چرا تحلیل آزمون از خود آزمون مهمتره؟ | راهنمای کامل دانشآموزان
عناوین مهمی که در این مقاله میخوانیم
خیلی از داوطلبان کنکور میدونن که آزمونهای آزمایشی چقدر مهم هستن؛ به همین دلیل هر ماه، توی این آزمونها شرکت میکنن و خودشون رو به چالش میکشن. در واقع این آزمونهایی که برگزار میشه، مثل تمرین قبل از مسابقهست و داوطلب رو با نحوه آزمون دادن و حل سوالات تستی آشنا میکنه. اما یک مطلب مهمی در این زمینه وجود داره که ممکنه خیلی از دانشآموزان ازش غافل بشن: تحلیل آزمون!
در واقع برای آمادگی بیشتر، فقط آزمون دادن کافی نیست؛ یعنی این که حاضر شدن شما سر جلسه آزمون و حل تستها، تازه اول ماجراست. شما باید سوالات رو برای خودتون با حوصله بررسی کنین و ببینین که سوالات غلط چرا اشتباه جواب دادین یا حتی چرا زمان کم آوردین. تحلیل تستهای آزمون آزمایشی باعث میشه تا نقاط ضعف و قوت خودتون رو بشناسین و دفعه بعدی، عملکرد بهتری در آزمون داشته باشین.
پس اگه میخواین با روش تحلیل ازمون رتبههای برتر آشنا بشین؛ این مقاله مخصوص شماست.
اهمیت تحلیل آزمون
خیلی از مشاوران تحصیلی، به دانشآموزان خودشون توصیه میکنن که هیچ وقت تحلیل آزمون رو پشت گوش نندازن. این توصیه به این دلیله که تحلیل شبیه یک آینه، وضعیت واقعی شما رو نشون میده و کمکتون میکنه تا متوجه بشین در کدوم مباحث ضعف دارین.
حتی با تحلیل ممکنه متوجه بشین که خیلی از اشتباهات شما، به دلیل مشکلات درسی نبوده؛ بلکه به خاطر مدیریت زمان یا بیدقتی اتفاق افتاده. در نتیجه باید مدیریت زمان رو به خوبی یاد بگیرین و با حل انواع سوالات تستی، از بیدقتی جلوگیری کنین. خلاصه کلام، اگه میخواین پیشرفت داشته باشین، تحلیل آزمون حکم نقشه راه رو واسه شما داره!
مقاله پیشنهادی
مدیریت زمان کنکور؛ کلید موفقیت در آزمون
اگه قصد دارین در کنکور امسال قبول بشین، بهتره که با تکنیکهای مدیریت زمان کنکور آشنا بشین؛ ما رو همراهی کنین تا طلاییترین تکنیکهای مدیریت زمان رو بشناسین.
۵ گام برای تحلیل آزمون اصولی و دقیق
با توجه به این که اهمیت تحلیل آزمون رو بررسی کردیم، خیلی از دانشآموزان با شنیدن اسم تحلیل به این فکر میکنن که باید کاری پیچیده و زمانبر رو انجام بدن ولی واقعیت اینه که با چند قدم ساده میتونین آزمون رو به خوبی تحلیل کنین و کلی نکته یاد بگیرین. در این بخش از مقاله قراره بهتون یاد بدیم که چگونه تحلیل آزمون کنیم؛ پس موارد زیر رو با دقت مطالعه کنین.
گام اول: داشتن یک دفتر مخصوص تحلیل آزمون
اولین قدم برای داشتن یک تحلیل اصولی و درست، داشتن دفتر مخصوص برای تحلیله. این دفتر عملکرد شما رو در هر آزمون نشون میده؛ از سوالاتی که درست جواب دادین گرفته تا سوالاتی که کلا جواب ندادین یا غلط زدین. در این دفتر باید بنویسین که چرا یک سوال رو ننوشتین یا این که چرا اشتباه جواب دادین. همینطور میتونین نقاط قوت خودتون رو هم مشخص کنین تا بدونین که کدوم مطالب رو خوب بلدین.
گام دوم: بررسی دقیق سؤالات تستی
دانشآموزان با سه دسته سوال در دفترچه خودشون رو به رو میشن:
سوالاتی که پاسخ ندادن؛
سوالاتی که پاسخ صحیح دادن؛
سوالاتی که به اشتباه پاسخ دادن.
