واضحه که افسردگی دردانشآموزان میتونه باعث ایجاد نتایج جبران ناپذیری شده و آینده اونها رو تحت تاثیر قرار بده، پس باید قبل از پیشرفت روند این بیماری یا اختلال، در مقابل اون ایستاد. برای این منظور لازمه که به تمامی عوامل محیطی، وراثتی و… که ممکنه باعث ایجاد افسردگی در دانشآموزان بشه، توجه داشته باشیم. ما در این مقاله از پرش، قصد داریم به شرح نشانههای افسردگی و موارد مربوط به اون بپردازیم.
افسردگی چیست؟
افسردگی در دانشآموزان، موضوعی که ما توی این قسمت به صورت کامل بررسی میکنیم.
طبیعتا هر ناراحتی و تغییر خلقی دلیل بر وجود اختلال افسردگی نیست. انسان (به ویژه در کودکی و نوجوانی) در مواجهه با چالشها رفتار متفاوتی از خودش نشان میده، اما اگه این تغییرات با کمبود انرژی، اختلال در خواب، تغییر وزن، از دست دادن تمرکز و موارد مشابه همراه بشه، باید به طبیعی بودن اون شک کرد.
با توجه به توضیحات بالا، اون دسته از اختلالات خلقی که تقریبا مستمر بوده و با عوامل دیگهای مثل تغییر حالات روحی و ویژگیهای جسمانی همراه هستن، احتمالا افسردگی در دانشآموزان رو به دنبال دارن.
دانشآموزان در سنین مختلف، حالتهای روحی متفاوتی رو تجربه میکنن، حالتهایی مثل خشم و عصبانیت که در صورتی که کنترل نشه مشکلات زیادی رو ایجاد میکنه.
والدین باید این حالتها و رفتارها رو بشناسن و در زمان مناسب راهکارهای اصولی برای کنترل خشم و عصبانیت در نوجوانان خودشون رو پیدا کنن و سعی کنن مشکلات افسردگی فرزندشون رو به درستی ریشهیابی کنن.
افسردگی در دانشآموزان
افسردگیدردانشآموزان و نشانههای آن هم مشابه مواردیه که گفته شد. دانشآموزی که دچار تغییرات خلقی شده، ساعت خواب و بیداری مناسبی نداره، وضعیت تحصیلی او دستخوش تغییر شده، خورد و خوراک مناسبی نداره و به طور کلی رفتارهای متفاوتی از خودش نشان میده، ممکنه در حال دست و پنجه نرم کردن با این بیماری باشه.
توجه داشته باشین که هریک از موارد فوق به تنهایی نمیتونه نشان از بروز این اختلال باشه و در کنار هم قرار گرفتن اونهاست که باعث ایجاد چنین تفکری میشن.
نشانههای افسردگی در دانشآموزان
تا اینجای مقاله با برخی عوامل و همچنین نشانههای وجود افسردگی در دانشآموزان آشنا شدیم، در ادامه قصد داریم به طور دقیق و جامع به این مسئله بپردازیم.
اطلاع از نشانهها و تشخیص به موقع افسردگی میتونه روند درمان رو بهبود ببخشه و باعث رهایی هرچه سریعتر فرد از افسردگی بشه. موارد زیر رو میشه از نشانههای مهم و شایع بروز افسردگی دونست.
کمخلقی و بد رفتاری
بدخلقی مخصوصا هنگام صبح، از علائم شایع این اختلاله. توجه داشته باشین که خیلی از افراد در این مواقع رفتار متفاوتی دارن اما وقتی که این مورد همراه با بقیه نشانهها بروز پیدا کنه، نشان از افسردگی میده.
تغییر وضعیت تحصیلی
در صورتی که دانشآموز دارای وضعیت تحصیلی خوب یا معمولی بوده و یکدفعه یا به مرور دچار افت تحصیلی بشه، ممکنه دچار این اختلال روانی شده باشه.
تغییر ساعات خواب و عادات خوراک
در صورتی که تغییر چشمگیری در عادات غذایی و همچنین ساعات خواب فرد به وجود بیاد، مثلا کمخوابی یا برعکس، دچار خواب زیاد و سنگین بشه، احتمال ابتلا به این بیماری وجود داره؛ همچنین تغییر عادات خوراک به صورتی که موجب چاقی و لاغری فرد توی کوتاهمدت بشه هم میتونه نشانه بروز این اختلال باشه.
