خیلی از دانشآموزان بعد از انتخاب رشته، پشیمون شده و به دنبال تغییر رشته در دبیرستان هستن؛ به همین دلیل آموزش و پرورش امکان تغییر رشته در پایه دهم و یازدهم رو برای دانشآموزان فراهم کرده.
هر ساله بسیاری از دانشآموزان به دلایل مختلف، رشته تحصیلی خودشون رو در دبیرستان تغییر میدن. تغییر رشته هر چه زودتر انجام بشه برای دانشآموز بهتره.
تغییر رشته در دبیرستان، موضوعیه که ما در این قسمت به صورت کامل بررسی میکنیم. به طور کلی، با تموم شدن امتحانات نوبت دوم در پایه نهم، دانشآموزان باید رشته مورد نظرشون رو انتخاب کنن.
خیلی از اونها به خاطر کم تجربه بودن و نداشتن شناخت کافی نسبت به رشتههای مختلف و آینده شغلی رشتهها، سردرگم میشن و نمیدونن انتخاب درست کدومه. خوشبختانه امکان تغییر رشته در پایه دهم و در پایه یازدهم برای دانشآموزان واجد شرایط فراهم شده. ما در این مقاله از پرش، قصد داریم شما رو با شرایط تغییر رشته در دبیرستان آشنا کنیم.
تغییر رشته در پایه دهم
دانشآموزان پایه نهم، با اتمام امتحانات نوبت دوم، اقدام به انتخاب رشته میکنن. ممکنه دانشآموز در سال دهم با خوندن دروس رشته تخصصی، متوجه بشه که به رشتهای که انتخاب کرده علاقه نداره و دوست داره در رشته دیگهای درس بخونه.
در چنین حالتیه که دانشآموزان به دنبال تغییر رشته در دبیرستان هستن.
از اون جایی که شرکت در کنکور و درس خوندن در دانشگاه هم تا حدود بسیار زیادی وابسته به انتخاب رشته دوره دبیرستانه، برای دانشآموزان خیلی مهمه که در رشته مورد علاقهشون درس بخونن. در این شرایط، دانشآموزان باید دو هفته قبل از شروع امتحانات خرداد ماه یا شهریور ماه، به مسئولین مدرسه خودشون اعلام کنن که قصد تغییر رشته دارن و میخوان برای این کار اقدام کنن.
البته ممکنه این سوال برای خیلی از دانشآموزان پیش بیاد که آیا امکان تغییر رشته از گروههای نظری به شاخههای هنرستان وجود داره یا نه که بر اساس مصوبهای که وجود داره، دانشآموزان میتونن به شاخههای هنرستان یعنی فنی حرفهای و کاردانش هم تغییر رشته بدن.
دانشآموزان همچنین میتونن تغییر رشته درون شاخهای هم داشته باشن. البته دانشآموزان متقاضی تغییر رشته باید با توجه به فرم هدایت تحصیلی پایه نهم، مجاز به ورود به رشته انتخابی خودشون باشن.
مراحل تغییر رشته در پایه دهم
برای این که امکان تغییر رشته در دبیرستان رو داشته باشین، لازمه که مراحلی رو طی کنین. مهمترین مراحل و قوانین تغییر رشته در پایه دهم شامل:
دانشآموزان پایه دهم در دو نوبت خرداد و شهریور برای تغییر رشته فرصت دارن اما، بهتره قبل از شروع امتحانات نوبت دوم تصمیم قطعی خودشون رو بگیرن و برای تغییر رشته اقدام کنن.
هر چقدر زودتر برای تغییر رشته اقدام کنین، فرصت بیشتری برای مطالعه دروس جدید دارین و میتونین از دو فرصتی که برای تغییر رشته در نظر گرفته شده استفاده کنین.
دانشآموزانی که خواهان تغییر رشته هستن باید دو هفته قبل از امتحانات خرداد ماه یا شهریور ماه، فرم تغییر رشته رو از سامانه سناد دریافت کرده و در دو نسخه چاپ کنن.
پس از این که فرم رو به همراه امضای ولی پر کردین باید به مدیر مدرسه تحویل بدین.
بعد از این که مدیر مدرسه فرم تغییر رشته دانشآموز رو تأیید کرد، آموزش و پرورش باید موافقت خودش رو به مدرسه محل تحصیل دانشآموز و یا مدرسهای که باید به اون بره، ارسال کنه.
بعد از اون دانشآموز باید در بعضی از امتحانات دروس تخصصی رشته جدید، شرکت کرده و نمره قبولی رو کسب کنه.
