامه برای شما توضیح دادیم؛ این رو به خاطر داشته باشین که هر کدوم از این روشهای برای افراد مختلفی استفاده میشه. بهتره که قبل از استفاده از اونها از یک مشاور تحصیلی کمک بگیرین.
روش مرور بازخوانی
اولین و بهترین روش مرور دروس بازخوانی کردن یا دوبارهخوانی یک مطلب درسیه؛ یعنی چیزی رو که قبلا کامل خوندین رو، حالا یک بار دیگر برای خودتون مرور کنین. این مرور میتونه شامل تمام مطالب کتاب باشه یا فقط با نگاهی سریع به بخشهای مهم درس که علامت زدین اجرا بشه.
اگه هایلایت کردن رو به صورت صحیح انجام نداده باشین، استفاده کردن از این روش برای شما کمی سخته. منبع اصلی برای بازخوانی کردن معمولا کتاب درسیه؛ اما، جزوه، درسنامه یا خلاصهنویسی هم میتونه برای بازخوانی کردن مناسب باشه.
این روش باعث بالا رفتن سرعت مطالعه دانشآموز میشه؛ به همین دلیل هم برای شبهای امتحان بسیار کاربرد داره. همین روش باعث میشه که بتونین شب امتحان کتابی که معلمها طی 9 ماه به شما تدریس میکنه رو در چند ساعت مطالعه کنین.
مقاله پیشنهادی
اهمیت خواب شب امتحان | خوب بخواب 20 بگیر💤🥇
برای اینکه بتونیم امتحان خوبی داشته باشیم و نتایج عالی بگیریم، نیاز داریم که برای خواب شب امتحان خودمون اهمیت قائل باشیم. چون میتونه باعث موفقیت یا شکستمون بشه.
روش مرور درسی بازیابی
روش بازیابی با حل تستهای جدید یا تستهایی که قبلا علامتدار کردین، انجام میشه. زمان حل تست باید حواستون باشه که مواردی رو که اشتباه حل کردین یا نتونستین جوابی برای اونها پیدا کنین، علامتگذاری کنین. پیشنهاد میکنیم از رنگهای مختلف هایلایتر برای این کار استفاده کنین.
بعدا در زمان مرور کردن اول سراغ این تستهای علامتدار برین و بعد از این که اونها رو به طور کامل یاد گرفتین، تستهای جدید حل کنین.
روش مرور تلفیقی بازیابی و بازخوانی
ترکیب دو روشی که در بالا توضیح دادیم میتونه برای خیلی از دانشآموزان و داوطلبان کنکور مفید و کارآمد باشه.
برای استفاده از روش ترکیبی باید خودتون رو عضوی از دو گروه زیر بدونین:
اگه تسلط کافی روی درس دارین، اول بازخوانی و بعد بازیابی کنین.
اگه در مورد مبحث درسی هنوز ضعفهایی دارین، باید اول بازیابی کنین. یعنی انواع تستها رو حل کنین تا به تسلط برسین؛ بعد از اون سراغ بازخوانی برین.
درسهایی مثل شیمی و زیست که ترکیبی از مباحث حفظی و محاسباتی رو شامل میشن، باید با استفاده از روش تلفیقی یا ترکیبی مرور بشن.
مرور درسهای حفظی
درسهای حفظی همون درسهایی هستن که دانشآموزان بیشتر از همه به دنبال راهی برای فراموش نکردن اونها هستن. بهترین روش برای مرور درسی کتابهایی مثل دین و زندگی، زیست، ادبیات فارسی و... همون بازخوانی کردنه. اگه این بازخوانی در فاصلههای زمانی درستی انجام بشه، قطعا تاثیرات مثبت زیادی روی نتیجه نهایی به همراه داره.
مقاله پیشنهادی
بهترین روش مطالعه دروس حفظی ویژه کنکور و همه پایههای تحصیلی
اگر به دنبال نکتههایی برای یادگیری روش مطالعه دروس حفظی؛ برای خواندن دروس کنکور و همه پایه هستید تا پایان این آموزش با ما باشید.
