
83
فواید قصه گویی برای کودکان
تا حالا به این موضوع فکر کردین که فواید قصه گویی برای کودکان چیه؟ آیا قصه گفتن برای بچهها فقط یک کار سرگرمکنندهست؟ قصه گویی میتونه کلی فایده داشته باشه که ممکنه تا حالا بهش فکر نکرده باشین. مثلاً میتونه به رشد ذهنی بچهها کمک کنه، خلاقیتشون رو بیشتر کنه و حتی باعث بشه راحتتر احساساتشون رو بیان کنن. علاوه بر این تاثیر مثبتی بر روی عوامل محدود کننده خلاقیت کودکان داره.
قصه گویی در فرهنگ ما ایرانیها، سنتی دیرینه داره؛ در زمان گذشته، مادربزرگها نوههای خودشون رو دور هم جمع میکردن و براشون قصه میگفتن و همینجوری این سنت نسل به نسل ادامه پیدا میکرد.
اما این روزها به دلایل مختلفی مثل مشغلههای زیاد، گوشی و تلویزیون و کلی تکنولوژی دیگه، قصهگویی کم کم از زندگیهامون کنار رفته. دیگه بچهها مثل قدیم دور هم جمع نمیشن تا قصههای جذاب بشنون و خیال پردازی کنن. در این مقاله قصد داریم که درباره فواید و تاثیر قصهگویی بر کودکان صحبت کنیم؛ پس تا آخر این مطلب با ما همراه باشین.
قصه گویی برای کودکان چه فایدهای داره؟
شاید شما هم به قصه گفتن علاقه داشته باشین و بدتون نیاد هر از گاهی برای بچهتون قصه تعریف کنین. ولی با این همه گرفتاری و مشغله، امروز و فردا میکنین و آخرش بیخیالش میشین. اگه اینطوره، لازمه یکم از فواید قصه گویی برای کودکان بدونین. شاید نظرتون عوض بشه و انگیزه بگیرین که این رسم قشنگ و قدیمی رو دوباره توی خونوادتون زنده کنین.

قصهگویی و انتقال فرهنگ
یکی دیگه از فواید قصه گویی برای کودکان اینه که میشه اصول فرهنگی و اعتقادی جامعه رو بهشون آموزش داد. وقتی برای فرزندتون قصههای قدیمی تعریف میکنین یا خاطرات و رسم و رسومات گذشته رو در قالب قصه بهش توضیح میدین، دارین کمکش میکنین که با ریشههای فرهنگی خودش آشنا بشه.
خیلی از بچههای امروزی هیچ تصویر روشنی از اجداد و نیاکانشون ندارن. اینجاست که نقش پدر و مادرها پررنگتر میشه؛ با قصهگویی، هم بچه رو سرگرم کنن و هم درباره فرهنگ و باورهای قدیم باهاش حرف بزنن و یک سری اطلاعات مفید درباره گذشته خانوادگی بهش بدن.
قصهگویی و پرورش اخلاق در کودکان
اگه براتون مهمه که فرزندتون از همون کودکی با مفاهیم اخلاقی مثل مهربونی یا صداقت آشنا بشه، بهترین راه اینه که براش قصههایی بگین که این مفاهیم رو در خودشون دارن. البته باید این مورد رو در نظر بگیرین که قصه باید متناسب با سن و درک فرزند شما باشه تا بتونه راحت باهاش ارتباط بگیره.
مثلا شما میتونین قصههایی براش بگین که یک شخصیت مهربون به افراد ضعیف کمک میکنه یا این که یک آدم شجاع، مشکلات رو حل میکنه. بچهها خودشون رو به جای قهرمان داستان میذارن و باهاش همزاد پنداری میکنن. همین مورد باعث میشه تا این ارزشها در بچه شکل بگیره.
افزایش مهارت کلامی
یکی دیگه از مواردی که میتونیم به عنوان فواید قصه گویی برای کودکان در نظر بگیریم، افزایش مهارت کلامیه. زمانی که والدین برای فرزندشون قصه تعریف میکنن یا براش کتاب داستان میخونن، باعث میشن تا مهارتهای کلامی کودک افزایش پیدا کنه؛ چون زمانی که کودکان از بزرگترها قصه میشنون، با طرز تلفظ صحیح کلمات آشنا شده و یاد میگیرن که در هر موقعیتی باید با چه لحنی صحبت کنن.
علاوه بر این قصه گویی برای کودکان باعث میشه تا بچهها با واژهها و عبارات جدید آشنا بشن که این مورد خیلی به تقویت دایره لغاتشون کمک میکنه.

