0
واج آرایی چیست؟
خیلی اوقات پیش اومده که شنیدیم یک بیت شعر یا یک خط جمله، دارای واج آراییه. ممکنه این سوال رو از خودمون پرسیده باشیم که واج آرایی چیست و چه کمکی به متن میکنه؟ یا این که باعث چه اتفاقی میشه که همه متوجه میشن یک جمله واج آرایی داره؟
واج آرایی، یکی از مهمترین آرایههای ادبیات فارسیه که باعث میشه تا متن و شعر، زیباتر بشه. به همین دلیل، از زمان قدیم، خیلی از نویسندگان و شاعران، از این آرایه استفاده میکردن تا متنهای خودشون رو از طریق موسقی دلنواز کلمات، دلنشینتر کنن.
یکی از آرایههایی که در زبان و ادبیات فارسی وجود داره، واج آراییه. این آرایه، باعث میشه تا متن یا شعر، دلشنینتر و گوشنوازتر بشه. به همین خاطر، خیلی از شاعران و نویسندگان، از این آرایه در نثر و نظم استفاده میکنن.
واج آرایی، از دو کلمه واج و آرایی تشکیل میشه. واج به معنای کوچکترین بخش سخنه و با جا به جا کردن این واجها، معنی کلمه تغییر میکنه. برای مثال، کلمه « تا » از دو واج «ت» و «ا» تشکیل شده و اگه این دو کلمه رو با هم جا به جا کنیم، معنی تغییر میکنه.
آرایی هم از مصدر آراستن میاد که به معنی زینت دادن و نظم دادنه. پس در کل میتونیم بگیم که این آرایه، به معنی زینت دادن و سر و سامان دادن به واجهای کلمهست.
واج آرایی چه نوع آرایهای است؟
آرایههایی که در ادبیات فارسی وجود دارن، به دو بخش لفظی و معنوی تقسیم میشن که واج آرایی، جزء آرایههای لفظی در ادبیات فارسیه. برای داشتن یک تعریف ساده از این آرایه، میتونیم بگیم که تکرار بیش از حد چندین صامت یا مصوته که در کنار هم، این آرایه رو به وجود میارن. اسم دیگه این آرایه، نغمه حروفه و خیلی از شاعران خواسته یا ناخواسته، در شعرهاشون، از این آرایه استفاده میکنن.
اسطوره چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
واژه اسطوره معمولا از سنتها، ادیان و آیینها و عقاید دینی میاد. بنابراین تاریخی که از روایات و داستانها میاد، وارد مبحث اسطوره شناسی میشه.
آشنایی با صامتها و مصوتهای فارسی
مصوت، آوایی هست که از طریق لرزش تار، از گلو خارج میشه و موقع تلفظ، دهان گوینده باز میمونه و هوا میتونه از گلو تا لب رو آزادانه طی کنه. ما در زبان فارسی، شش تا مصوت داریم: ــَـ ــِـ ــُـ آ او ای.
حالا این 6 مصوت هم به دو بخش کوتاه و بلند تقسیم میشن: ــَـ ــِـ ــُـ مصوت کوتاه هستن و آ، او، ای مصوتهای بلند محسوب میشن.
صامت در لغت به معنای ساکت و بیصداست و صامتها، هم زمان با بسته شدن یا انقباض در یک یا چند نقطه از مجرای صوتی ایجاد میشن. در زبان فارسی، 23 تا صامت وجود داره: ء ب پ ت ث ج چ ح خ د ز ژ س ش ف ق ک گ ل م ن و هـ ی
البته باید این مورد رو هم در نظر داشته باشین، حروفی که تلفظ یکسان دارن، مثل (ظ ذ ز ض) یک واج شناخته میشن.
تفاوت واج آرایی با آوا
آوا صوتی هست که زمانی که هوا از شش بیرون میاد و به برخی از بخشهای حنجره، دهان، زبان، لب و بینی برخورد میکنه ایجاد میشه. حالا اگه این آواها دگرگونی معنایی ایجاد کنن، به واج تبدیل میشن.
مثلا «ض» و «ذ» در فارسی آوا هستن؛ چون دگرگونی آوایی ایجاد نمیکنن. از طرفی «پ» و «س» واج هستن چون در ساخت «سر» و «پر»، تمایز معنایی ایجاد میکنن.
حذف به قرینه لفظی و معنایی چیست؟ | یادگیری آسان با مثالهای متعدد
براش آشنایی بیشتر با دستور زبان حذف به قرینه لفظی و معنایی، با ما همراه باشین تا با مثالهای کاربردی و پی دی اف، این دستور زبان رو براتون توضیح بدیم.