مرور درسهای محاسباتی
برای درسهای محاسباتی نیازه که تعداد زیادی سوال حل کنین تا روش حل مسئله و فنون استفاده از فرمولها رو به خوبی یاد بگیرین. در واقع بهترین روش مرور درسی برای مطالب محاسباتی، همون روش بازیابیه. در برنامهریزی درسیتون حتما حل تست برای این دروس رو جدی بگیرین و سعی کنین زمان زیادی به این کار اختصاص بدین.
مقاله پیشنهادی
آموزش جامع تندخوانی دروس محاسباتی
آموزش تندخوانی دروس محاسباتی یک گام اصلی برای موفقیت دانشآموزان است. دانشآموزان با تندخوانی میتوانند مطالب بیشتری را یادبگیرند.
مرور درسی با تحلیل آزمون!
صبح جمعه از خواب دلنشین بلند میشین، صبحانه خورده و برای آزمون آزمایشی آماده میشین. چهار ساعت، سختی صندلیهای مرکز آزمون رو تحمل میکنین و نهایتا خوشحال یا ناراحت بیرون میاین.
البته خوشحال یا ناراحت بودنتون بستگی به این داره که عملکردتون در آزمون چجوری بوده؟! به خونه میرسین و احساس راحتی و آرامش میکنین. شاید هم دفترچه رو دور بیندازین! غافل از اینکه دفترچه آزمون مثل یک آینه تمام نقاط قوت و ضعف رو به شما نشان میده.
نتیجه آزمون اومده و از ترازی که به دست آوردین ناراحت هستین. مدام غر میزنین که درس خوندین و حتما اشتباهی رخ داده؛ اما، ما میدونیم که چرا آزمون رو خراب کردین! همه چیز به اون دفترچه جادویی بر میگرده.
چرا تحلیل آزمون کنیم؟
جلسه آزمونهای آزمایشی دقیقا مثل کنکوره. ممکنه هر اشتباهی که در آزمونهای آزمایشی انجام میدین رو دوباره در کنکور تکرار کنین. به همین دلیل خیلی مهمه که عملکردتون رو در آزمونهای آزمایشی تحلیل کنین و در راستای بهبود اونها قدم بردارین.
علاوه بر این، اینکه نکات حاصل از تحلیل آزمون منبع بسیار مناسبی برای مرور درسیه که بسیاری از رتبههای برتر از اون استفاده کردن. لازمه بدونین که تحلیل آزمون فقط برای سوالات غلط نیست. گاهی اوقات ممکنه به سوالاتی که درست جواب دادین توجه خاصی نکنین و نسبت بهشون بی اهمیت باشین، غافل از اینکه نکتهای در اون پنهان شده که میتونه سوال کنکور باشه. حالا سوال اصلی اینه که چگونه تحلیل آزمون کنیم؟
قدم به قدم تا تحلیل آزمون استاندارد
با چه روشی تحلیل آزمون کنیم؟ این مهمترین سوال دانشآموزان بعد از آزمونهای آزمایشیه. تحلیل آزمون قاعده و قانون خاص خودش رو داره و نمیتونه بدون هیچ برنامهای شروع به تحلیل آزمون کرد. در قدم اول بهتره یک دفتر مختص تحلیل آزمونها بردارین و تمام نکات رو در اون یادداشت کنین.
البته بعضی از مشاوران تحصیلی پیشنهاد میکنن که نکات رو در کنار سوالات در همون دفترچه نوشته بشه که با نگاه کردن به مطالب مهم، اون سوالات رو هم مرور کنین. این هم روش مناسبیه که در مرور مطالب درسی به شما کمک میکنه.
برای تحلیل آزمون به روش زیر پیش برین:
اول از سوالاتی که اشتباه جواب دادین شروع کنین. اونها رو مجددا حل کنین، بدون اینکه زمان رو در نظر بگیرین! حالا که تلاشتون رو کردین، سراغ پاسخنامه برین و تمام نکات رو با دقت تحلیل کنین. از این مبحث چند سوال تستی حل کرده تا مطمئن بشین ایراداتتون رفع شدن. نکات اونها رو هم در دفترچه بنویسین.
