رشته مکاترونیک، یکی از گرایشهای رشته مهندسیست؛ این رشته، تلفیقی از چندین رشته دانشگاهیه. افرادی که در رشته مکاترونیک تحصیل میکنن، مهارتهای مختلفی رو در دانشگاه یاد میگیرن و این امکان رو دارن که بعد از فارغالتحصیلی در حوزههای مختلفی مشغول به کار بشن.
ما در ادامه ویژگیهای این رشته رو به صورت دقیق بررسی میکنیم و همچنین شما رو با بازار کار این رشته آشنا میکنیم. برای آشنایی بیشتر با این موضوع، پیشنهاد میکنیم تا ادامه این مطلب همراه ما باشین.
آشنایی با رشته مهندسی مکاترونیک
همانطور که گفتیم رشته مکاترونیک، تلفیقی از چندین رشته دانشگاهیست؛ کلمه مکاترونیک از ترکیب دو رشته مکانیسم و الکترونیک ایجاد شده. افرادی که در این رشته دانشگاهی تحصیل میکنن در اصل بسیاری از مهارتهای مکانیکی رو با دانش الکترونیک ترکیب میکنن. علم هر روز در حال پیشرفته و این موضوع از جمله دلایلیست که افراد رو برای نوآوریهای بیشتره مشتاق میکنه.
ترکیب رشتههای مختلف مهندسی این امکان رو به افراد میده که بتونن در دنیای تکنولوژی از همیشه آمادهتر باشن. افراد با استفاده از این علم میتونن بسیاری از وسایل مکانیکی رو از راه دور کنترل کنن؛ پیشرفت علم در دنیای امروز، هدف اصلی تمام افراد است.
چه افرادی برای تحصیل در رشته مکاترونیک مناسب هستن؟
بدون شک رشتههای مهندسی پیچیدگیهای خاص خودش رو داره. افرادی که در رشتههای مهندسی تحصیل میکنن در قدم اول باید توانایی تجزیه و تحلیل بسیاری از موضوعات رو داشته باشن.
خیلی از خانمهایی که علاقهمند تحصیل در گرایشهای رشته مهندسی هستن، در قدم اول تمایل دارن با بهترین رشتههای مهندسی برای خانمها در شرایط فعلی جامعه آشنا بشن. به طور کلی، افرادی که علاقهمند تحصیل در این رشته هستن، باید ویژگیهای زیر رو داشته باشن؛ این ویژگیها عبارتنداز:
توانایی حل مسئله؛
علاقهمند به کار تیمی؛
آشنا به تکنولوژی؛
علاقهمند به تحقیق؛
داشتن خلاقیت؛
و مدیریت بسیاری از موضوعات.
افراد با داشتن این ویژگیها میتونن موفقیتهای زیادی در عرصه بازار کار در این رشته نوظهور کسب کنن.
مراحل تحصیل در رشته مکاترونیک
خب تا اینجای مطلب با تواناییهای لازم برای تحصیل در این رشته دانشگاهی آشنا شدین؛ افرادی که علاقهمند تحصیل در این رشته دانشگاهی هستن باید با مراحل تحصیل در این رشته به صورت دقیق آشنا بشن.
به طور کلی، دانشآموزان از دو طریق میتونن وارد این رشته بشن؛ ورود به رشته ریاضی یا تحصیل در هنرستانهای فنی حرفهای و کاردانش. در ادامه این دو روش رو به صورت دقیقتر بررسی میکنیم.
ورود به رشته مکاترونیک از طریق هنرستان
همانطور که گفتیم یکی از راههای تحصیل در این رشته، ورود به هنرستانهای فنی و حرفهای یا کاردانش است. دانشآموزانی که از طریق تحصیل در هنرستان با این رشته آشنا میشن اکثر موضوعات رو به صورت عملی یاد میگیرن.
دانشآموزان برای تحصیل در این رشته، باید زمان هدایت تحصیلی، امتیاز لازم رو برای ورود به این رشته کسب کنن. برای آشنایی دقیقتر با این موضوع، ما در این قسمت حداقل نمرات رو به صورت دقیق بررسی میکنیم.
درس ریاضی: حداقل نمره 10
درس کار و فناوری: حداقل نمره 12
درس علوم تجربی: حداقل نمره 10
درس فرهنگ و هنر: حداقل نمره 12
این افراد پس از اتمام تحصیل خود، میتونن وارد بازار کار بشن یا در صورت تمایل برای ورود به دانشگاه، در کنکور رشته فنی و حرفهای شرکت کنن. دانشآموزان بهتره به این موضوع توجه کنن که تحصیل در رشته مکاترونیک از این طریق به صورت ناپیوسته است.
