
29
جدول تناوبی چیست؟
در پاسخ به این سوال که جدول تناوبی چیست، باید گفت که مندلیف شیمیدان معروف روس، با مرتب کردن عناصر به ترتیب افزایش عدد اتمی، قانون تناوب رو کشف کرد و با استفاده از این قانون جدول تناوبی عناصر رو طراحی کرد.
یکی از سادهترین راهها برای به دست آوردن یک تصویر کلی از خواص یک عنصر، نگاه سریعی به جدول و پیدا کردن محل قرار گرفتن اون عنصره.
جایگاه هر عنصر در جدول تناوبی، اطلاعات خیلی زیادی در اختیار دانشآموزان قرار میده و برای حل کردن مسئلهها و مقایسه بین عنصرهای مختلف یه ابزار ضروریه، اما این ابزار کاربردی سر جلسه امتحانات همراهتون نیست، پس لازمه که حفظش کنین.
همچنین، با توجه به این که دانشآموز پایه دهم هستین و فاصله زیادی با کنکور سراسری ندارین، خیلی مهمه که جزئیات این جدول رو به ذهنتون بسپرین. البته فراموش نکنین که شیمی درس مهمیه و لازمه که خط به خط اون رو دقیق مطالعه کرده و تستهای زیادی رو حل کنین تا بتونین درصد شیمی کنکور رو بالا بزنین.
یه نگاه دوباره به 118 عنصر جدول، تکلیف رو مشخص میکنه. حفظ کردن جدول تناوبی کار راحتی نیست. درسته که نیازی نیست همه عناصر رو حفظ کنی اما ظاهر ترسناک جدول تناوبی ممکنه بترسونتت. اما لازم نیست نگران شی، راههای زیادی وجود داره که حفظ کردن ترتیب عناصر رو راحت میکنه.
درک جدول تناوبی عنصرها
عنصرهای جدول تناوبی رو میتونی با روشهای زیادی حفظ کنی، اما قبل از بهکارگیری هر کدوم لازمه تا درک درستی از چیستی و چرایی جدول داشته باشی. مفاهیم پایهای مثل ساختار درون اتمی، عدد اتمی، اثر افزایش عدد اتمی و الکترونهای هر اتم و لایههای الکترونی رو دوره کن و هر جایی که مشکل داری رو دوباره یاد بگیر.
درسته که برای پیدا کردن خواص هر عنصر از جدول تناوبی عناصر کمک میگیریم، اما دونستن دلیل اون خواص، حفظ کردن ترتیب عناصر رو راحتتر میکنه.
وقتی مطمئن شدی که مفاهیم پایه رو درست و اصولی یاد گرفتی وقت حفظ کردن عناصره. میتونی اینجا با چندتا روش هوشمندانه آشنا شی که خیلی کمکت میکنن.
رمزها، حروف اختصاری و جملات بامزه
حفظ کردن عناصر جدول تناوبی با تکرار کردن اسمشون پشت سر هم اولین چیزیه که به ذهن میرسه اما اثر زیادی نداره. وقتی چند کلمه رو برای مغزت ردیف میکنی تا حفظ کنه و مغز هیچ معنیای توشون پیدا نمیکنه، احتمال اینکه به یادشون بیاری خیلی کمه.
ارتباط دادن دادهها با چیزهای ملموس و در دسترس کار مغز رو راحت میکنه. جملههای معنیدار معمول در روزمره، جملاتی با معنی غریب اما خندهدار یا شعر و جملات آهنگین، خیلی راحتتر از اسامی عنصرها پشت سر هم توی حافظه میمونن.