برای تحلیل آزمون، تمام سوالات رو باید به صورت کامل بررسی کنین؛ حتی سوالاتی رو که درست جواب دادین هم باید با دقت بررسی بشن؛ چون ممکنه سوالی رو شانسی جواب داده باشین یا با راه حلی اشتباه جواب رو درست درآورده باشین. این مرحله نقش تثبیت مطالب رو در ذهن شما داره؛ پس با حوصله، دقت و تمرکز همه سوالات رو بررسی کنین.
گام سوم: پیدا کردن دلیل اشتباهات و دستهبندی
در گام قبلی، سوالات رو کامل بررسی کردین و در این مرحله، باید یک قدم جلوتر برین و متوجه بشین که چرا یک سوال رو اشتباه جواب دادین یا اصلا سراغش نرفتین. این که فقط بخواین کنار سوال بنویسین نزدم یا غلط زدم کافی نیست؛ شما باید ریشه اشتباهتون رو پیدا کنین؛ آیا مطلب رو بلد نبودین؟ سوال رو بد خوندین؟ وقت کم آوردین یا بیدقتی کردین؟ وقتی دلیل اشتباهتون رو بدونین و اونها رو دستهبندی کنین، باعث میشه تا به مرور زمان اشتباهاتتون جبران بشه و بتونین با هدفگذاری کاهش اشتباهات، عملکرد بهتری سر جلسه آزمون داشته باشین.
گام چهارم: نکتههای مهم تستها رو جدا کن و بنویس
زمانی که در حال بررسی سوالات هستین، مطمئنا به یک سری نکته ریز و مهم برمیخورین که ندونستن اونها باعث اشتباهتون شده یا برعکس، باعث شدن تا شما سوالات رو درست جواب بدین. شما باید این نکات رو در دفتر تحلیل آزمون خودتون یادداشت کنین و ازشون در پاسخ دادن به سوالات آزمونهای بعدی کمک بگیرین.
گام پنجم: یک بار دیگه سوالای سخت رو حل کن
در آخرین گام، وقتی تمام مراحل قبلی رو اجرا کردین، باید سراغ سوالاتی برین که بهشون جواب ندادین یا اشتباه زدین؛ یک بار دیگه بدون استرس اونها رو حل کنین و ببینین که باز هم ایراد دارین یا نه. اگه باز هم مشکل داشتین و نتونستین سوالی رو درست جواب بدین، میتونین از معلم یا یک منبع کمک آموزشی کمک بگیرین.
مزایای تحلیل آزمون و بررسی سوالات
حالا که گامهای مهم تحلیل آزمون رو بررسی کردین، وقتشه که مزایای این کار رو بگیم؛ مزایایی که همه مشاوران تحصیلی دانشآموزان رو نسبت به انجام این کار تشویق میکنن:
افزایش دقت و تمرکز؛
پیدا کردن نقاط ضعف؛
آشنایی با شیوه تست زدن؛
جلوگیری از تکرار اشتباهات؛
داشتن یک منبع شخصی برای مرور؛
آمادگی بیشتر برای آزمونهای آینده.
آشنایی با شیوه تست زدن
خیلی از دانشآموزان زمان زیادی رو صرف درس خوندن و یاد گرفتن مطالب درسی میکنن، اما با روش درست تست زدن آشنا نیستن؛ برای همین هم با این که ساعتهای زیادی درس میخونن، آخرش اون نتیجهای که میخوان رو از آزمونها نمیگیرن.
یاد گرفتن روشهای تستزنی یکی از کلیدهای موفقیت محسوب میشه. مثلاً داوطلبان رشته تجربی اگه بلد باشن چطوری سوالات تستی ترکیبی رو حل کنن، سر جلسه آزمون عملکرد بهتری دارن. تحلیل آزمون کمک میکنه روشهای تست زدن رو اصولی یاد بگیرین و قدم به قدم قویتر بشین.
مقاله پیشنهادی
آموزش روش تستزنی سریع | از مبتدی تا پیشرفته
برای زمانبندی بهتر در آزمونها باید روش های تستزنی سریع را تمرین کنین. اجرای تستزنی سریع در کنکور باعث بالا رفتن پاسخهای صحیح میشه.
پیدا کردن نقاط ضعف
وقتی دانشآموزان در آزمونهای مختلفی شرکت میکنن، یک فرصت عالی دارن تا با بررسی دقیق تستها، متوجه بشن که نقاط ضعفشون دقیقا کجاست. تحلیل آزمون همون راهیه که میتونین از اون طریق ریشه این ضعفها رو پیدا کرده و برای برطرف کردنشون برنامهریزی اصولی طراحی کنین.