برای سوالاتی که پاسخ ندادین هم مانند روش بالا عمل کنین.
حال نوبت به سوالات صحیح میرسه. اگه احساس کردین که در مباحث اونها مشکلی ندارین، تنها نکات مهم رو یادداشت کرده و رد بشین؛ اما، اگه احساس ضعف میکنین، چند سوال دیگه رو هم نگاه بندازین تا در حل مسائل مربوط، مهارت لازم رو به دست بیارین. اینطوری هم نقاط ضعف و قوتتون رو مورد ارزیابی قرار میدین و هم مطالب مهم رو مرور میکنین.
مقاله پیشنهادی
صفر تا صد تحلیل آزمون
صفر تا صد تحلیل آزمون به دانشآموزان کمک میکند نقاط ضعف و قوت خود را بررسی کنند و با بررسی سوالهای امتحانی نکات مهم کتاب را مطالعه کنند.
منحنی یادگیری و فراموشی ابینگهاوس - جدول مرور درسی
مرور ابینگهاوس چیست؟ این اسم سخت از کجا اومده؟!
هرمان ابینگهاوس، یک روانشناس آلمانی بود که برای بررسی توانایی یادگیری و مطالعه تلاشهای زیادی کرد. نتیجه بررسیهای او هم همین منحنی ابینگهاوس (جدول مرور درسی ابینگهاوس) بود که فرآیند مطالعه و فراموشی رو توضیح میده.
درک نحوه عملکرد جدول مرور درسی ابینگهاوس، میتونه به شما کمک کنه تا دست به کار بشین و از فراموش کردن مهارتها یا اطلاعات جدید جلوگیری کنین. به طور خلاصه، منحنی فراموشی ابینگهاوس نشون میده که اگه برای حفظ کردن اطلاعات هیچ تلاشی نکنیم، به مرور زمان اونها رو فراموش میکنیم.
به این ترتیب، به ما کمک میکنه تا با چالشهای رایج فراموش کردن اطلاعات بدون نگهداری کافی مقابله کنیم. در ادامه به نحوه کارکرد جدول مرور درسی ابینگهاوس میپردازیم.
بر اساس این منحنی اطلاعاتی که وارد حافظه انسان میشن، در زمانهای خاصی به فراموشی سپرده میشن؛ در اولین قدم تقریبا 20 دقیقه اول بعد از خوندن مطلب، همه چیز فراموش میشه. به همین دلیل هم در منحنی یادگیری ابینگهاوس اولین زمان مشخص شده برای مرور درسی، 20 دقیقه بعد از مطالعه کردن تعیین شده.
در مرحله بعدی 24 ساعت بعد از مطالعه یک درس، حدود 30 درصد از اون فراموش میشه. پس دومین مرحله برای مرور کردن بر اساس منحنی ابینگهاوس یک روز بعد از درس خوندنه. هر چقدر این زمان دیرتر باشه، حجم بیشتری از مطالب به دست فراموشی سپرده میشن.
سومین مرحله از مرور درسی به کمک روش ابینگهاوس حدودا یک هفته بعد اتفاق میافته؛ برای تکمیل شدن روند مرور، 10 روز بعد از مطالعه و در نهایت یک ماه بعد از اون هم درس رو مرور کنین. با اجرای این مراحل قطعا میتونین تمام اطلاعات و مباحث درسی رو به خاطر بسپارین و نمرات بالا و درخشانی رو به دست بیارین.
روش مرور درسی بالارد
روش مرور درسی بالارد، یکی دیگه از انواع مرور درسیه که در سه مرحله اجرا میشه:
در برنامهریزی درسی خود یک ساعت زمان برای مطالعه درس مورد نظر اختصاص بدین. در این یک ساعت به صور عمیق، مفهومی و با تمرکز درس بخونین.
بعد از اتمام یک ساعت مطالعه حدود 15 الی 20 دقیقه استراحت کنین. منظور ما از استراحت اینه که در این مدت زمان هیچ کار دیگهای انجام ندین. به عبارت دیگر مغز خود رو برای چند دقیقه خاموش کنین.
