
12781
برنامه ریزی برای تابستان + بهترین روش ها
تابستان برای همه دانشآموزان تداعیکننده سرگرمی و تفریحه، فرصتیه که بتونن خستگی مدرسه رو جبران کنن و حداقل برای چند هفته با خیال راحت بخوابن! این موضوع برای دانشآموزان ششمی، نهمی و دوازدهمی کمی فرق داره. چون امتحانات نهایی مدرسه و آزمون تیزهوشان و از همه مهمتر کنکور باعث میشن که نتونن به سرگرمی و تفریحات تابستانی فکر کنن. اینجاست که برنامه ریزی تابستان بیشتر به چشم میاد.
درس خوندن در تابستون فرصت ویژهایه که میتونه دانشآموزان رو از صفر به صد برسونه. اگه از تابستون به خوبی استفاده کنین حتما در آزمونها میدرخشین.
شاید با خودتون فکر کنین که درس خوندن توی تابستان، با درس خوندن در زمان مدرسه تفاوتی نداره؛ اما باید بهتون بگیم که کاملا اشتباه میکنین! درسته که تابستان، فرصتی برای استراحت، تفریح، سرگرمی و مسافرته اما چون خبری از شلوغیهای مدرسه نیست، بهترین موقع برای پیشخوانی دروس سال تحصیلی آینده یا مرور درسهای گذشتهست. اگه بین تفریحاتتون، یک زمانی رو برای مطالعه مطالب درسی در نظر بگیرین، علاوه بر اینکه تابستانی مفید و درجه یک دارین، بلکه میتونین از رقباتون جلو بزنین.
این کار بهتون کمک میکنه که از تمام لحظات این فصل رو با آرامش بیشتری تجربه کنین. در ادامه به روشهای صحیح برنامهریزی برای درس خوندن در تابستان اشاره میکنیم که برای هر دانشآموزی، چه کنکوری و چه غیر کنکوری دونستنش لازمه؛ پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشین.
البته اگه درگیر روزمرگیهاتون هستین و فرصت نمیکنین این مقاله رو به طور کامل بخونین، پادکست زیر رو گوش کنین و همراه رادیو پادکست پرش باشین❤🎧🔊
برنامه ریزی درسی تابستان چه تفاوتی داره؟
برنامه روزهای پنجشنبه و جمعه معمولا با باقی روزهای هفته فرق داره. آخر هفتهها از مدرسه و کلاسهای صبح زود خبری نیست؛ این یعنی یک فرصت طلایی برای جبران دروس عقب افتاده یا رسیدگی به کارهای شخصی. حتما این موضوع رو هم میدونین که میزان توانایی افراد خیلی فرق میکنه. یک سری از افراد آخر هفتهشون رو به استراحت و تفریح میگذرونن و بعضیها هم در کنار تفریح و وقت گذروندن کنار خانواده و دوستاشون، مدت زمانی رو هم به درس خوندن و رسیدگی به کارهای عقب افتاده اختصاص میدن.
برنامه ریزی تابستان شما باید طوری باشه که هم به درسهاتون برسین و هم تفریحتون رو خیلی محدود نکنه. برنامه برای درس خوندن در تابستان هم دقیقا همینطوره؛ شما زمان بیشتری دارین و بهتره که حداکثر استفاده رو ازش ببرین. همین موضوع باعث میشه که برنامه برای روزهای گرم این فصل با برنامه برای سال تحصیلی متفاوت باشه. مهمترین تفاوت درس خوندن در تابستان با ایام مدرسه در سه مورد زیر خلاصه میشه.