جلوگیری از تکرار اشتباهات
زمانی که شما دلیل اشتباهتتون رو بدونین، میتونین با تمرین و تکرار، اون رو از بین ببرین و دیگه توی آزمونهای بعدی، اونها رو تکرار نکنین؛ در نتیجه عملکرد و نتیجهای که از آزمون دریافت میکنین، بهتر میشه و احتمال این که در آزمون بعدی اون اشتباه رو تکرار کنین، تقریبا صفره.
افزایش دقت و تمرکز
تمرین مداوم و تحلیل آزمون باعث میشه ذهنتون به مرور آمادگی بیشتری داشته باشه و در آزمونهای بعدی نه تنها با دقت بیشتری سوالات رو بخونین، بلکه بتونین سریعتر اشتباهاتتون رو تشخیص بدین. این تمرین مثل یک عادت خوب، کم کم کیفیت عملکردتون رو بالاتر میبره.
آمادگی بهتر برای آزمونهای آینده
در اکثر مواقع دانشآموزانی که با تکنیکهای آزمون دادن آشنا نیستن، سر جلسه آزمون تمام مباحثی که مطالعه کردن رو فراموش میکنن. با تحلیل درست آزمون، داوطلبان با تکنیک پاسخ دادن به سوالات تستی آشنا میشن و با دقت و تمرکز بیشتری به سوالات جواب میدن.
داشتن یک منبع شخصی برای مرور
با تحلیل آزمون و یادداشت نکات مهم سوالات در دفتر تحلیل آزمون، یک منبع مرور شخصی دارین که هر موقع وقت داشتین، میتونین بهش مراجعه کنین و دوباره نکات مهم رو بخونین. علاوه بر این، دفتر تحلیل سوالات، درس خواندن برای آزمون رو راحتتر میکنه؛ چون دیگه لازم نیست کتابهای درسی رو دوباره از اول مطالعه کنین؛ فقط کافیه نکات مهم رو مرور کنین.
نکاتی که در آزمون باید رعایت کنیم
یک سری نکات وجود دارن که رعایت اونها میتونه باعث بشه تا شما عملکرد بهتری در جلسه آزمون داشته باشین؛ به همین دلیل ما قراره در ادامه، اونها رو بررسی کنیم تا بتونین سر جلسه آزمون، ازشون استفاده کنین:
با کنترل استرس و اعتماد به تواناییهای فردی، عملکرد بهتری خواهید داشت؛
دانشآموزان باید طبق ترتیب دفترچه آزمون شروع به پاسخ دادن سوالات کنن؛
یکی از اشتباهات رایج دانشآموزان کنکوری که در زمان پاسخ به سوالات انجام میدن، علامت نزدن جواب سوالات به ترتیب در پاسخنامهست که این موضوع باعث میشه در اکثر مواقع دانشآموزان زمانشون رو از دست بدن؛
به لحظه فکر کنین! شما ساعتها مطالعه کردین، پس موقع آزمون دادن نباید به نتیجه فکر کنین، بلکه تمام تمرکز خودتون رو باید روی پیادهسازی تکنیکهای تستزنی بذارین.
جمعبندی
خیلی از دانشآموزان در آزمونهای آزمایشی شرکت میکنن، ولی خب در اکثر مواقع فقط آزمون میدن و دیگه سراغ تحلیل نمیرن. در حالی که یادگیری دقیقا بعد از آزمون و با تحلیل اتفاق میفته! تحلیل آزمون، یکی از مهمترین قدمها برای پیشرفته؛ چون با همین تحلیل میتونین متوجه بشین که در کدوم مباحث مشکل دارین و چطوری باید ادامه بدین.
در این مقاله به طور کامل نحوه تحلیل آزمون رو براتون بررسی کردیم؛ از تهیه دفتر گرفته تا بررسی ریز به ریز سوالات، نوشتن نکتهها و پیدا کردن دلیل اشتباهات. خلاصه هر چیزی که برای یک تحلیل درست و حسابی لازم داشتین، اینجا گفتیم تا بتونین بعد از هر آزمون، یک قدم به موفقیت نزدیکتر بشین.
سوالات پرتکرار
چرا باید آزمون رو تحلیل کنیم؟
با تحلیل آزمون، نقاط ضعف و قوت خودتون رو شناسایی میکنین و تواناییتون برای شرکت در آزمون افزایش پیدا میکنه.
دانشآموزان چه سوالاتی رو باید بعد از آزمون تحلیل کنن؟