بعد از زمان استراحت دوباره باید درس خوندن رو شروع کنین اما این بار لازم نیست به اندازه دفعه اول عمیق مطالعه کنین. کافیه درس رو کمی سریعتر از بار اول یک دور مرور کنین. دقت کنین که در این مرحله درگیر وسواس مطالعه نشین.
24 ساعت بعد یک بار دیگر مرور مطالب درسی رو تکرار کنین.
همین کار رو برای 36 ساعت بعد هم انجام بدین.
با اجرای این مراحل و استراحت دادن به مغز اطلاعات از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت انتقال پیدا میکنه.
روش مرور آلفا
روش مرور آلفا، یکی دیگه از روش های تکنیکی مرور و جمع بندی رتبه برترهاست. منظور از حالت آلفا همون زمانیه که نیمکره سمت راست مغز فعالتر از سایر قسمتهاست. زمانی که مغز در حالت آلفا قرار میگیره، تمرکز و خلاقیت بیشتری داره و اطلاعاتی ورودی رو بهتر به خاطر میسپاره. اما چه زمانهایی حالت آلفا رخ میده؟
به عنوان مثال قبل از خواب، همون دقایقی که همه چیز رو میشنوین؛ اما بدنتون کاملا ریلکس شده و چشمهاتون رو بستین، در حالت آلفا قرار دارین. برای این که بتونین از این حالت به نفع مسائل درسی و یادگیری استفاده کنین، راهکارهای زیر رو به شما پیشنهاد میکنیم:
مرور مطالب درسی همون روز قبل از خواب: مطالبی رو که همین روز خوانده بودین در ذهنتون دوره کنین؛ سپس قسمتهایی رو که به یاد نمیارین رو با یک نگاه سریع به کتاب درسی به خود یادآوری کنین. البته با گوش دادن به فایلهای صوتی مربوط به مطالب درسیتون هم میتونین به مرور کردن قبل از خواب بپردازین.
بهترین فاصله زمانی برای مرور کردن درس
دو الگوی زیر از معروفترین بازههای زمانی هستن که برای مرور کردن مورد استفاده قرار میگیرن:
الگوی اول برای رعایت فاصله زمانی مرور درسها
اولین الگویی که برای درس خوندن و مرور کردن قابل استفادهست، همون الگوی توصیه شده توسط ابینگهاوسه. ممکنه اجرای این الگو برای داوطلبان کنکور کمی سخت باشه.
مرحله اول
1 روز بعد از مطالعه
مرحله دوم
3 روز بعد از مطالعه
مرحله سوم
10 روز بعد از مطالعه
مرحله چهارم
30 روز بعد از مطالعه
مرحله پنجم
90 روز بعد از مطالعه
الگوی دوم برای رعایت فاصله زمانی مرور درسها
دومین الگویی که برای تعیین فاصله زمانی بین مرور درسی قابل استفادهست رو در ادامه بررسی میکنیم:
مرحله اول
1 روز بعد از مطالعه
مرحله دوم
بین 5 تا 10 روز بعد از مطالعه
مرحله سوم
بین 3 تا 4 هفته بعد از مطالعه
مرحله چهارم
حدود 2 ماه بعد از مطالعه
مرحله پنجم
حدود 4 ماه بعد از مطالعه
این الگو مورد توجه تعداد زیادی از داوطلبان کنکور قرار گرفته و برای برنامهریزی کنکور مناسبه.
چطور زمانهایی که باید مرور درسی کنیم رو به خاطر بسپاریم؟
برای این کار دو روش رو به شما معرفی میکنیم:
روش اول: یک دفترچه مخصوص برای ثبت تاریخهای مرور کردن هر درس کنار بذارین. هر بار که یک درس رو مرور میکنین مرحله مرور رو همراه با تاریخ مناسب برای مرور مرحله بعدی، در دفترچهتون وارد کنین. به این ترتیب نظم بیشتری برای درس خوندن دارین.