در طول سالها، دانشآموزها و معلما جملات بامزهای برای هر گروه جدول تناوبی و دستهبندیهای دیگه ساختن که میتونی حفظشون کنی. برای نمونه:
گروه اول (H,Li,Na,K,Rb,Cs,Fr):
- هلینا کرباسیفر
- هی لیلا ناز کرد، رامبد سوسول فرار.
گروه دوم (Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra):
- به مگس کله سرمهای باید راه داد.
- بیا مگس کثیف سرتو ببرم.
گروه سوم (B, Al, Ga, In, Tl):
- بگو الو جواد اینجا تیمارستانه.
- (از پایین به بالا) ترور ایندیرا گاندی عالم رو بهت زده کرد.
گروه چهارم (C, Si, Ge, Sn, Pb):
- کسی جلوی سینما پاشو برید.
- کسی گریه نمیکنه سر بیپولی.
گروه پنجم (N, P, As, Sb, Bi):
- نیما پسر اصغر سیبیل.
- نه پاک نمیشه اسب، صابون بیار.
گروه ششم (O, S, Se, Te, Po):
- استاد، سکته کرد، ترکید، پوکید.
- سعید، سیم تلفن پاره شد.
گروه هفتم (F, Cl, Br, I, At):
- فدای کله براقت آی عطایی.
- فک بیا.
گروه هشتم (He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn):
- هی نگاه عارفانه کردمت زیبای رند.
- (از پایین به بالا) راز کرانه.
نافلزات (فسفر، کربن، سلنیم، کلر، ید، فلوئور، اکسیژن، نیتروژن، برم، هیدروژن، استاتین)
- فک سگ در کیف انبه است.
شبهفلزات (SB, B, Si, Ge, As):
- صبا بسیجی است.
فلزات واسطه (Sc, Ti, V, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn):
- سرتیپ وحید کریمی منو فرستاد کلمبیا با نیما و کوروش زندگی کنم.
- اسکاتی ول کنی کرهی منو فرار کنی، سوزوندمت.
اما این موارد فقط چند مثالن. بهترین جملهای که میتونی پیدا کنی، جملهایه که خودت یا با کمک دوستات ساختی. از شوخیهای درونیتون استفاده کنید، از شخصیتها یا تیمهای موردعلاقهاتون. هر چی ارتباط جملهها با مسایل شخصی قویتر باشه زودتر حفظشون میکنی.
اما حواست باشه که این جملات به تنهایی و بدون تمرین ممکنه گمراهت کنن. سرواژههای عنصرها خیلی شبیه به همه و امکان جابهجاییشون زیاده. مثلا بریلیوم، برم، باریم و بور همه با B شروع میشن و امکان اشتباه کردنشون زیاده.
تمرین، تمرین و تمرین
حفظ کردن جدول تناوبی با استفاده از جملات آهنگین و خندهدار خیلی راحتتره اما امکان اشتباه کردن هم وجود داره. بعد از حفظ کردن جملهها وقتشه تا با تمرین ارتباط بین جملهها و جدول تناوبی در ذهنت رو قویتر کنی.
جدول تناوبی با خونههای سفید رو بردار، عنصرهایی رو مشخص کن که تا الان حفظ کردی. شروع به پر کردن جدول کن. اگه شک کردی یا مطمئن نیستی ایرادی نداره اما تا وقتی که همه خونهها رو پر نکردی به جدول اصلی نگاه نکن.

وقتی کارت تموم شد، چیزی که نوشتی رو دوره کن و همه خونههایی که اشتباه نوشتی رو پیدا کن. هر چند روز یک بار این کار رو تکرار کن و تمرکز بیشتری روی اشتباهاتی بذار که بیشتر تکرار میشن.
جدول تناوبی رو جلوی چشمت نگهدار. یه پوستر ازش روی میز یا دیوار اتاق بچسبون یا عکسش رو تصویر زمینه گوشیت کن. یه نسخه کوچیک از جدول تناوبی هم داشته باش و هر زمانی که فرصت داشتی، مثل زمان رفت و آمد، زنگهای تفریح یا قبل از خواب مرورش کن.
همچنین، اگه میخوای این درس رو خیلی راحت و به دور از هیاهوی مدرسه یاد بگیری، میتونی از بسته معلم خصوصی شیمی دهم استفاده کنی. این بسته بهت کمک میکنه که توی هر ساعتی از شبانه روز به آموزش این درس دسترسی داشته باشی و بارها مطالب این درس رو مرور کنی و از درس خوندن با جدیدترین متدهای آموزشی لذت ببری.
فلشکارت بساز
استفاده از فلشکارتها یکی از روشهای حفظ کردن ثابت شدهاست. این روش برای حفظ کردن اطلاعاتی که خیلی راحت از ذهن پاک میشن بیشترین کارایی رو داره. تهیه فلشکارت و استفاده فیزیکی، تعامل ذهن با اطلاعات رو زیاد میکنه و تکرار و تمرین رو جذابتر و موثرتر میکنه.