خبری از مدرسه نیست
در طول سال تحصیلی ممکنه صدها امتحان تستی، تشریحی و تکالیف سنگین داشته باشین که تمرکزتون رو برای درس خوندن کاهش میده. اما در تابستان از این استرسها خبری نیست! هر روز که از خواب بیدار میشین، دیگه استرس دیر رسیدن به مدرسه یا نمره امتحان رو ندارین.
در این فصل همه زمان و تمرکز در اختیار شماست. میتونین ساعتها درس بخونین یا مشغول بازی و سرگرمی بشین. این موضوع به اهداف شما برمیگرده که روی نحوه برنامهریزی برای درس خواندن تاثیرگذاره.
تابستان وسوسهکنندهست!
آزادی عمل و نبود مدرسه میتونه وسوسهکننده باشه. خوابیدن تا ساعت 12 ظهر، گردش با دوستان و خانواده، سینما، پارک، بازیهای کامپیوتری یا هر چیزی که دوست دارین، میتونه بیست و چهار ساعت زمان شما رو پر کنه. اینجاست که برنامه ریزی درسی تابستان اهمیت زیادی پیدا میکنه.
چشم به هم میزنین و میبینین که سه ماه تابستان تموم شده و حتی یک صفحه درس نخوندین. اینه تفاوت فصل وسوسهانگیز تابستان! اما باید بدونین که پیشخوانی دروس در تابستان از اهمیت بالایی برخورداره؛ بنابراین بهتره با راهکارهای پیشخوانی دروس در تابستان مثل انتخاب دروس مناسب، افزایش تدریجی ساعت مطالعه، خلاصهنویسی و... به طور کامل آشنا باشین.
باید با خستگی بجنگین
تفاوت دیگهای که بین برنامه برای درس خواندن در تابستان با سال تحصیلی وجود داره، اینه که باید با خستگی بجنگین. درسته که توی این فصل هیچ خبری از درس، مدرسه و شرکت در کلاسهای فوق برنامه نیست یا این که دیر میخوابین و دیر بیدار میشین. هر چیزی که دوست دارین میخورین و ساعتها توی شبکههای اجتماعی میچرخین. این موضوع تا چند روز اول جذابه، اما بعد از اون احساس خستگی و بیهودگی به سراغ شما میاد.

اگه این وضعیت همینطور ادامه پیدا کنه، افکار ناامیدکننده میان توی ذهنتون و اجازه نمیدن که تابستون براتون مفید و لذت بخش باشه. خیلی از دانشآموزان با این مشکل روبهرو هستن. اما به لطف برنامه ریزی تابستان، میتونین به راحتی با خستگی بجنگین!
آیا برنامه ریزی تابستان لازمه؟
خودتون باید جواب این سوال رو بدونین. دوست دارین به چه جایگاهی برسین؟ رتبه خوب؟ ورود به دانشگاههای برتر کشور؟ قبولی در مدارس تیزهوشان؟ کسب معدل بالا؟ درصد 100 آزمونهای آزمایشی؟ اگه میخواین به این اهداف برسین و رویاهای توی ذهنتون رو به واقعیت تبدیل کنین، باید بدونین که داشتن برنامه تابستانه نه فقط لازمه، بلکه یکی از مهمترین عوامل موفقیت شماست.
همونطور که گفته شد تابستان، یک فرصت ویژهست برای پیشخوانی مطالب درسی، مرور و افزایش آمادگی برای سال تحصیلی جدید و حتی آزمونها.
اما اگه فکر میکنین که نمره 15 یا 16 هم خوبه و آزمونهایی مثل کنکور و تیزهوشان براتون اهمیتی ندارن، بهتره که بیشتر روزها و فرصتهای طلایی این فصل رو به تفریح و استراحت اختصاص بدین. این موضوع کاملا به شرایط، اهداف و اولویتهای شما بستگی داره.
در نهایت، میتونیم برنامه ریزی تابستان رو به یک نوع سرمایه گذاری تشبیه کنیم؛ سرمایه گذاری که میتونه نتایج خارقالعادهای رو برای شما به رقم بیاره. فراموش نکنین که این فصل مثل هر فصل و روز دیگهای گذراست اما چیزی که به جا میمونه، تاثیر برنامه ریزی و تلاش شما برای موفقیت و آیندهای درخشانه.
شبکههای اجتماعی؛ آفت موفقیت دانشآموزان
طبق صحبتهای رئیس مرکز رسانههای دیجیتال، مردم ایران به طور میانگین 5 تا 9 ساعت در روز رو به شبکههای اجتماعی اختصاص میدن! در حالی که این عدد در دنیا 16 ساعت در ماهه.
هر چند این آمار به سال 95 بر میگرده، اما با گسترش تکنولوژی در تک تک عرصههای زندگی، طبعا ساعت استفاده از شبکههای اجتماعی هم افزایش پیدا کرده. شاید با خودتون بگین که شبکههای اجتماعی چه ربطی به برنامهریزی برای تابستان داره؟