بهبود مهارتهای شنیداری
اغلب بچهها نمیتونن برای مدت طولانی روی یک موضوع تمرکز کنن. بیشتر دوست دارن حرف بزنن یا بازی کنن تا این که یک گوشه بشینن و به چیزی گوش بدن؛ اما قصهها میتونن برای بچهها جذاب بشن.
وقتی قصه میشنون، میتونن برای مدت طولانی محو شنیدنش بشن. قصه گویی برای کودکان مهارتهای شنیداریشون رو تقویت میکنه و باعث میشه که دقت و تمرکزشون بیشتر بشه.
تقویت حافظه کودکان
قصه خوندن برای کودکان میتونه قدرت حافظهشون رو افزایش بده. وقتی برای کودکتون قصهای خوندین یا تعریف کردین، چند روز بعد ازش بخواین تا همون قصه رو براتون تعریف کنه. با این کار، کودک سعی میکنه تا قصه رو به یاد بیاره و به مرور با تکرار این کار، حافظهاش تقویت شده و تمرکزش هم بیشتر میشه.
افزایش خلاقیت کودک
یکی از مهمترین فواید قصه گویی برای کودکان، افزایش خلاقیته. اگه میخواین که قصه گویی شما تاثیر بیشتری روی خلاقیتش داشته باشه، کافیه یک قصه رو به صورت نصفه تعریف کنین و ازش بخواین تا ادامه داستان رو بر اساس ذهنیت خودش تعریف کنه. این تمرین کم کم باعث افزایش خلاقیت کودک میشه. از طرفی زمانی که بچهها فضای داستان رو توی ذهنشون تصور کنن، قدرت تخیل و تصویرسازیشون هم تقویت میشه.

گسترش محدوده فکری
کودک شما در این سن، هنوز ارتباط زیادی با دنیای بزرگ و وسیع بیرون نداره و خیلی چیزها رو درباره محیط اطرافش نمیدونه. قصهگویی، یکی از بهترین روشهاست که کمک میکنه ذهن و فکر بچهها باز بشه و آگاهیش درباره محیط بیرون افزایش پیدا کنه.
برای فرزندتون داستانهایی درباره کشورها و فرهنگهای مختلفی آماده کنین؛ البته این داستانها باید مناسب سن کودک شما باشه. آشنایی با فرهنگها و کشورهای دیگه باعث میشه که کودک دید وسیعتری پیدا کنه و ذهنیت بازتری داشته باشه.
افزایش توانایی برقراری ارتباط و صحبت کردن
یکی دیگه از فواید قصه گویی برای کودکان، افزایش توانایی برقراری ارتباط و اعتماد به نفسه. کودکانی که قصههای زیادی میشنون، معمولاً مهارتهای ارتباطی بهتری دارن و راحتتر میتونن با دیگران ارتباط برقرار کنن.
قصهها به بچهها یاد میدن که چطور سوال درست بپرسن و از صحبت کردن نترسن. این کار باعث میشه اعتماد به نفسشون بیشتر بشه و بتونن راحتتر با دیگران گفتوگو کنن.
آمادگی اجتماعی و تحصیلی
قصه گویی شما پدر و مادرها برای بچهها میتونه تاثیر زیادی روی عملکردشون در مدرسه داشته باشه. کودکانی که مرتبا قصه میشنون، با آکاهی و اعتماد به نفس بیشتری وارد مدرسه میشن. چون قصهخوانی به بچهها کمک میکنه که مهارتهای ارتباطیشون رو تقویت کنن، خیلی راحتتر با همکلاسیهاشون ارتباط برقرار کنن و در موقعیتهای اجتماعی مختلف هم عملکرد بهتری دارن.