روش دوم: به جای دفترچه مخصوص در اولین صفحه از کتاب درسی مورد نظر، تاریخ و مرحله مرور درسی بعدی رو وارد کنین. مثلا بنویسین: درس ششم – 2 – تاریخ مرور بعدی 15 آبان. یعنی مرحله دوم مرور این درس رو انجام دادین و برای مرحله بعدی باید در تاریخ 15 آبان وارد عمل بشین.
روش سوم: استفاده از یک تقویم سررسید برای ثبت تاریخ دقیق مرور هر درس در تقویم میتونه کار شما رو راحت کنه. در برنامه درسیتون حتما مدت زمان دقیقی برای مرور کردن مشخص کنین؛ اول هر روز مطالبی که باید مرور کنین رو از داخل تقویم چک کنین تا فراموشتون نشه!
فواید مرور سریع برای کنکور
مرور سریع برای دانشآموزانی که در حال آمادگی برای شرکت در آزمون سراسری هستن خیلی مهمه. بعضی از فواید مرور سریع به شرح زیره:
یادآوری مطالب پیشین: با مرور سریع، مطالبی که قبلا یاد گرفتین رو به خاطر میارین و پیشرفت خود در یادگیری رو بررسی میکنین.
تثبیت مطالب: مرور سریع مطالب مهم و کلیدی رو تثبیت میکنه و باعث میشه اونها بهتر در ذهن شما تثبیت بشن.
آمادگی برای آزمون: مرور سریع باعث میشه که شما بتونین مطالب رو سریع تر بخاطر بیارین و در آزمون بهتر عمل کنین.
افزایش اعتماد به نفس: مرور سریع باعث میشه که خودتون رو بهتر و آمادهتر برای آزمون ببینین و اعتماد به نفس خود رو افزایش بدین.
اصلاح اشتباهات: مرور سریع به شما کمک میکنه تا اشتباهاتتون رو بشناسین و اصلاح کنین.
بنابراین، مرور سریع یکی از روشهای مهم برای آمادگی بهتر جهت شرکت در کنکوره و میتونه به شما در برنامهریزی و آمادگی مناسب کمک کنه.
چرا باید با بهترین تکنیکها و روشهای مرور دروس آشنا شویم؟
برای این که بتونین مرور و مطالعه موثری داشته باشین، باید از بهترین تکنیکها و روشهای مرور دروس مثل تمرین، استفاده از تصاویر و ویدئوها، نکات کلیدی و... استفاده کنین تا مطالب خیلی دقیق و با جزئیات کامل در ذهنتون ثبت بشه. همچنین، خیلی خوبه که چند مورد رو در خودتون به یک عادت تبدیل کنین تا مرور درسها براتون خسته کننده نباشه.
از جمله این موارد میتونیم به تعیین هدف از مطالعه، انتخاب مکان مناسب، زمان مناسب، خلاصهنویسی، تقویت حافظه و... اشاره کنیم. اگه میخواین اطلاعات بیشتری به دست بیارین تا با آرامش خاطر بیشتری درس بخونین، حتما به مقاله "10 عادت تضمینی برای مطالعه موثر" مراجعه کنین.
با استفاده از این روشها، شما میتونین در کوتاه مدت به طور کامل و دقیق به مفاهیم دروس آشنا شده و در به خاطر سپردن اونها نیز موفقتر باشین. همچنین، استفاده از روشهای مرور دروس به شما کمک میکنه تا بسیاری از موضوعات رو عمیقتر متوجه بشین.
مرور مطالب درسی؛ سبک مطالعاتی مناسب
برای مرور مطالب درسی و تثبیت اونها، بهتره از یک سبک مطالعاتی مناسب استفاده کنین. این سبک مطالعاتی باید بر اساس نیازها و سبک یادگیری شما شخصیسازی بشه. در زیر چند روش مطالعه برای شما ارائه شده:
مطالعه با تمرکز: در این روش، باید تمرکزتون رو روی مطالب درسی متمرکز کنین و هیچ گونه حواس پرتی نداشته باشین. برای این منظور، محیط آروم و مناسبی برای مطالعه انتخاب کنین و از موبایل و دستگاههای الکترونیکی دوری کنین.
مطالعه با مرور مجدد: در این روش، بهتره مطالب درسی رو به صورت مرتب و چند بار مرور کنین تا مطمئن بشین که مباحث رو درک کردین.