یکی از عواملی که مانع درس خوندن در تابستان میشه، شبکههای اجتماعیه. نبود درس و تکلیف، دانشآموزان رو به سمت استفاده از شبکههای اجتماعی سوق میده. میدونیم که دانشآموزان نسبت به بقیه افراد زمان بیشتری رو در شبکههای اجتماعی میگذرونن و اگه والدین و حتی خود دانشآموزان به این موضوع توجهی نکنن، قطعا دیگه فرصتی برای جبران نمرات وجود نداره.
در ادامه به راهکارهایی اشاره میکنیم که برای کنترل شبکههای اجتماعی مفید هستن و باید در برنامهریزی درسی برای تابستان لحاظ بشن.
شبکههای اجتماعی رو پاک کنین
اگه عادت دارین که موقع درس خوندن مدام موبایلتون رو چک کنین و توی اینستاگرام و تلگرام بگردین، بهتره این برنامهها رو از موبایل حذف کنین. میدونیم که بخشی از محتوای آموزشی در پیامرسانها هستن، اما سعی کنین اپلیکیشنهایی که جنبه آموزشی ندارن رو حذف کنین.
اگه حذف این برنامهها براتون سخته، حداقل اعلانها رو غیرفعال کنین تا با هر پیام جدید از سر درس و مشق بلند نشین و بتونین برنامهریزی تابستان رو به بهترین شکل انجام بدین!
محدودیت تعیین کنین
در برنامه ریزی تابستان، تعیین محدودیت برای استفاده از گوشیها هوشمند اهمیت خیلی زیادی داره. یکی از راههایی که توصیه میشه انجام بدین، تعیین محدودیتهای مشخصه. یعنی از قبل باید بدونین که چه زمانی و چه ساعتی میتونین از تلفن همراه استفاده کنین، به خصوص از شبکههای اجتماعی.

برای مثال مشخص کنین که اگه فصل اول ریاضی یازدهم رو خوب خوندین یا 20 تست زیستشناسی رو انجام دادین، این اجازه رو دارین نیم ساعت از موبایل استفاده کنین.
اگه باز هم وسوسه شدین و بیشتر از نیم ساعت زمان گذاشتین، حین مطالعه موبایل رو به مادر و پدرتون یا یکی از اعضای خانواده بدین و بعد از پایان کارها دوباره تحویل بگیرین. اینجوری میتونین روی مطالب درسیتون بهتر متمرکز بشین و بازدهی بیشتری داشته باشین.
از اصل جایگزینی استفاده کنین
کافیه از خودتون بپرسین که شبکههای اجتماعی چه سودی برای من دارن؟ هیچ سودی، فقط زمان ارزشمندتون رو تلف میکنن! به جای اینستاگرام و تلگرام، از یک برنامه جایگزین استفاده کنین.
مثلا هر وقت به فکر موبایل افتادین، ورزش کردن یا صحبت کردن با خانواده رو امتحان کنین. به چه کاری علاقه دارین؟ همون رو انجام بدین تا ساعت استفاده از موبایل به حداقل ممکن برسه.
قرار دادن یک فعالیت جایگزین در برنامه ریزی تابستان، میتونه در مدیریت استفاده از گوشی بهتون کمک زیادی کنه.
شبها موبایل رو کنار بذارین
یکی از عادات بد دانشآموزان اینه که موقع خواب، موبایل رو چک میکنن. یک لحظه چشم به هم میزنین و میبینین ساعت 3 صبحه و شما هنوز نخوابیدین! به هیچ عنوان موبایل رو با خودتون به رختخواب نبرین. برای تنظیم ساعت هشدار و بیدار شدن از خواب، از ساعت کوکی استفاده کنین یا از اعضای خانواده بخواین که شما رو بیدار کنن.

