آرزوی والدین موفقیت تحصیلی فرزندشون است اما، گاهی اشتباهات تحصیلی که والدین مرتکب میشن، میتونه توی آینده تحصیلی فرزندشون تاثیر زیادی داشته باشه.
همه پدر و مادرها دوست دارن که فرزندشون توی تمام مقاطع تحصیلی موفق باشن و سربلندشون کنه. اما، گاهی اشتباهات تحصیلی والدین به دانشآموز آسیب زده و اون رو دچار مشکلات متعددی میکنه.
توی این مطلب به بعضی از اشتباهات درسی پدر و مادرها و تاثیر اون روی آینده تحصیلی دانشآموزان اشاره کردیم. خوندن ادامه این مطلب به همه والدینی که به فرزندان خودشون و آینده اونها اهمیت میدن، توصیه میشه.
چند اشتباه تحصیلی که والدین مرتکب میشن
اشتباهات تحصیلی والدین موضوعیه که ما توی این مقاله به صورت کامل بررسی میکنیم. والدین همیشه به دنبال موفقیت و رشد فرزندشون بوده و خودشون رو مسئول خوشبختی و موفقیت اون میدونن.
اونها همواره دوست دارن که فرزندانی موفق و شایسته تحویل جامعه بدن تا علاوه بر اینکه خودشون احساس رضایت و سربلندی کنن، وظیفه پدر یا مادری خودشون رو هم به درستی انجام
اما گاهی اوقات والدین دلسوز و مهربان، در این مسیر دچار اشتباه میشن و کاری میکنن که هم باعث ناراحتی فرزندشون میشه و هم خودشون رو کلافه و سردرگم میکنه. بعضی از اشتباهات والدین در زمینه درس و تحصیل فرزندان رو در ادامه ذکر میکنیم:
توجه بیش از حد به وضعیت تحصیلی دانشآموز
والدین باید سعی کنن اعتدال رو رعایت کنن؛ عدم توجه یا توجه بیش از اندازه به وضعیت تحصیلی دانشآموزان یکی از اشتباهات تحصیلی والدین محسوب میشه.
توجه کردن به وضعیت تحصیلی دانشآموز جزو وظایف پدر و مادره اما، بعضی از والدین بیش از حد روی این موضوع حساس هستن. چنین والدینی تمام فکر و ذکر خودشون رو معطوف به پیشرفت تحصیلی فرزندشون کرده و به جنبههای دیگه زندگی اون توجهی ندارن.
سختگیری بیش از حد پدر و مادر برای موفقیت تحصیلی دانشآموز، ممکنه دانشآموز رو دچار دلسردی و دلزدگی از دروس کنه و یا باعث بشه که دانشآموز در دوران تحصیل پیوسته دچار اضطراب و نگرانی باشه.
بهتره والدین ضمن اینکه نظارت کافی روی وضعیت درسی فرزندشون داشته باشن، از سختگیری بیش از حد توی این زمینه خودداری کرده و دقت کنن که فرزندشون به جز درس خوندن نیازهای بیشمار دیگهای هم داره که باید مورد توجه قرار بگیره.
توجه نکردن به وضعیت تحصیلی دانشآموز
نقطه مقابل والدینی که حساسیت زیادی روی وضعیت تحصیلی دانشآموز دارن و مدام اون رو به بیشتر درس خوندن و بیشتر تلاش کردن تشویق میکنن، والدینی هستن که هیچ اهمیتی به وضعیت تحصیلی فرزندشون نمیدن. این والدین توجه کمی به وضعیت تحصیلی فرزندشون دارن و پیگیر اوضاع درسی اون نیستن. عدم توجه به وضعیت درسی یکی از اشتباهات تحصیلی والدین است.
دانشآموز رها شده به حال خودش توی درس خوندن، ممکنه دچار افت تحصیلی بشه. لازمه که والدین پیوسته پیگیر وضعیت تحصیلی فرزندشون بوده و با مدرسه و معلم دانشآموز تعامل داشته باشن. برقراری این تعامل باعث میشه که دانشآموزان بتونن عملکرد بهتری رو در تحصیل خودشون تجربه کنن.
