ارتباط با مشاورین پرش

برای استفاده از تخفیفات ویژه و دریافت مشاوره تحصیلی رایگان، شماره موبایلت رو وارد کن

supportImage

مقالات پیشنهادی

راهکارهای رفع استرس امتحان
بروزرسانی :
نیما رستاک

424

راهکارهای رفع استرس امتحان

خیلی از ماها، هر چقدر که به دوران امتحان نزدیک میشیم، استرسمون بیشتر و بیشتر میشه. استرس امتحان می‌تونه دلایل زیادی داشته باشه؛ ولی چیزی که هممون می‌دونیم، اینه که باید به این مشکل غلبه کنیم تا بتونیم به نتایج دلخواه خودمون دست پیدا کنیم.

اگه درگیر این مشکل هستین، نیازی نیست که نگران باشین؛ چون هر مشکلی، قطعا یک راه‌حل داره که میشه پیداش کرد و با استفاده ازش، از پس چالش بر اومد.

در این مقاله، می‌خوایم همه چیز رو درباره استرس شب امتحان بررسی کنیم تا ببینیم چطوری میشه از این مانع عبور کرده و نمرات دلخواهمون رو کسب کنیم.

نشونه‌های استرس امتحان

اول از همه، باید ببینیم شما از استرس امتحان رنج می‌برین یا صرفا خودتون اینطور فکر می‌کنین. یک سری نشونه وجود داره که با استفاده از اون‌ها می‌تونین بفهمین که درگیر استرس امتحان هستین یا نه.

بعد از این که نشونه‌ها رو شناختین، نباید باهاشون بجنگین یا سعی کنین با چیزهایی مثل مسکّن، انرژی‌زا و کافئین، این نشونه‌ها رو سرکوب کنین. به جاش باید اون‌ها رو ریشه‌یابی کرده و حلشون کنین. در ادامه، این نشونه‌ها رو در دسته‌بندی‌های جداگانه بررسی می‌کنیم تا بتونین به تفکیک، اون‌ها رو شناسایی کنین.

نشونه‌های جسمی اضطراب امتحان

در کنار اثرات روانی استرس، یک سری اثرات جسمی هم وجود داره که خیلی از دانش‌آموزان ممکنه بهش توجه نکرده و ازش غافل بشن.

خیلی از این نشونه‌ها ممکنه صرفا به عنوان خستگی یا بی‌حالی تلقی بشن؛ در حالی که ریشه روانی داشته و به دلیل استرس شب امتحان هستن. از نشونه‌های جسمی اضطراب امتحان میشه به موارد زیر اشاره کرد:

  • خشکی دهان یا گلو
  • لرزش بدن یا دست‌ها
  • سردرد یا درد عضلانی
  • حالت تهوع یا معده‌درد
  • احساس خستگی یا بی‌حالی
  • افزایش ضربان قلب یا تپش قلب
  • تعریق بیش از حد (مخصوصاً دست‌ها یا پیشانی)

نشونه‌های روانی و ذهنی استرس امتحان

از مهم‌ترین نشونه‌های استرس امتحان، حالات روانی و احساسیه که دانش‌آموزان تجربه می‌کنن. معمولا این نشونه‌ها نامحسوس‌تر از نشونه‌های جسمی هستن و باید سعی کنین با خودآگاهی و ذهنی باز توی خودتون شناساییشون کنین.

از نشونه‌های روانی و ذهنی استرس امتحان، می‌تونیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • عدم توانایی در تمرکز
  • فراموشی مطالب مهم
  • زودرنجی و بی‌حوصلگی
  • ناامیدی یا احساس بی‌ارزشی
  • ترس از شکست یا نمره پایین
  • احساس گیجی یا سردرگمی
  • احساس بی‌پناهی یا درماندگی
  • احساس نگرانی یا اضطراب شدید
  • نگرانی از سوالات غیرمنتظره یا سخت
  • افکار منفی و خودانتقادی (مثل "حتماً شکست می‌خورم")

