احتمالاً برای شما هم پیش اومده که بعد از شرکت در آزمونهای آزمایشی یا حل تستهای تمرینی، وقتی جوابها رو با پاسخنامه مقایسه میکنین، با خودتون بگین: ای بابا! اینو که بلد بودم، چرا اشتباه زدم؟!
واقعیت اینه که در خیلی از این موارد و پاسخات اشتباه، مسئله این نیست که شما مطالب درسی رو بلد نیستین، بلکه مشکل در واقع گیر افتادن در دامهای هوشمندانهایه که طراحان سوال برای فریب ذهن شما طراحیشون کردن.
این دامهای تستی طوری ساخته میشن که دقیقاً نقاط ضعف ذهن رو هدف بگیرن، مخصوصاً وقتی که ممکنه بین دو گزینه خیلی نزدیک شک کنین. در واقع با دونستن این شرایط میشه گفت که یکی از چالشهای اصلی کنکور، فقط داشتن دانش نیست، بلکه توانایی عبور از همین تلهها و حفظ تمرکز و سرعت عمل در شرایط پرفشار آزمونه.
هرچقدر که شما بیشتر با تکنیکهای تستزنی سریع، مهارتهای مدیریت زمان و شگردهای رد گزینه آشنا بشین، احتمال این که در تست دامدار کنکور گرفتار بشین کمتر میشه. در این مقاله، قراره بررسی کنیم که چطور با یادگیری و تمرین هدفمند، میتونین انواع دام تستی کنکور رو بشناسین، ازشون عبور کنین و در نهایت به درصدهایی برسین که واقعاً شایستهشون هستین؛ پس با ما همراه باشین.
آشنایی با انواع تله های تستی در کنکور
تست دامدار کنکور، تستیه که هدف طراح از ارائه اون گمراه کردن داوطلبه. در سالهای گذشته، معنای این نوع تست کمی متفاوت بود. یعنی امکان داشت تنها به این منتهی بشه که جواب سوال با عدد گزینهها یکی باشه؛ اما با گذشت چندین سال، ایدهها و خلاقیتهای گوناگونی در طرح سوالات و دام های تستی اجرا شد و به سمتی رفت که سوالات رو از لحاظ مفهومی دامدار کنه.
در واقع گفتیم که طراحان سوالات کنکور از قصد سوالات رو به این نحو طراحی میکنن تا داوطلبان رو با چالش رو به رو کنن و تمرکز اونها رو بسنجن. در ادامه قراره شما رو با انواع دام تستی کنکور سراسری آشنا کنیم تا بتونین قبل از این که سر جلسه حاضر بشین، به خوبی راههای مبارزه با این تستها رو بشناسین.
تستهای سخت ردیفی
گاهی طراح سوال، 4 یا 5 تا سوال اول رو خیلی سخت طراحی میکنه تا شما خسته و ناامید بشین و از جواب دادن به باقی تستها صرف نظر کنین. در هنگام مواجه با این نوع دام های تستی، سریع به هم نریزین؛ اگه تستی برای شما سخته، برای سایر داوطلبین هم سخته. پس خودتون رو نبازین و به سراغ باقی تستها برین. شما میتونین در این مواقع از تکنیک ضربدر منها و زمانهای نقصانی استفاده کنین.
مقاله پیشنهادی
تکنیک ضربدر منها
با خواندن این مطلب به کمک تکنیک ضربدر منها سر جلسه کنکور مدیریت زمان را بهتر اجرا خواهید کرد. برای آموزش تکنیک ضربدر منها با ما همراه باشید..
افعال سمی
گاهی اوقات طراح برای به دام انداختن شما از افعال گمراهکننده و سمی استفاده میکنه که میشه گفت جزء بدترین دامهای تستی کنکوره. برای مثال دو فعل رو با هم در یک سوال میاره تا شما متوجه منظور درست سوال نشین؛ یا این که برای سوال مثبت از فعل منفی استفاده میکنه؛ مثل: همه گزینههای زیر به جز ... صحیح نیستن.
سخت نشون دادن تست راحت
شاید تستهایی رو دیده باشین که به دلیل طولانی بودن متن سوال یا جوابها، این حس رو به شما القا کنه که این تست سخته. در اینجا طراح قصد داره با طولانی کردن سوال، شما رو به دام بندازه و سوال رو به ظاهر سخت نشون بده؛ اما در واقع این سوالات بسیار ساده هستن و به خاطر طولانی بودن متن سوال و جواب، ممکنه شما از اون گذر کنین و به تله تستی بیفتین.
ذهن خوانی توسط طراح
از اونجایی که طراحان میدونن داوطلبان سوالات ساده رو سریع حل میکنن، خیلی مواقع دام های تستی رو در این سوالات قرار میدن که شما راحت از این سوالات رد بشین و خیلی از وقتها اونها رو اشتباه جواب بدین. برای این که گیر این تله نیفتین، لازمه حتی سوالات راحت و ساده رو هم با دقت فراوان بخونین و روی جواب فکر کنین.
جوابهای ترکیبی
نوع دیگه از دام های تستی اونهایی هستن که گزینههای صحیح رو از شما میخوان یا این که باید تمام گزینههای اشتباه رو پیدا کنین. گاهی هم ممکنه برای سختتر شدن قضیه، طراح هر کدوم از چهار گزینه رو از فصول مختلف کتاب انتخاب کنه و اگه شما روی تمامی فصلها مسلط نباشین، نمیتونین پاسخ درست رو پیدا کنین و گیر این تله میفتین.