استفاده از روشهای یادگیری بصری: به کمک نمودارها، جدولها و شکلها میتونین مطالب درسی رو خیلی ساده درک کنین.
ایجاد یادداشت: با تهیه یادداشت از مطالب درسی میتونین مفاهیم رو بهتر حفظ کنین و همچنین بعدا به اونها مراجعه کنین.
حل سوالات تمرین: با حل سوالات تمرین میتونین بهترین روش برای حل مسائل رو متوجه بشین و مفاهیم رو بهتر درک کنین.
راهکارهای مرور مطالب درسی؛ چگونه مرور کنیم؟
برای مرور مطالب درسی بهتره از راهکارهای زیر استفاده کنین:
تعیین هدف: قبل از شروع به مطالعه، باید هدف خودتون رو مشخص کنین. برای مثال، آمادگی برای آزمون، تثبیت مفاهیم و....
تقسیم بندی مطالب: مطالب درسی رو به بخشهای کوچکتر تقسیمبندی کنین و هر بخش رو به صورت جداگانه مرور کنین.
استفاده از فلش کارت: با ساخت دسته فلش کارت، میتونین به راحتی مفاهیم رو حفظ کنین. بهتره که از کلمات کلیدی و جملات مهم و خلاصهای از مطالب استفاده کنین.
مطالعه ادامه دار: بهتره به جای مطالعه یک باره برای چند ساعت، حداکثر 30 دقیقه در روز مطالب درسی بخونین.
شرکت در جلسات گروهی: با شرکت در جلسات گروهی، میتونین از تجربیات دیگران استفاده کنین و درک بهتری از مفاهیم داشته باشین.
حل تست: با حل تستهای مربوط به مطالب درسی، میتونین علاوه بر حفظ مفاهیم، به بررسی قدرتتون در پاسخگویی به سوالات هم بپردازین.
استفاده از روشهای یادگیری فعال: مثل توضیح دادن مطالب به دوستان و یا ساخت نمودارهای خلاصه مطالب، مثل mind map.
با استفاده از راهکارهای مناسب، میتونین بهترین نتیجه رو در مرور مطالب درسی خود داشته باشین.
سخن پایانی
با خوندن این مقاله راههای بهتری برای مرور درسی یاد میگیرین. اجرا کردن هر کدوم از این روشهای میتونه سطح یادگیری شما رو به بالاترین حالت ممکن برسونه. مرور مطالب درسی به خصوص برای داوطلبان کنکور امری حیاتی و مهمه. طبقهبندی شدن مطالب در ذهن هم، یادآوری اونها رو سادهتر میکنه و هم یادگیری عمیق اونها رو تضمین میکنه.
ثبت کردن زمانهای مرور و برنامهریزی دقیق و منظم هم از عواملیه که درس خوندن و یادگیری بیشتر رو برای شما به ارمغان میاره. مرور مطالب درسی، یکی از اصول برنامهریزی کردنه؛ بدون مرور، درس خوندن شما مانند آب در هاونگ کوبیدنه! چون طبیعتا بدون مرور بعد از چند روز مطالب داخل ذهن شما کمرنگ شده و در نهایت فراموش میشه.
سوالات پرتکرار
با چه روشی درسهای حفظی رو مرور کنیم؟
استفاده از روش بازخوانی میتونه مرور درسهای حفظی رو سادهتر کنه.
در پاسخ به undefinedسلام. ممنون که وقت گذاشتین مطالعه کردین.🙌👌
پاسخ@نگار_ناظم الشعرا
U
Unknown 2405۸ مهر ۱۴۰۲
در پاسخ به undefinedسلام
خیلی ممنون از مقاله فوق العادتون حقیقتا به من خیلی کمک کرد و خیلی چیزا برام روشن شد.
عمیقا تشکر میکنم.
پاسخ@Unknown_2405
ف
فاطمه گزانهئی۷ مهر ۱۴۰۲
در پاسخ به undefinedسلام محمدحسین جان
خواهش میکنم
ممنون از تو که وقت گذاشتی و مقاله رو کامل مطالعه کردی.