مقایسه کردن وضعیت تحصیلی دانشآموز با همسن و سالانش
مقایسه شدن برای همه انسانها توی هر سن و سال و هر موقعیتی میتونه آزاردهنده و ناراحت کننده باشه. در معرض مقایسه قرار گرفتن و سرزنش شدن به ویژه برای کودکان خیلی مخرب و آسیب رسان است.
آثار مقایسه شدن و مورد سرزنش قرار گرفتن میتونه تا مدتها دانشآموز رو تحت تاثیر قرار داده و اذیت کنه.
والدین نباید وضعیت درسی فرزندشون رو با دانشآموزان دیگه مقایسه کنن. هر شخص بر اساس ویژگیهای ذاتی و شخصی که داره و بر اساس محیطی که توی اون رشد یافته، تواناییهای متفاوتی داره. والدین میتونن فرزندشون رو به پیشرفت تشویق کنن اما مقایسه کردن و سرزنش کردن، میتونه اوضاع رو وخیمتر کنه.
فشار آوردن به دانشآموز برای جهشی درس خوندن
خیلی از پدر و مادرها، شرایطی رو برای فرزندشون فراهم میکنن که به اجبار یک پایه تحصیلی رو به صورت جهشی بخونن؛ این موضوع یکی از اشتباهات تحصیلی والدین محسوب میشه.
جهشی درس خوندن بدین معناست که دانشآموز بعضی از پایههای تحصیلی رو زودتر از زمان مقرر به پایان رسونده و جلوتر از همسن و سالانش درس بخونه. جهشی درس خوندن از چند وجه میتونه برای دانشآموزان آسیب رسان باشه.
دانشآموز اگه از همکلاسیهاش کوچکتر باشه، سلولهای عصبیش هنوز کامل نشده و ممکنه از لحاظ قد و وزن با همکلاسیهاش متفاوت باشه. در این شرایط ممکنه اعتماد به نفس دانشآموز آسیب ببینه.
از طرفی، وقتی کودک از پایه تحصیلی طبیعی خودش بالاتر بره، ممکنه توقع اطرافیان هم از اون بیشتر شده و با اون بزرگتر از سنش رفتار بشه. در این صورت ممکنه کودک دچار ناراحتی و اضطراب بشه.
البته اینها بدین معنا نیست که هرگز نباید دانشآموز جهشی درس بخونه. بعضی از دانشآموزان توانایی جهشی درس خوندن رو دارن و با توجه به نظارت و مدیریت صحیح والدینشون میتونن با موفقیت و سلامت از این مراحل عبور کنن.
اما به صورت کلی برای یک دانشآموز باتواناییهای نرمال بهتره که به طور طبیعی پایههای تحصیلیش رو بگذرونه. والدین نباید برای جهشی خوندن فرزندانشون رو تحت فشار قرار بدن. جهشی خوندن باید با رضایت کامل دانشآموز همراه باشه و نباید کودک رو از طی کردن مراحل طبیعی رشد و بازی و سرگرمی که حق اوست محروم کرد.
اصرار بر شناسنامه گرفتن در نیمه اول سال
بعضی از والدین که فرزندشون توی نیمه دوم سال متولد شده، نگران این هستن که کودکشون یکسال از درس و مدرسه عقب بمونه. اما این نگرانی درست نیست زیرا خیلی از دانشآموزان متولد نیمه دوم سال هستن و به نوعی چند ماه دیرتر وارد مدرسه میشن. این موضوع یکی از اشتباهات تحصیلی والدین محسوب میشه.
این موضوع اصلا به معنی عقب افتادن دانشآموز در درس و تحصیل نیست. والدینی که کودک نیمه دومی دارن، میتونن توی اون یکسال، خیلی از چیزها رو به کودکشون آموزش بدن و اون رو با توانایی و اعتماد به نفس بیشتری راهی کلاس اول کنن.
ثبت نام اجباری کودک توی کلاسهای تقویتی
ثبت نام توی کلاسهای تقویتی بدون رضایت دانشآموزان یکی دیگه از اشتباهات تحصیلی والدینه.
ثبت نام توی کلاسهای تقویتی در صورت نیاز خیلی خوب و کمک کننده است اما، این موضوع نباید حالت اجباری به خودش بگیره. والدین نباید دانشآموز رو برای ثبت نام توی کلاسهای تقویتی تحت فشار قرار بدن.