نشونه‌های رفتاری اضطراب امتحان

در آخر، می‌رسیم به بحث نشونه‌های رفتاری اضطراب امتحان. معمولا اثراتی که استرس روی رفتار ما می‌ذاره، برای شناسایی راحت‌تره و حتی از طرف بقیه هم قابل شناساییه. استرس و اضطراب امتحان، نشونه‌های زیادی داره که در این قسمت قصد داریم به مهم‌ترین نشونه‌ها اشاره کنیم:

از مهم‌ترین نشونه‌های رفتاری اضطراب امتحان، میشه به موارد زیر اشاره کرد:

  • پرخوری یا کاهش اشتها
  • جویدن ناخن یا بازی با دست‌ها
  • خوابیدن دیرهنگام یا بی‌خوابی
  • وسواس در مرور مکرر مطالب
  • کاهش یا افزایش شدید اشتها
  • حرکت مداوم یا بی‌قراری بدنی
  • اجتناب از درس خوندن یا تمرین
  • عصبانیت یا پرخاشگری ناگهانی
  • بی‌توجهی به زمان یا برنامه‌ریزی
  • ترک محیط مطالعه یا فرار از کتاب
  • ناتوانی در تصمیم‌گیری برای مطالعه
  • انجام کارهای غیرضروری برای فرار از درس
  • چک کردن مکرر وسایل مثل خودکار یا ساعت
  • به تعویق انداختن مطالعه و پشت گوش انداختن کارها

دلایل استرس امتحان

بیاین با هم صادق باشیم؛ خوندن دعای استرس امتحان، اصلا نمی‌تونه به شما کمک کنه! پس دنبال یه راه میانبر برای پاک کردن این مشکل نباشین. هر مشکل و مسئله‌ای، یک ریشه داره؛ برای این که بخواین به مشکل استرس امتحان غلبه کنین، اول از همه باید اطلاعات کافی درباره دلایل استرس امتحان داشته باشین.

خوشبختانه انقدری علم پیشرفت کرده که به افراد بگه دلایل استرس امتحان چیه و چطوری میشه رفعش کرد. پس کار هوشمندانه، اینه که به جای تلاش برای پیدا کردن رمز و راز و پیروی از خرافات و عقاید پوسیده، از علم استفاده کنیم و به موفقیت برسیم.
(فراموش نکنین تاثیر دعا کردن و راز و نیاز بر روی استرس، توسط علم ثابت شده؛ ولی این که بخوایم به دنبال دعایی از قبل نوشته شده برای قبولی صد در صد در امتحان یا رفع استرس امتحان باشیم، عاقلانه نیست؛ مخصوصا در قرن 21!)

برگردیم سر وقت موضوعمون؛ دلایل استرس امتحان چیه؟ همراه ما باشین تا دونه به دونه درباره‌اش صحبت کنیم.

عدم آمادگی کافی

این یکی از شایع‌ترین دلایل استرس امتحان محسوب میشه. خیلی واضحه؛ اگه به اندازه کافی تمرین نکرده و روی مطالب مسلط نباشین، نداشتن استرس امتحان چیزیه که عجیبه!

پس قبل از این که بخواین دنبال راه‌های کاهش استرس امتحان باشین، اول به این فکر کنین که اصلا تمرین مناسب داشتین؟ اصلا وقت کافی برای یادگیری مطالب گذاشتین یا سرسری مباحث رو خوندین و دنبال این هستین که در کمترین زمان بهترین نتیجه رو بگیرین؟

اگه به اندازه کافی مطالعه کردین ولی همچنان استرس دارین، شاید مربوط به دلایل دیگه‌ای باشه که درباره‌اش در ادامه صحبت می‌کنیم.

ترس از شکست یا نمره پایین

یه جمله قشنگی بود که می‌گفت: « اگه از سقوط بترسی، هیچ وقت نمی‌تونی بکنی تو پرواز؛ اگه از مرگت بترسی، زندگی نمی‌کنی، می‌رسه به فردا.»
ترس از شکست، مثل یک ویروسه که وارد ذهن ما میشه و روح و بدنمون رو فلج می‌کنه! شاید فکر کنین چیزی که گفتیم اغراق‌آمیزه؛ اما عین حقیقته. خدا شاهده.😁

سعی کنین تمرکزتون رو به جای نتیجه، روی تلاش کردن بذارین. ذهنتون رو انقدر درگیر این نکنین که اگه نمرم خوب نشه چی؟ اگه نتونم به سوالات جواب درست رو بدم چه اتفاقی میفته؟ و کلی سوال بی‌مورد دیگه.