هر چقدر هم که برای انجام دادن برنامه ریزی تابستان جدی باشین، اگه این مورد رو رعایت نکنین به هیچ کدوم از برنامههاتون نمیرسین.
روش برنامهریزی درسی برای تابستان
حالا که از موانع موفقیت و دلیل تفاوت تابستان با بقیه روزهای سال مطلع شدین، بهتره سراغ روشهای برنامه ریزی تابستان بریم. نکاتی وجود داره که اگه در برنامهریزی خودتون در نظر بگیرین، قطعا موفق میشین. مهمترین نکته که در برنامهریزی درس خوندن برای تابستان باید در نظر بگیرین، تعهد به اجرای اونه. اگه به دنبال یک برنامهریزی حرفهای هستین، تا انتها همراه ما باشین.
قدم اول، تعیین هدف در برنامه ریزی تابستان
شروع برنامهریزی در هر کاری، با تعیین هدف همراهه؛ برنامهریزی تابستان هم همینطوره. حدود 90 روز فرصت طلایی در فصل تابستان پیش روی شماست. تعیین کنین که در این سه ماه کدوم درسها رو میخونین؟ نقاط ضعف و قوتتون چیه و چطور میشه اونها رو بهتر کرد؟ با جواب دادن به این سوالات، اهداف مدنظرتون رو مشخص کنین.

یادتون باشه که برنامهریزی تابستان، فقط در صورتی جواب میده که شخصیسازی شده باشه؛ یعنی متناسب با شرایط، تواناییها و اولویتهای شما. استفاده از برنامههای موجود در اینترنت یا برنامه مطالعاتی آشناها و دوستان، شما رو به نتیجه دلخواه نمیرسونه.
قدم دوم، پیدا کردن شیوه مطالعاتی صحیح
«با اینکه خیلی درس میخونم اما باز هم نمرههام خوب نیست» این معضل خیلی از دانشآموزهاست. با اینکه ساعت مطالعاتی بالایی دارن اما به نتیجه دلخواهشون نمیرسن. شیوه مطالعاتی هر درسی متفاوته و نمیشه برای همه دروس از روش یکسانی استفاده کرد.
تابستان یک فرصت عالی برای یادگیری تکنیکهای پیشخوانی، برنامهریزی درسی، مرور، یادداشتبرداری، نکتهنویسی و حل مسئلهست. علاوه بر این موارد، اصول مدیریت زمان و آزمون برای کنترل بهتر شرایط هم از مواردیه که باید یاد بگیرین تا بتونین برنامهریزی تابستان رو به بهترین شکل انجام بدین.
قدم سوم، تنظیم روتین روزانه و هفتگی
موقع برنامهریزی تابستان، ریز به ریز برنامه روزانه و هفتگی خودتون رو یادداشت کنین. لازم نیست همه درسها رو در تابستان بخونین. بیشتر روی دروس تخصصی تمرکز کنین. چه کارهایی قراره در طول روز انجام بدین؟ ساعت چند از خواب بیدار میشین؟ هر کاری که قراره انجام بدین، حتی کوچیکترینها رو بنویسین.
توی کدوم درسها ضعف دارین؟ با تنظیم روتین روزانه در برنامهریزی تابستان، مثلا حل 10 تست در روز به طور مستمر، نقاط ضعفتون رو به نقاط قوت تبدیل کنین. بیشتر رتبههای برتر کنکور و آزمون تیزهوشان، یک روتین روزانه برای انجام همه کارهای خودشون داشتن.
قدم چهارم، اهمیت بالای تفریح و سرگرمی
مهمترین اصل در برنامه ریزی تابستان، حفظ تعادل بین درس خوندن و تفریحه. تفریح و سرگرمیه که انرژی مورد نیاز شما برای درس خوندن در این فصل رو تامین میکنه. سینما، مسافرت و فعالیتهایی از این دست، از گزینههای معمول برای استراحت هستن؛ اما بهتره فعالیتی رو شروع کنین که هدفمند باشه، به کسب مهارت جدید کمک کنه و از طرفی شما به یادگیری اون مشتاق باشین.
موضوع فقط گذروندن زمان نیست؛ بلکه با انجام فعالیتهای مفید، عملکرد و توانایی مغز هم بهتر میشه که برای مسیر تحصیلی شما اهمیت زیادی داره.
ثبتنام در باشگاه یا شرکت در کلاسهایی مثل نقاشی، کامپیوتر، شنا و... میتونن گزینه خوبی برای تفریح و سرگرمی تابستانی باشن. خیلی از رتبههای برتر کنکور در یک رشته غیر درسی مهارت دارن و این موضوع کمک میکنه تا فعالیت مغزشون بهبود پیدا کنه. پس حتما توی برنامه ریزی تابستان خودتون، این نکته رو در نظر بگیرین.
قدم پنجم، حل کردن تست و آزمون
اگه روزی 12 ساعت هم درس بخونین، تست نزنین و به اندازه کافی نمونه سوال و تمرین حل نکنین، نمیتونین به نتیجه دلخواهتون برسین. برای این که متوجه بشین مسیری که دارین میرین درسته یا نه، باید از خودتون امتحان بگیرین و دانش خودتون رو محک بزنین.