ایجاد عادت کتابخوانی
اگه والدین از همون اول بچهشون رو به شنیدن قصه و داستان عادت بدن و براش کتاب بخونن یا قصه تعریف کنن، بچه کمکم با کتاب و کتابخوانی خو میگیره؛ که میشه گفت این یکی از مهمترین فایدهها و تاثیر قصه بر کودکانه. وقتی از همون کودکی این عادت در وجود بچه شکل بگیره، بزرگتر که شد، کتاب خوندن براش تبدیل به یک عادت میشه.
آموزش مهارت حل مسئله
آموزش مهارت حل مسئله هم یکی دیگه از فواید قصه گویی برای کودکانه. به طور کلی، توی هر داستان معمولا شخصیتهای مختلفی وجود دارن که ممکنه هر کدوم درگیر موقعیتهای چالش برانگیزی بشن. زمانی که کودک، موقعیتهای چالش برانگیز شخصیتهای داستان و نوع مواجهشون با چالشها، باعث میشه تا کودک به حل مسئله فکر کنه.
کودک از طریق شنیدن قصهها یاد میگیره که وقتی با مشکل و چالش مواجه میشه، باید تمام راه حلهای موجود رو بررسی کرده و به نتایجشون هم فکر کنه. والدین میتونن با طرح سوالاتی از متن داستان، باعث بشن که کودک حل مسئله رو بهتر یاد بگیره و درباره داستانها و شخصیتهاشون بیشتر فکر کنه.
افزایش هوش هیجانی
یکی از فواید قصه گویی، تقویت هوش هیجانی کودکه. در واقع، یکی از انواع هوش، هوش هیجانیه که به آگاهی، مدیریت احساسات، عواطف و احترام به احساسات دیگران مربوط میشه. کودکان با شنیدن داستانها، میتونن احساسات مختلف و نشونههاشون رو یاد بگیرن.
نحوه مدیریت احساسات شخصیتهای داستان، برای کودک الگوهای رفتاری ایجاد میکنه؛ در نتیجه انتخاب نوع داستانها با توجه به رنج سنی اهمیت زیادی داره.

چرا قصه گویی در خانوادههای امروزی کمرنگ شده؟
یکی از دلایل این موضوع، شاید عدم آگاهی از فواید قصه گویی برای کودکانه. خیلی از پدر و مادرها از اهمیت این موضوع بیخبر هستن و نمیدونن که قصه گویی چقدر میتونه موثر باشه. البته این مورد دلایل دیگهای هم داره که بهش اشاره خواهیم کرد:
- خیلی از پدر و مادرهای امروزی بیرون از خانه کار میکنن و وقت کافی برای قصه گفتن به کودکشون رو ندارن؛
- مشغلههای زیاد ذهنی باعث شده تا بعضی از والدین به جای قصه گویی، فرزندشون رو با تلویزیون و گوشیهای هوشمند سرگرم کنن؛
- کودکان امروزی به علت این که درست آموزش ندیدن، تنها منبع سرگرمی خودشون رو گوشی و تبلت میدونن و کمتر سراغ سرگرمیهای سالم و مفید میرن.
جمعبندی
فواید قصه گویی برای کودکان، موضوعیه که ما توی این مقاله دربارهاش صحبت کردیم. به طور کلی، قصه گویی برای کودکان یک فرهنگ و سنت قدیمیه که بین خانوادهها رواج داشته؛ پس طبیعتا فواید و تاثیرات زیادی داشته که نسل به نسل منتقل شده.
قصه گویی مهارتهای زیادی رو در کودک پرورش میده و باعث میشه کودک نگاه آگاهانهتری به محیط دور و اطراف خودش داشته باشه. همچنین کودکان خیلی از امور تربیتی رو میتونن در دل این قصهها یاد بگیرن. کودکانی که از زبان پدر یا مادرشون زیاد قصه شنیدن، معمولا خلاقتر و اجتماعیتر هستن و با آمادگی بیشتری وارد مدرسه میشن.
سوالات پرتکرار
شنیدن قصهها برای کودکان فواید زیاده داره و باعث رشد خیلی از مهارتها میشه.
درس نخواندن کودکان، از جمله مشکلات تحصیلی دانشآموزان است که اکثر والدین به دنبال یک راهکار اساسی برای کنترل آن هستند؛ به طور کلی، بسیاری از کودکان علاقه و تمایلی به درس خواندن ندارند و همیشه از...
28نظر

مشکلات سوءتغذیه در کودکان که موضوع مورد بحث این مقاله از گروه آموزشی پرش است، یکی از مهمترین معضلات جهانی به حساب میاد. خیلی از ما تصاویری از کودکان کشورهای توسعه نیافتهای رو دیدیم که به علت...
28نظر

خیلی از کودکان هستن که به شدت از آمپول میترسن و همش از اون فرار میکنن. حتی ممکنه خود شما هم در کودکی یکی از مخالفان سرسخت آمپول بوده باشین! ولی خب هممون میدونیم که این موضوع اصلا خوب نیست و...
28نظر

بر اساس تحقیقات انجام شده، ترکیبات مغزی در مهارتهای زبانی کودکان تاثیر دارند. نوزاد انسان از لحظه تولد شروع به یادگیری امور مختلف از اطرافیانش میکند. نوزاد با گریه، خنده و حرکات بچگانه سعی...
28نظر

درک اینکه با چه روشی کودکان میتونن مهارت دست گرفتن مداد رو کسب کنن، موضوعیه که اهمیت زیادی داره. این مهارت نه تنها برای نوشتن بلکه برای توسعه هماهنگی چشم، دست و مهارتهای حرکتی ظریف حیاتی است. در...
28نظر