شما تلاش خودتون رو کنین؛ برای هدف و نتیجه‌ای که می‌خواین واقعا وقت و انرژی بذارین و به وقتش، نتیجه‌ای که می‌خواین رو به دست میارین. اگه یک درصد به دست نیارین هم، حداقل خیالتون راحته و پیش خودتون سربلندین که تا جایی که میشد تلاش خودتون رو کردین.

داشتن توقعات بالا از خودتون

یکی از دلایل استرس شب امتحان که البته فقط محدود به امتحان نمیشه، داشتن توقع زیاد از خودمونه. در هر مسئله‌ای توی زندگی خودمون، ما باید واقع‌بین باشیم. نمیشه که کل ترم کتاب ریاضی رو هم یک ورق نزده باشین و توقع داشته باشین اون همه مطلب سنگین و پیچیده رو در شب امتحان یاد بگیرین.
خب در چنین حالتی، کاملا طبیعیه که درگیر استرس امتحان بشین. اصلا محاله که نشین!

پس یا طول سال تحصیلی منظم مطالعه کنین، یا شب امتحان از خودتون توقع درستی داشته باشین تا دچار استرس امتحان نشین. مثلا اگه کل سال درس نخوندین، به خودتون نگین باید با یه شب درس خوندن 20 بگیرم!
به جاش مثلا بگین من تمام تلاشمو می‌کنم و نکات کلیدی رو می‌خونم تا بتونم حداقل نمره 10 رو بگیرم؛ منطقی‌تره نه؟

مدیریت نادرست زمان مطالعه

مدیریت زمان، خیلی بیشتر از چیزی که فکرش رو می‌کنین روی استرس شب امتحان تاثیر می‌ذاره. اگه زمان اشتباهی رو برای مطالعه انتخاب کنین، باعث میشه که عصبی بشین و در نتیجه استرستون بالا بره.

شما باید زمان‌هایی که مغزتون در حداکثر کاراییه پیدا کنین و زمان مطالعه خودتون رو به این وقت‌ها اختصاص بدین. ساعت 3 بامداد و وقتی که در تخت خودتون دراز کشیدین، قطعا زمان و مکان مناسبی برای مطالعه نیست و باعث میشه دچار اضطراب شب امتحان بشین.

مقاله پیشنهادی

تکنیک‌های مدیریت زمان برای درس خواندن

مدیریت زمان برای درس خواندن مهارتی است که هر دانش‌آموزی به آن نیاز دارد. اگر شما هم برای رسیدگی به کارهای مدرسه همیشه وقت کم دارید، کلیک کنید.

پیشنهاد ما اینه که بیشترین تمرکزتون رو روی ساعات قبل از ناهار بذارین؛ چون از صبح تا ظهر، مغز ما بهترین عملکرد ادراکی رو داره و قابلیت پردازشش بالاست.

ترس از سوالات غیرمنتظره

شاید براتون عجیب باشه؛ ولی خیلی از دانش‌آموزان هستن که بابت سوالاتی که ممکنه طرح بشه و اون‌ها رو بلد نباشن، استرس می‌گیرن.

یک چیزی رو باید جدای از موضوعی که داریم درباره‌اش صحبت می‌کنیم بهتون بگیم؛ خوشبختی یعنی از گذشته رها باشین و نگران آینده نباشین!
اگه می‌خواین عملکردتون خوب باشه و در کنارش از استرس امتحان هم در امان باشین، نباید نگران آینده باشین. باید سوالاتی که با «اگه فلان بشه»، «اگه نتونم» یا «اگه نشه» شروع میشه رو کلا از ذهن خودتون خارج کنین و ببینین چقدر استرس امتحان براتون خنده‌دار میشه.