بازار کار رشته مکاترونیک
افرادی که برای تحصیل در این رشته از طریق هنرستان اقدام میکنن، میتونن بعد از گرفتن مدرک دیپلم خود وارد بازار کار بشن. زمینههای شغلی این افراد به ترتیب عبارتاند از:
فعالیت به عنوان تعمیرکار وسایل هیدرولیک؛
نصاب سیستمهای حفاظتی؛
فعالیت به عنوان تراشکار؛
فعالیت به عنوان نصاب دربهای برقی.
ورود به رشته مکاترونیک از طریق دانشگاه
دومین راه برای ورود به این رشته، تحصیل در رشته ریاضی است؛ افرادی که از این طریق وارد این رشته میشن باید 144 واحد درسی رو بگذرونن. افراد پس از پایان تحصیلات خود، این امکان رو دارن که در گرایشهای مختلف این رشته دانشگاهی تحصیل کنن.
آیا رشته مکاترونیک در مقطع دکتری قابل ادامه است؟
دانشجویان عزیز باید به این موضوع مهم توجه کنن که تحصیل در رشته مکاترونیک صرفا تا مقطع کارشناسی ارشد قابل ادامه است و افرادی که علاقهمند تحصیل توی این رشته هستن باید در زمان انتخاب رشته کارشناسی ارشد، شرایط رو برای تحصیل در این رشته فراهم کنن. به طور کلی، در حال حاضر امکان تحصیل در مقطع دکتری برای این رشته وجود نداره.
بازار کار رشته مکاترونیک برای فارغالتحصیلان دانشگاه
همانطور که گفتیم رشته مکاترونیک تلفیقی از رشتههای مختلف مهندسی است؛ همین موضوع باعث شده که دانشجویان این رشته بتونن در زمینههای مختلفی مشغول به کار بشن. پیشرفت تکنولوژی باعث شده سبک بسیاری از مشاغل تغیر پیدا کنه از ساخت رباتهای پیشرفته بگیر تا فعالیت در حوزههای مختلفی مانند معدن. این رشته تقریبا جدید، بازار کار خوبی رو در اختیار علاقهمندان این حوزه قرار میده.
افرادی که در این حوزه کاری فعالیت میکنن با پرورش خلاقیت خود، میتونن به نتایج خوبی برسن. ما در این قسمت گرایشهای شغلی این رشته دانشگاهی رو به صورت دقیق بررسی میکنیم.
مهندسی سخت افزار؛
مهندسی کاربردی؛
مهندسی رباتیک؛
مهندسی هوافضا؛
خودروسازی.
چه دانشگاههایی رشته مکاترونیک رو تدریس میکنن؟
همانطور که گفتیم افراد از دو طریق میتونن در این رشته تحصیل کنن؛ افرادی که علاقهمند تحصیل در رشته مکاترونیک از طریق ورود به دانشگاه هستن، در قدم اول به دنبال بررسی دانشگاههایی هستن که این رشته رو تدریس میکنن.
دانشجویان عزیز بهتره این موضوع رو بدونن، که برای تحصیل در رشته مکاترونیک میتونن از طریق دانشگاههای دولتی، غیر انتفاعی و آزاد اقدام کنن. ما در این قسمت لیستی از دانشگاههای برتر رو برای تحصیل در این رشته دانشگاهی بررسی میکنیم.
دانشگاه صنعتی شریف؛
دانشگاه علم و صنعت؛
دانشگاه امیرکبیر؛
دانشگاه تهران؛
دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی؛
دانشگاه تبریز؛
دانشگاه اراک؛
دانشگاه سمنان؛
دانشگاه شاهرود؛
دانشگاه گلستان.
جمعبندی
رشته مکاترونیک، تلفیقی از رشتههای مهندسی مانند مکانیک، کامپیوتر و الکترونیکه؛ افرادی که علاقهمند تحصیل در این رشته کاربردی هستن میتونن از طریق ورود به رشته فنی و حرفهای یا دانشگاه، تحصیل خودشون رو در این رشته انجام بدن. ما در این مقاله تمام ویژگیهای این رشته رو به صورت دقیق بررسی کردیم. اگه شما هم علاقهمند تحصیل در این رشته هستین، پیشنهاد میکنم خوندن این مطلب رو از دست ندین.
سوالات پرتکرار
رشته مکاترونیک چیست؟
این رشته مهندسی ترکیبی از رشتههای مکانیک، کامپیوتر، کنترل و الکترونیکه.