جمعگریزی
ذات انسان اجتماعیه. انسان مخصوصا در سنین نوجوانی، علاقهمند به وقت گذرونی با دوستان و آشنایان هستش؛ حالا اگه دانشآموز جمع گریز شده و تنهایی رو به همنشینی با دوستان و فامیل ترجیح میده، همچنین علائم دیگهای که گفتیم در شخصیت وی بروز پیدا کرده، باید احتمال ابتلای او به بیماری مذکور رو جدی گرفت.
بیانگیزه شدن
یکی از علتهای تغییر وضعیت تحصیلی که قبلتر درباره اون صحبت کردیم، بیانگیزه شدنه. این عامل خیلی گستردهست و میتونه باعث واکنشهایی مثل گریه و مواردی مثل تضعیف اعصاب شخص شده و نهایتا افسردگی رو به دنبال داشته باشه.
سایر علائم
علاوه بر علائم مذکور، مواردی مثل عدم تمایل به انجام کارهای روزمره، احساس پوچی، استرس و اضطراب زیاد، عدم دارا بودن قدرت تصمیم گیری مطلوب و حتی بعضی دردهای جسمانی میتونن نشان از وجود افسردگی باشن.
درمان افسردگی دانشآموزان
جهت درمان افسردگی دانشآموزان، لازمه از دلایل و علت بروز اون آگاه شده و سپس برای درمان اقدام کنین.
توجه داشته باشین که خیلی از عوامل محیطی، ژنتیکی و موارد مشابه میتونن موجب بروز این اختلال بشن؛ پس تشخیص و درمان رو باید بر عهده فردی متخصص بذارین تا نتیجه مناسب و ایده آل نصیبتون بشه. برای این منظور، به نکات زیر دقت کنین.
قبل از هرچیز توصیه میشه که گارد خودتون رو کنار بذارین؛ مراجعه به روانپزشک یا روانشناس دلیل بر عدم وجود تعادل روانی در فرد نیست. افسردگی مثل هر بیماری دیگهای نیاز به مراجعه به پزشک و انجام فرآیند درمان داره.
افسردگی دانشآموزان ممکنه ریشه در گذشته اونها و اتفاقات ناگواری داشته باشه که در خاطرشون ثبت شده، پس به بررسی این عامل پرداخته و در صورت وجود چنین مواردی، حتما اون رو با پزشک مربوطه در میون بذارین. بیتفاوتی نسبت به این موارد به ظاهر کوچک، ممکنه سبب تشخیص اشتباه، طولانیشدن مدت درمان و... بشه.
ممکنه دانشآموز نخواد در حضور یک شخص سوم (فردی غیر از او و پزشک) به توضیح احساسات درونی خودش بپردازه، لذا بیمار رو درک کرده و به دلیل نگرانی و موارد مشابه، شرایط رو برای او سختتر نکنین.
مدارا کردن با شخص بیمار تاثیر خیلی زیادی بر سرعت بهبودی او داره، بنابراین تلاش کنین که به خواستههای منطقی او تن داده و همچنین عطوفت و محبت خودتون رو از شخص موردنظر دریغ نکنین.
به جای اینکه شخص رو بیمار بخونین یا برعکس، در تلاش باشین که به او بفهمونین بیمار نیست، هر دو به یک اندازه فرد رو دچار افکار ناخوشایند میکنه، لذا میانه رو بوده و حقیقت را بپذیرین.
به توصیههای پزشک عمل کرده و درمان رو چه با دارو باشه و چه به کمک انواع تمرین، جدی بگیرین.
در نهایت تلاش کنین تا برای فرد محیطی دور از هرگونه استرس فراهم کنین.
جمعبندی
در این مقاله تلاش کردیم که شما رو به قدر کافی با افسردگی دانشآموزان، علت و نشانههای اون و همچنین نکات مربوط به درمان آشنا کنیم. همونطور که قبلتر هم گفتیم، اینکه شخص دچار کمخوابی صرف بوده یا مثلا بد اخلاق شده باشه، نشان از بروز افسردگی در او نمیده.
اما، توصیه میشه که وقتی هریک از این موارد رو دیدین، به بررسی بیشتر تغییرات فرد پرداخته و توصیههای ذکر شده رو انجام بدین.
سوالات پرتکرار
نشانههای بروز افسردگی در دانشآموزان شامل چه مواردی میشه؟
بروز عواملی مثل بدخلقی، افت تحصیلی، بههم خوردن ساعت خواب و خوراک و... میتونه نشان از افسردگی باشه.