در صورتی که دانشآموز در یک یا چند درس دچار مشکل بوده و نیاز به کلاس تقویتی داشته باشه، والدین باید در ابتدا اون رو متقاعد کرده و با مشورت و همکاری خودش اقدام به ثبت نام توی کلاسهای تقویتی کنن.
اگه دانشآموز از روی اجبار و اکراه به کلاسهای تقویتی بره، به احتمال زیاد حضور توی این کلاسها براش سودبخش نخواهد بود و اون نسبت به درس دلزده و ناامید خواهد شد.
ثبت نام کودک توی کلاسهای آموزشی که به اونها علاقهای نداره
ثبت نام کودکان توی کلاسهای مختلف ورزشی، هنری و ... برای آینده اونها خیلی مفید و ثمربخش است. اما والدین باید دقت کنن که با اجبار دانشآموز رو توی کلاسهای آموزشی مختلف ثبت نام نکنن. دانشآموز باید با رضایت و علاقه خودش به کلاسهای مختلف آموزشی بره.
گاهی ممکنه والدین ثبت نام در یک کلاس آموزشی رو برای فرزندشون واجب و ضروری بدونن. اما فرزندشون از رفتن به کلاس امتناع کنه. در این شرایط والدین میتونن با مشورت و گفت و گو با فرزندشون به یک نتیجه منطقی برسن.
برای ثبت نام دانشآموز توی کلاسهای مختلف باید به استعداد و علاقهمندیهای اون توجه کنین و دقت کنین که کلاسهای آموزشی طوری برگزار بشن که به وضعیت تحصیلی دانشآموز لطمه زیادی وارد نکنن.
دقت نکردن توی انتخاب مدرسه
دقت نکردن توی انتخاب مدرسه، یکی از اشتباهات تحصیلی والدین است.
انتخاب مدرسه برای دانشآموزان از اهمیت زیادی برخورداره. بیشتر دانشآموزان چند سال تحصیلی رو توی یک مدرسه میگذرونن. باید توجه کنین که بخش قابل توجهی از فرآیند آموزش و تربیت دانشآموز توی مدرسه صورت میگیره. خیلی از والدین فرزندشون رو توی نزدیکترین مدرسه به خانه خودشون ثبت نام میکنن. اونها توجه نمیکنن که مدرسه مورد نظر چه شرایطی داره و توسط چه کسانی اداره میشه.
در مقابل بعضی از والدین حساسیت بیش از حدی در انتخاب مدرسه برای فرزندشون دارن. این والدین بیشتر گمان میکنن که مدارس غیر انتفاعی بهترین انتخاب هستن و بدون تحقیق و بررسی گرانترین مدرسه غیر انتفاعی رو برای فرزندشون انتخاب میکنن.
برای انتخاب بهترین مدرسه، لازمه مدارس اطراف محل زندگی خودتون رو شناسایی کرده و اونها رو مورد ارزیابی و بررسی قرار بدین. برای این کار میتونین درباره مدارس، مسئولین مدارس و معلمان مدارس، با والدینی که قبل از شما فرزندشون توی اون مدرسه درس خوندن، مشورت کنین و از اونها راهنمایی بخواین.
جمعبندی
اشتباهات تحصیلی والدین، موضوعیه که ما در این قسمت به صورت کامل بررسی کردیم.
به طور کلی، خیلی از والدین خواسته یا ناخواسته دچار اشتباهات تحصیلی میشن و در اوضاع درسی فرزندشون تاثیرات مخربی بر جای میذارن. سختگیری بیش از حد توی امور درسی و یا برعکس بیتوجهی به وضعیت درسی دانشآموز دو تا از رایجترین اشتباهات تحصیلی والدین هستن.
پدر و مادرها میتونن با افزایش آگاهی و اطلاعات خودشون درباره این موضوع، اشتباهاتشون رو توی این زمینه به حداقل برسونن و به فرزندشون در مسیر رسیدن به موفقیت تحصیلی کمک کنن. مخصوصا والدینی که فرزندشون به آزمون کنکور نزدیکه، باید دقت نظر بیشتری رو توی ارتباط با اون به خرج بدن.