باز هم میگیم؛ شما تلاش خودتون رو بکنین، بقیش رو بسپرین به دست تقدیر. بذارین جهان اونجوری که می‌خواد پیش بره و سعی نکنین انقدر نتایج رو کنترل کنین. تمرکزتون رو بذارین روی چیزهایی که روشون کنترل دارین.

خستگی ذهنی یا جسمی

وقتی که از نظر ذهنی یا جسمی در وضعیت مناسبی نباشین، عجیب نیست که درگیر استرس شب امتحان بشین. زمانی که شما زیاد با رایانه یا گوشی خودتون کار کنین، داغ می‌کنه و بازدهیش پایین میاد؛ دیگه چه برسه به شما که یک انسان هستین و نیازهای روانی و فیزیکی مختلفی دارین.

خوب غذا بخورین، خوب بخوابین و استراحت و تفریح رو فراموش نکنین. شما ربات نیستین و برای این که مغزتون بتونه خوب کار کنه، به چیزهای مختلفی نیاز دارین. پس با خودتون مهربون باشین؛ وقتی که لازمه درس بخونین و وقتی که لازمه، تفریح و عشق و حال کنین.😁

روش‌های کاهش استرس امتحان

حالا که جوانب مختلف این مشکل رو بررسی کردیم، وقتشه که درباره راه‌حل‌ها با هم صحبت کنیم. قبلش این رو بگیم که نیاز نیست نگران باشین؛ انقدر راه‌حل‌های مختلفی برای رفع استرس امتحان وجود داره که به راحتی می‌تونین ازش استفاده کرده و از این مشکل عبور کنین.

باز هم این رو تکرار می‌کنیم؛ دنبال راه میانبر نباشین و از علم و آگاهی استفاده کنین تا بتونین بهترین نتایج رو به دست بیارین. شما می‌تونین از خدا کمک بخواین، اما هیچ قدرتی خارج از شما نمی‌تونه بهتون کمکی کنه اگه خودتون واقعا نخواین و تمام توانتون نذارین!
بریم سراغ روش‌های کاهش اضطراب امتحان.

برنامه‌ریزی دقیق و مدیریت زمان

برنامه‌ریزی درسی، خیلی مهم‌تر از چیزیه که فکر می‌کنین. برنامه‌ریزی به شما شفافیت ذهنی میده و بهتون کمک می‌کنه که با آرامش و فکری باز به سمت هدف خودتون پیش برین. پایبندی به یک برنامه‌ریزی درسی، یعنی می‌دونین کجای مسیر هستین و به چه سمتی باید پیش برین.

دونستن این موضوع، خیالتون رو راحت می‌کنه که مسیرتون رو به درستی در پیش گرفتین و اگه ادامه بدین، می‌‌تونین به موفقیت برسین. به همین خاطره که برنامه‌ریزی، یکی از بهترین روش‌های کنترل استرس امتحان محسوب میشه.

مقاله پیشنهادی

چگونه برنامه‌ ریزی درسی کنیم؟

چگونه برنامه ریزی کنیم برای درس خواندن؟ با بهترین روش‌های برنامه‌ریزی درسی آشنا شوید و زمان خود را بهینه مدیریت کنید!. همراه شو و فتحش کن🏴‍☠️

تکنیک‌های تنفس عمیق و آرامش‌بخش

تکنیک‌های تنفس عمیق، یکی از چیزهاییه که انسان‌ها قرن‌هاست ازش در نقاط مختلف جهان برای تنظیم آگاهی ذهن و رسیدن به آرامش ازش استفاده می‌کنن. تنفس عمیق تنش بدن شما رو رفع می‌کنه، استرستون رو پایین میاره و به شما حسی از آرامش خاطر و کنترل میده.

اگه به دنبال کنترل استرس امتحان هستین، باید از تنفس عمیق به صورت روزانه استفاده کنین تا بدنتون کم کم به این سبک تنفس عادت کنه. می‌تونین روزی 10 تا 15 دقیقه وقت بذارین و در آرامش و سکوت، به صورت آگاهانه نفس بکشین.
یکی از بهترین راه‌ها برای این کار، استفاده از تکنیک 478 هست. به این صورت که 4 ثانیه نفس می‌گیرین، 7 ثانیه حبس کرده و در 8 ثانیه اون رو بازدم می‌کنین.