خیلی بهتره که فلشکارتها رو خودت بسازی. چون ذهن در حین ساخت فلشکارت، خیلی بیشتر با جدول تناوبی روبهرو میشه تا زمانی که فقط از روی فلشکارتهای آماده تکرار کنی.
اینطوری امکان شخصیسازی فلشکارتها با سلیقه خودت رو هم داری و میتونی از رنگها و تصاویری استفاده کنی که حفظ کردن رو برات راحتتر میکنه.
سخن پایانی
حفظ کردن عناصر جدول مندلیف، برای حل خیلی از مسائل شیمی یه ضرورته. تسلط کامل روی جایگاه هر عنصر و خواصش باعث میشه تا خیلی راحتتر به جواب مسئله برسی. اما نباید از روشهای حل مسئله غافل شی. حفظ کردن ترتیب عناصر بدون درک درست مفاهیم آرایش درون اتمی هم چندان به دردت نمیخوره.
بعد از حفظ عناصر با تمرین فراوان، قدم بعدی یادگرفتن روشهای تحلیل جدول تناوبی و حل مسائله. بسته معلم خصوصی شیمی دهم و کلاسهای آنلاین پرش در این مسیر باهات همراهه. کافیه شمارهات رو توی باکس شماره وارد کنی تا کارشناسهای ما بیشتر راهنماییت کنن.
اگه دوست داری مباحث مهم دیگه این درس مثل موازنه شیمیایی رو یاد بگیری، میتونی به مقاله "موازنه شیمیایی چیست؟" مراجعه کنی.
سوالات پرتکرار
حفظ کردن عناصر جدول تناوبی با استفاده از رمزهای بامزه و خندهدار، سریعترین روش یادگیری جدول تناوبیه. اما بدون تکرار و تمرین کافی نیست.
بهترین روش تقویت اجتماعی چهارم دبستان، نه تنها باعث ساخته شدن یک کارنامه درخشان میشه، بلکه به ارتقای مهارتهای اجتماعی کودکان هم منجر میشه. پدر و مادرهای دغدغهمند که دوست دارن بچههاشون همیشه...
28نظر

علوم و فنون ادبی یازدهم، درسی پر حجم، پر نکته ولی شیرینه. این درس به علاوه اینکه توی کنکور و امتحانات مدرسه تاثیر زیادی میذاره، باعث میشه دانشآموزان با راه و روشهای شعر و ادبیات آشنا بشن....
28نظر

آشنایی با روش مطالعه دین و زندگی دهم تجربی میتونه راه کار خیلی ارزشمندی برای کسب موفقیت دراین درس رو به همراه داشته باشه. یکی از دروس عمومی در سال دهم، درس دین و زندگی است و دانش آموزان دوست دارن...
28نظر

تقویت ادبیات فارسی یازدهم انسانی، نه تنها به درد مدرسهتون میخوره، بلکه میتونین با تقویت این درس، برای مطالعه متون فارسی هم مشکلی نداشته باشین. دانشآموزان رشته انسانی که ادبیات یکی از علایق...
28نظر

بیشتر ما به دنیای فیلم و سریال علاقه خیلی زیادی داریم. در کنار سطح مهارت بازیگران سریال و توانایی اونها توی انتقال احساسات درست به مخاطب، فیلمنامه اثر و خط داستانی که سناریو طی میکنه، روی...
28نظر