این موضوع فقط با حل تست و شرکت در آزمونهای آزمایشی درست میشه. فکر نکنین چون تابستانه، دیگه نباید تست بزنین! اتفاقا برعکس، برای اینکه در طول هر سال تحصیلی برای امتحانات و آزمونها مشکلی نداشته باشین، بهتره از تابستان آمادگیتون رو افزایش بدین.
پس حتما حواستون باشه که موقع برنامه ریزی درسی برای تابستان، زمانی رو برای حل تست و آزمونهای مختلف در نظر بگیرین.
قدم ششم، کمک گرفتن از مشاوران تحصیلی
هر چقدر هم که نسبت به نکات برنامه ریزی تابستان آگاه باشین، باز هم اطلاعات و تجربهای که به کمک مشاوران تحصیلی به دست میاد، قابل مقایسه نیست. پس به جای اینکه زمان خودتون رو صرف آزمون و خطا کنین تا به روش صحیح مطالعاتی مناسب خودتون برسین، از تجربه مشاوران آموزشی بهره بگیرین.
مشاوران تحصیلی اطلاعات زیادی نسبت به برنامه برای تابستان دارن و به شما کمک میکنن تا برنامه دقیقتری متناسب با شرایطتون داشته باشین. برای این کار میتونین با خیال راحت همه کارها رو به مشاورین پرش بسپارین.
کافیه که شماره تماس خودتون رو در قسمت ارتباط با مشاوران پرش وارد کنین تا خودتون متوجه تاثیر یک مشاور آگاه و با تجربه بشین.
قدم هفتم، حرکت قدم به قدم
یکی از اهداف مهم دانشآموزان برای برنامهریزی تابستان و درس خوندن در این فصل، داشتن ساعت مطالعاتی بالاست؛ اما واقعیت اینه که کیفیت مطالعه خیلی مهمتره. اگه روزانه 2 ساعت درس بخونین اما استمرار داشته باشین، خیلی بهتر از اینه که 8 ساعت درس بخونین ولی دائما امروز و فردا کنین! از ساعت مطالعاتی پایین شروع کنین و به مرور اون رو افزایش بدین. اینطوری نه تنها خسته نمیشین، بلکه میتونین ادامهدار و قدم به قدم پیش برین و از درس خوندن با این شیوه لذت ببرین.