ورزش منظم و سبک

ورزش منظم به فعالیت‌های جسمانی میگن که به صورت مداوم و با برنامه مشخص در طول زمان انجام میشه. این فعالیت‌ها می‌تونه شامل تمرینات استقامتی، قدرتی، انعطاف‌پذیری و تمرینات هوازی باشه.
هدف از ورزش منظم، حفظ سلامت جسمانی، افزایش انرژی، بهبود عملکرد بدن و ذهن و صد البته کاهش اضطرابه.

به خاطر هرمون‌هایی که بعد از ورزش در بدن ترشح میشه، این کار یکی از بهترین کارها برای کاهش استرس امتحان محسوب میشه که برای شما هزینه خاصی نداشته و وقت زیادی نمی‌گیره.

لازم نیست به صورت حرفه‌ای ورزش کنین؛ کافیه روزی 20 دقیقه برای دویدن، پیاده‌‌روی سریع یا تمرینات هوازی وقت بذارین تا خودتون متوجه تغییر بشین.

خواب کافی و منظم

متاسفانه بعضی از دانش‌آموزان هستن که اصلا وقت برای خواب و استراحت نمی‌ذارن. برای این که بتونین به خوبی مطالب رو یاد بگیرین و در امتحانات خودتون به موفقیت برسین، باید، تکرار می‌کنیم که باید، خواب کافی داشته باشین!

نداشتن خواب کافی، به شدت سطح اضطرابتون رو افزایش میده و شما رو عمیقا درگیر استرس امتحان می‌کنه. نیازی نیست از خواب و استراحت خودتون بزنین تا بتونین بیشتر درس بخونین. چون اگه استراحت نداشته باشین، هر چقدر هم مطالعه کنین نتیجه‌ای نخواهد داشت و فقط الکی خودتون رو خسته می‌کنین.

پس به اندازه کافی بخوابین و به خودتون فشار بیهوده وارد نکنین که خدایی نکرده درگیر استرس شب امتحان نشین.

مقاله پیشنهادی

اهمیت خواب شب امتحان | خوب بخواب 20 بگیر💤🥇

برای اینکه بتونیم امتحان خوبی داشته باشیم و نتایج عالی بگیریم، نیاز داریم که برای خواب شب امتحان خودمون اهمیت قائل باشیم. چون میتونه باعث موفقیت یا شکستمون بشه.

تغذیه سالم و متعادل

تغذیه، مثل سوختیه که به ماشین داده میشه. بدن ما به عنوان یک ماشین بیولوژیک، نیاز به سوختی داره که اون رو بسوزونه و انرژی رو برای ادامه فعالیت اعضای بدن تامین کنه. اگه تغذیه خوبی نداشته باشین، انرژی دریافت شده از طریق غذا فقط برای فعالیت‌های حیاتی بدن مثل سوخت و ساز صرف میشه و انرژی خاصی به مغزتون نمیرسه.

همین باعث میشه که درگیر استرس امتحان بشین و نتونین جوری که باید و شاید درس بخونین. پس خوب غذا بخورین و تا جایی که می‌تونین از غذاهای فرآوری شده و انرژی‌زا‌ها دوری کنین که باعث افزایش استرس امتحان میشن.

مرور مطالب به روش خلاصه‌نویسی

مرور مطالب به روش خلاصه‌نویسی، یکی از بهترین تکنیک‌ها برای کاهش استرس امتحانه. در این روش، دانش‌آموزان با نوشتن نکات کلیدی و مهم هر درس به صورت مختصر، اطلاعات رو به شکلی سازمان‌یافته‌تر در ذهن خودشون ثبت می‌کنن. این کار باعث میشه تا در هنگام مطالعه، فقط به مهم‌ترین مفاهیم توجه کرده و از انبوه اطلاعات پراکنده که ممکنه استرس‌زا باشن، جلوگیری کنن.
این فرایند وقتی مفیده که زمان محدودی برای مطالعه باقی مونده باشه؛ چون خلاصه‌نویسی به شما این امکان رو میده که خیلی سریع به نکات اصلی هر درس دسترسی پیدا کنین.