روش تشخيص واج آرایی
به دلیل اینکه واج آرایی جزء آرایههای لفظیه، پیدا کردنش سخت نیست و میتونین اون رو با مشاهده حروف یا شنیدن کلمات تشخیص بدین. البته بیتی واج آرایی داره که حداقل 3 واج تکرار شونده مشابه داشته باشه و این تکرار کلمات، یک موسیقی خاصی به جمله ببخشه.
علاوه بر این، نکته دیگهای هم که باید بهش توجه داشته باشین اینه که شکل املای کلمه در این آرایه مهم نیست. یعنی اگه در یک بیت، از چهار واج «ز» استفاده کرده باشه ولی شکل املایی اونها متفاوت باشه، یعنی از بین «ظ» و «ز» و «ذ» و «ض» باشه، مشکلی برای واج آرایی به وجود نمیاد و ما باز هم این آرایه رو داریم.
مثالهایی از این آرایه
در ادامه، قراره چندین مثال واج آرایی رو براتون بررسی کنیم تا بتونین این آرایه رو به راحتی یاد بگیرین.
خیزید و خز آرید که هنگام خزان است
باد خنک از جانب خوارزم وزان است
در این بیت، بیشترین صامتی که وجود داره، «خ» و «ز» هست. پس این جا واج آرایی این دو کلمه رو داریم.
شبست و شاهد و شمع و شراب و شیرینی
غنیمت است چنین شب که دوستان بینی
برای زیبایی شعر، سعدی در این بیت، از واج آرایی «ش» استفاده کرده.
ما به مام میهن مهر میورزیم
در این جمله، تکرار حرف «میم» رو شاهد هستیم.
خوابِ نوشینِ بامدادِ رحیل
باز دارد پیاده را زِ سبیل
در این مثال میبینیم که مصوت «ــِـ» تکرار شده و با ایجاد واج آرایی، بیت رو گوشنواز کرده.
افسوس که بیفایده فرسوده شدیم
وَز داسِ سپهرِ سرنگون سوده شدیم
صامت «س»، در این بیت تکرار شده و این آرایه رو به وجود آورده.
دانلود پی دی اف مثال واج آرایی
برای آشنایی با مثالهای بیشتری از این آرایه، کافیه روی لینک زیر کلیک و پی دی اف رو دانلود کنین.
سخن پایانی
ادبیات فارسی، زبان مادری ماست که ما فارسی زبانان، باید بهش مسلط باشیم. در ادبیات فارسی، موضوعات مهمی هست که مسلط شدن بهشون واقعا اهمیت زیادی داره؛ مثل: انواع قید فارسی و انواع زمانهای فعل در دستور زبان فارسی.
همینطور چندین موارد مثل آرایهها هستن که باعث زیباتر شدن کلام و شعرها میشن. به همین دلیل ما هم در این مقاله، واج آرایی که باعث زیباتر شدن و جذابتر شدن نثر و نظم میشه رو براتون توضیح دادیم تا بتونین به راحتی از این آرایه استفاده کنین. امیدواریم این مقاله، براتون مفید بوده باشه.😀
سوالات پرتکرار
واج حروفی مثل «خ» و «م» هستن که معنای متفاوتی به کلمه میدن؛ اما آوا، کلماتی مثل «غ» و «ق» هستن که صدای یکسانی دارن.
بهترین روش تقویت اجتماعی چهارم دبستان، نه تنها باعث ساخته شدن یک کارنامه درخشان میشه، بلکه به ارتقای مهارتهای اجتماعی کودکان هم منجر میشه. پدر و مادرهای دغدغهمند که دوست دارن بچههاشون همیشه...
28نظر
علوم و فنون ادبی یازدهم، درسی پر حجم، پر نکته ولی شیرینه. این درس به علاوه اینکه توی کنکور و امتحانات مدرسه تاثیر زیادی میذاره، باعث میشه دانشآموزان با راه و روشهای شعر و ادبیات آشنا بشن....
28نظر
آشنایی با روش مطالعه دین و زندگی دهم تجربی میتونه راه کار خیلی ارزشمندی برای کسب موفقیت دراین درس رو به همراه داشته باشه. یکی از دروس عمومی در سال دهم، درس دین و زندگی است و دانش آموزان دوست دارن...
28نظر
تقویت ادبیات فارسی یازدهم انسانی، نه تنها به درد مدرسهتون میخوره، بلکه میتونین با تقویت این درس، برای مطالعه متون فارسی هم مشکلی نداشته باشین. دانشآموزان رشته انسانی که ادبیات یکی از علایق...
28نظر
بیشتر ما به دنیای فیلم و سریال علاقه خیلی زیادی داریم. در کنار سطح مهارت بازیگران سریال و توانایی اونها توی انتقال احساسات درست به مخاطب، فیلمنامه اثر و خط داستانی که سناریو طی میکنه، روی...
28نظر