قدم هشتم، انتخاب منبع آموزشی
در برنامهریزی درسی، همیشه لازم نیست دنبال تکنیکهای درس خوندن باشین؛ بلکه باید به منابع آموزشی هم توجه کنین. برای موفقیت در کنکور یا آزمون تیزهوشان، مطالعه کتاب درسی کافی نیست و نمیتونه تمام نیازهای دانشآموزان رو پوشش بده.
به همین دلیل منابع آموزشی و کلاسهای آنلاین باید در اولویت باشن. بهتره منبعی رو انتخاب کنین که علاوه بر کنکور، شما رو برای امتحانات نهایی و تشریحی مدرسه هم آماده کنه. اگه به دنبال این مدل کتابها و منابع کمک درسی هستین، حتما به محصولات پرش سری بزنین تا هم در تابستان و هم در آزمونها بدرخشین.
سخن پایانی
تابستان یک فرصت مناسب برای ایجاد عادتهای مطالعاتیه؛ فرصتیه که فقط یک بار در سال تکرار میشه و خیلی خوبه که همه شما دانشآموزان عزیز بتونین از لحظه به لحظه این فصل استفاده بهینهای داشته باشین و سال تحصیلیتون با آرامش و بدون استرس و با بهترین نتایج و عملکرد به اتمام برسونین. برای اینکه از تمام فرصتهای طلایی این فصل بتونین درست استفاده کنین، داشتن یک برنامه ریزی تابستان لازم و ضروریه؛ برنامهای که اصولی و منطبق با تواناییهای شما باشه.
در کنار پایبند بودن به برنامه تابستانی، انتخاب یک منبع کمک آموزشی معتبر و کارآمد میتونه این مسیر رو براتون هموارتر کنه و مطالب درسی رو خیلی مفهومی و با جزئیات بیشتر بهتون آموزش بده. این دقیقا همون کاریه که پرش انجام میده. برای آشنایی بیشتر با محصولات پرش کافیه شماره خودتون رو در قسمت تماس با مشاورین وارد کنین و منتظر پرش باشین.
سوالات پرتکرار
برای موفقیت در آزمونهای آزمایشی، کنکور و امتحانات تیزهوشان، نه تنها درس خوندن توی تابستان براتون مفیده، بلکه میشه گفت لازمه.
کنکور هنر هم مثل تمامی رشتههای درسی به یک برنامهریزی درست و مناسب نیاز داره. برای رسیدن به موفقیت شما به یک برنامهریزی درسی مناسب احتیاج دارین. هر کسی که موفق شده، پشتش یک برنامهریزی قوی بوده...
28نظر

یکی از مهمترین مهارتها و هنرهای جذابی که میتونیم به دانش آموزان دبستانی آموزش بدیم، برنامهریزی درسیه. توجه به این موضوع خیلی مهمه که از زمان شروع دوره ابتدایی سعی کنیم که برای دانش آموزمون...
28نظر

برنامهریزی دوم دبستان میتونه جزو یکی از مهمترین کارهایی باشه که در حق دانش آموز دلبندتون انجام میدین. شاید بپرسین چرا؟ فرض کنین که فرزند شما فقط 7 سال سن داره و به تازگی میخواد وارد مقطع اول...
28نظر

دانش آموزان در پایه چهارم دبستان با مباحث متنوع و نکات مهمی آشنا میشن. حتما میدونین این نوع مباحث میتونه چالشها و دغدغههای زیادی رو برای دانش آموزان به وجود بیاره. به همین دلیل برای این که شما...
28نظر

در زمانهای قدیم، جهانگردان، دریانوردان و کوچنشینان، با استفاده از مشاهده دقیق آسمان شب، حرکت ستارگان و موقعیت صورتهای فلکی نسبت به افق و جهات جغرافیایی، مسیر خودشون رو پیدا میکردن.⭐اما این چه...
28نظر