خلاصه‌نویسی نه تنها به کاهش حجم مطالب کمک می‌کنه، بلکه باعث تقویت حافظه و تمرکز هم میشه. وقتی مطالب به شکل منظم و ساده‌تری نوشته بشن، فرایند یادآوری و مرور اون‌ها در روزهای نزدیک به امتحان خیلی راحت‌تره. این روش باعث کاهش استرس امتحان میشه؛ چون با داشتن خلاصه‌ای از مطالب، دانش‌آموز احساس می‌کنه که کنترل بیشتری روی موضوعات مختلف داره و می‌تونه به راحتی در ذهن خودش، مطالب رو مرور کنه.

سخن پایانی

در نهایت باید گفت که استرس امتحان، یک تجربه طبیعیه که همه دانش‌آموزان و حتی افراد بزرگسال باهاش مواجه میشن. اما چیزی که مهمه، اینه که یاد بگیریم چطوری باید با این استرس مقابله کنیم و ازش به نفع خودمون بهره ببریم. با داشتن برنامه‌ریزی مناسب، تمرکز روی تکنیک‌های کاهش استرس امتحان و استفاده از روش‌های درست برای مقابله با فشار روانی، می‌تونیم به نتایج بهتری رو به دست بیاریم و خودمون رو از دام نگرانی‌های بی‌پایان رها کنیم.

یادتون باشه که استرس نباید مانع پیشرفت شما بشه؛ بلکه باید اون رو به عنوان یک محرک مثبت برای تلاش بیشتر و بهبود عملکرد در نظر بگیرین. با تکیه بر روش‌های علمی و استراتژی‌های مناسب، می‌تونین استرس رو کنترل کرده و به آرامش دست پیدا کنین. پس در هر موقعیت و هر چالشی که پیش رو دارین، به خودتون ایمان داشته باشین و بدونین که شما توانایی غلبه بر هر مشکلی رو دارین؛ اون هم بدون کمک یک دعانویس.😁

سوالات پرتکرار

چرا باید به استرس امتحان غلبه کنیم؟

داشتن استرس در شب امتحان، می‌تونه باعث کاهش عملکرد مغز و کم شدن قابلیت شما برای یادگیری مطالب مهم بشه.

مقالات مشابه

تفکر منفی یکی از چیزهاییه که ما در زندگی روزمره خیلی باهاش سر و کار داریم. درگیری با افکار منفی باعث میشه سلامت روان‌مون کمی به خطر بیفته. یادگیری روش دور کردن افکار منفی حین درس خوندن باعث میشه...

سر و کله نقشه ذهنی از کجا پیدا شد؟ در سال 1974، آنتونی تونی بوزان نویسنده و مشاور آموزشی در یکی از اپیزودهای شبکه تلویزیونی بی‌بی‌سی پرده از سر خود برداشت؛ رازی درخت مانند، رنگی به همراه ایده‌های...

رفتار بهتر با نوجوانان طرد شده از اهمیت بالایی برخورداره چون اکثر ما توی دوره نوجوانی با حس طرد شدگی مواجه شدیم و می‌دونیم که چقدر این حس می‌تونه اذیت کننده باشه. فرقی نداره کودک باشیم، نوجوان یا...

ما ابتدا در کودکی سرزنش خود را یاد می‌گیریم. زمانی که پدر و مادرمان در حال بدی هستند و زمانی که دوستان فرضی‌مان ما را ترک می‌کنند تا با بچه‌های باحال تر معاشرت کنند، خودمان را سرزنش می‌کنیم. گاهی...

بیش‌فعالی دانش‌آموزان در دوران ابتدایی یکی از مشکلات والدین و کادر آموزشی مدرسه‌ست. خیلی از دانش‌آموزان با ورود به مقطع دبستان به دلیل داشتن این اختلال تمرکز کافی برای یادگیری مطالب ندارن؛ و...

معمولی
خوب
خیلی خوب
عالی
فوق العاده
به این پست چه امتیازی می‌دهید
500/0
دیدگاهی یافت نشد !

سایت پرش

فروشگاه

دسته بندی

خانه