اشتباه در محاسبات
این دام که بیشتر در دروس مربوط به رشتههای ریاضی و تجربی دیده میشه، شما رو درگیر محاسبات میکنه. ممکنه در گزینهها از اعداد قرینه هم استفاده بشه. همچنین امکان داره طراح، اعشار رو بین اعداد یک پاسخ تغییر بده و گزینههای مشابهی با اعداد اعشاری متفاوت در پاسخ سوال قرار بده. یکی دیگه از راههایی که طراح سوال شما رو به دام میندازه، استفاده از اعداد توان دار با توانهای متفاوت یا گرد کردنه.
بازی با کلمات
یکی از اشتباهات بزرگ دانشآموزان کنکوری اینه که گیر تله تستی بازی با کلمات میفتن. در واقع بازی با کلمات از مواردیه که داوطلبان رو به دلیل عجله و خطای بصری به دام میندازه. در این موارد طراح از کلماتی مانند درست و نادرست، صحیح است و صحیح نیست، مناسب یا نامناسب و ... استفاده میکنه.
سوالات چند جوابی
این سوالات جزء گمراهکنندهترین و چالشبرانگیزترین دام های تستی کنکور به حساب میان. طراحان با دقت خاصی این نوع تستها رو طراحی میکنن تا داوطلب رو وارد بازی ذهنی پیچیدهای کنن که نتیجهش میتونه انتخاب نادرست، حتی با داشتن دانش کافی باشه.
برای مثال، در برخی تستها گزینههایی مثل «همه موارد»، «هیچکدام» یا «الف و ب صحیحاند» بهچشم میخوره. این نوع گزینهها ذهن داوطلب رو وارد یک دوراهی یا حتی سردرگمی میکنه؛ بهویژه اگر بخشهایی از چند گزینه درست بهنظر برسن یا شباهت زیادی به هم داشته باشن.
اطلاعات اضافی
گاهی اوقات طراحان با استفاده از جزئیات اضافی یا اطلاعات زائد در گزینهها، بهطور کاملاً هدفمند ذهن شما رو منحرف میکنن. این موارد ممکنه در نگاه اول مهم یا مرتبط به نظر برسن، اما در واقع فقط برای گیج کردن و دور کردن شما از اصل سؤال طراحی شدن. حضور این اطلاعات غیرضروری باعث میشه تمرکز شما از مفهوم اصلی سوال برداشته بشه و به بررسی نکات حاشیهای مشغول بشین.
گزینههای شبیه به هم
یکی از دام های تستی اینه که طراح گزینههای سوال رو شبیه به هم بده. طراحی گزینهها شبیه به هم میتونه داوطلبان رو به اشتباه بندازه و پیدا کردن گزینه صحیح رو با مشکل رو به رو کنه. پس توجه داشته باشین که خوندن با دقت متن سوال و گزینهها میتونه شما رو از اشتباه کردن نجات بده.
روشهای مبارزه با تله های تستی
با در نظر گرفتن این موضوع که هر مشکلی راه حلی داره، اگه به دام های تستی به عنوان یک مشکل نگاه کنیم، هدف از طرح این سوالات رو میفهمیم. هدف طراحان از طرح این سوالات گمراه کردن داوطلب و سردرگمیه. با انجام راهکارهای زیر میتونین از این موانع به راحتی گذر کنین و به مبارزه با تلههای تستی بپردازین:
از وقت گذاشتن روی سوالات طولانی نترسین؛ حتما سوال رو با دقت بخونین و روی اون فکر کنین؛
زیر کلمات مهم سوال و جوابها خط بکشین؛ قیدها و افعال مثبت و منفی میتونه شما رو به دردسر بندازه؛
به کلمات مشابه دقت کنین که برای شما مشکل ایجاد نکنن؛
محاسبات رو با دقت و آرامش انجام بدین؛ تفاوت گزینه درست و غلط ممکنه در یک مثبت و منفی یا یک ممیز باشه؛
دقت در خوندن سوالات رو فراموش نکنین؛ داوطلبان گاهی سوال رو با دقت نمیخونن و ممکنه به یک کلمه مهم و تاثیر گذار توجه نکنن و گیر دام های تستی بیفتن؛
تمام گزینهها رو با دقت بخونین؛ گاهی با خوندن متن سوال یه جواب در ذهن شما شکل میگیره؛ ممکنه اون جواب درست باشه ولی شما باید یاد بگیرین که تمام گزینهها رو بررسی کنین؛
حتما برنامهریزی کنکور رو جدی بگیرین تا بتونین وقتی برای تکرار و تمرین بذارین؛ با تمرین زیاد، امکان این که گیر تله های تستی بیفتین کمتر میشه.
جمعبندی
آشنایی با دام های تستی، یکی از موضوعات مهم برای داوطلبان کنکوریه؛ ما در این مقاله، انواع دام های تستی کنکور رو به صورت دقیق بررسی کردیم. داوطلبان باید به این موضوع مهم توجه کنن که کنکور یک آزمون تست محوره؛ به همین دلیل هم باید با انواع تکنیکهای تستزنی به صورت دقیق آشنا بشن. اطلاع از این شرایط میتونه به داوطلبان کنکوری کمک کنه که عملکرد موفقی در جلسه آزمون تجربه کن.
بدون شک، همراهی یک مشاوره تحصیلی کاربلد میتونه به شما کمک کنه که با دامهای تستی به صورت دقیقتری آشنا بشین؛ برای همین منظور هم میتونین شماره تماس خودتون رو توی کادر زیر وارد کنین و با مشاورین پرش در ارتباط باشین.
سوالات پرتکرار
دام های تستی کنکور بیشتر در چه دروسی امکان طرح شدن دارن؟
طراحان معمولا دام های تستی رو برای تمام درسها قرار میدن و نمیشه گفت که کدوم درس، دام بیشتری داره.
از چه راه هایی میشه آمادگی بیشتری برای تست زنی کسب کرد؟
با کمک چه راههایی میتونیم گرفتار دام های کنکور نشیم؟