اگر اول سراغ تست زدن بری، یه ذهنیت کلی در مورد چیزهایی که بلد نیستی برات شکل میگیره. (البته یادت باشه وقتی حرف از مرور درسی میزنیم یعنی قبلا حداقل یک بار درس رو خوندی و بدون مطالعه سراغ تست نیومدی)
بهتره روشهای مختلف مرور درسی رو امتحان کنی و ببینی کدومش بیشتر برای تو تاثیر مثبت داره و همون رو استفاده کنی.
پاسخ@فاطمه_گزانهئی
ن
نگار ناظم الشعرا۷ مهر ۱۴۰۲
در پاسخ به undefinedسلام آقای شعبانی. خدا قوت💪🏻🙌🏻
شما کاملا دارید طبق یه روند خوب و مشخص پیش میرید. پس اینکه مدام به خودتون انرژی منفی و ترس وارد کنید هیچ کمکی به شما نمیکنه و فقط اعتماد به نفس شما رو تضعیف میکنه. وقتی که کامل یه مبحثی رو مطالعه میکنید به خودتون بگید من این درس رو خیلی خوب بلدم و دیگه با حالت وسواس گونه درس نخونید.
پاسخ@نگار_ناظم الشعرا
ی
یونس شعبانی۷ مهر ۱۴۰۲
در پاسخ به undefinedسلام ببخشید من هر درس رو چندین بار میخونم و بعد شروع به تست زدن میکنم و منابع من هم خوبن و سخت مثل نردبان بعد بیشتر تست هارو درست میرنم اما باز فکر میکنم بلد نیستم یا میگم شاید فرمول شانسی یادم اومده به خاطر همین هر روز از ترس فراموشی همه درسا رو یک بار باید بخونم همش میترسم که فراموش کنم اگه میشه کمک کنید
پاسخ@یونس_شعبانی
ف
فاطمه گزانهئی۶ مهر ۱۴۰۲
در پاسخ به undefinedسلام رادین جان
مرور درسی میتونه با تست زدن، خلاصهنویسی کردن، حل تمرین یا روشهای دیگهای که توی متن براتون گفتیم انجام بشه.
پاسخ@فاطمه_گزانهئی
ف
فاطمه گزانهئی۶ مهر ۱۴۰۲
در پاسخ به undefinedسلام امیرمهدی جان
تست زدن خودش یه نوع از مرور کردن حساب میشه.
اما مثلاً اگه امروز مطالعه کردی بهتره فردا تست بزنی.
زمانی هم که براش صرف میکنی نباید خیلی طولانی باشه.
بهتره بهجای این که یک روز 5 ساعت وقت بذاری، هر روز اینکار رو توی بازههای زمانی کوتاهتر انجام بدی.
پاسخ@فاطمه_گزانهئی
M
Mmdhossein 2404۶ مهر ۱۴۰۲
در پاسخ به undefinedسلام خسته نباشید
مقاله رو خوندم خیلی کامل و جامع بود مرسی
فقط سوالی که داشتم این بود که:
چرا تو روش مرور تلفیقی بازیابی و بازخوانی زمانی که درس رو ضعیفیم باید اول تست بزنیم؟،، مگه برعکس نیس؟،، نباید اول جزوه رو یه نگاهی بکنیم بعد بریم سراغ تست؟،، یا ازون طرف زمانی که به بحث تسلط داشتیم و داریم در حقیقت نباید مستقیم بریم سراغ تست و کمتر وقت رو مرور جزوه و بازخوانی بزاریم؟
چون گفتین اگه بحث رو مسلطین جزورو اول بخونین و بعد تست بزنین
پاسخ@Mmdhossein_2404
ا
امیررضا گودرزی۵ مهر ۱۴۰۲
در پاسخ به undefinedاین مقاله میشه نویسنده شو بگید
و از چه منابعی بوده
پاسخ@امیررضا_گودرزی
ن
نگار ناظم الشعرا۵ مهر ۱۴۰۲
در پاسخ به undefinedسرکار خانم گزانه ای نویسنده این مقاله هستند.