بعضی از دروس مثل دروس عمومی، بین رشتهها مشترک هستن؛ بنابراین دانشآموز میتونه این دروس را تطبیق بده و نیازی به شرکت در امتحانات این دروس نداره.
تغییر رشته در پایه یازدهم
امکان تغییر رشته پایه یازدهم به دوازدهم، به صورت درون شاخهای برای دانشآموزان رشتههای نظری وجود داره. دانشآموزان رشتههای ریاضی فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی و علوم و معارف اسلامی، میتونن به صوت درون شاخهای رشته تحصیلی خودشون رو در پایه یازدهم تغییر بدن.
مراحل تغییر رشته در پایه یازدهم
برای این که رشته خودتون در پایه یازدهم رو تغییر بدین، باید یک سری موراد رو رعایت کنین. از قوانین تغییر رشته در پایه یازدهم می تونیم به موارد زیر اشاره کنیم:
دانشآموزان پایه یازدهم که قصد تغییر رشته دارن، باید فرم تغییر رشته پایه یازدهم رو در دو نسخه چاپ کرده و پر کنن.
داوطلب باید فرمهای پر شده و امضا شده توسط ولی خودشون رو به مدیر مدرسه تحویل بدن تا مدیر مدرسه هم تایید نهایی خودشون رو اعلام کنه.
فرم تغییر رشته پایه یازدهم، برای امتحانات خرداد ماه و شهریور ماه باید به صورت جداگانه پر بشه.
بعد از تأیید مدیر، درخواست تغییر رشته دانشآموز به آموزش و پرورش ناحیه ارسال میشه.
در صورت موافقت آموزش و پرورش، دانشآموز مجاز به شرکت در امتحانات رشته انتخابی خودش میشه.
امتحان تغییر رشته در دبیرستان
برای این که بتونین در رشته جدید منتخب خودتون درس بخونین، لازمه که امتحانات این رشته رو با موفقیت پشت سر بذارین. البته که اگه درسهایی رو در رشته قبلی خودتون قبول شده باشین، دیگه نیازی نیست تا دوباره در امتحانات این دروس هم شرکت کنین. شما میتونین درسهای مشترک رو تطبیق بدین. در ادامه فهرست امتحانات دروسی که پس از تغییر رشته به هر گروه باید بگذرونین رو براتون نام میبریم.
دروس تغییر رشته از دهم به یازدهم
ریاضی: فیزیک 1، شیمی 1، هندسه 1، ریاضی 1
تجربی: زیست 1، ریاضی 1، فیزک 1، شیمی 1
انسانی: اقتصاد، منطق، جامعهشناسی 1، علوم و فنون ادبی 1
کاردانش: الزامات محیط کار
فنی و حرفه ای: دروس شایستگی فنی (تخصصی)؛ الزامات محیط کار
علوم و معارف اسلامی:تاریخ 1 (تخصصی رشته)، عربی 1 (زبان تخصصی رشته)، اصول عقاید 1، علوم و معارف قرآنی 1
البته باید این مورد رو هم در نظر بگیرین که اگه دانشآموزی بخواد از رشته فنی و حرفه به کاردانش بره، در صورتی که همه امتحانات خودش در رشته قبلی رو قبول شده باشه، دیگه نیازی نیست در آزمونی شرکت کنه.
دروس تغییر رشته از یازدهم به دوازدهم
ریاضی: حسابان 1، هندسه 2، فیزیک2، شیمی2
تجربی: ریاضی 2، فیزیک 2، شیمی 2، زیست 2
انسانی: علوم و فنون ادبی 2، جامعهشناسی 2، عربی 2، فلسفه 1
علوم و معارف اسلامی: علوم و معارف قرآنی 2، اصول و عقاید 2، عربی ( زبان تخصصی رشته ) 2، تاریخ 2 ( تخصصی رشته )
امتحان تغییر رشته سخته؟
ممکنه خیلی از دانشآموزان این سوال در ذهنشون شکل بگیره که آیا امتحان تغییر رشته سخته؟
باید بگیم که درجه سختی این امتحان به خود شما بستگی داره. اگه رشته انتخابی خودتون رو دوست داشته باشین و بخواین که حتما در اون رشته تحصیل کنین، درسها رو با علاقه مطالعه میکنین و امتحان رو با نمره خوبی قبول میشین.
اگه در امتحان تغییر رشته قبول نشیم چی میشه؟
بعضی از دانشآموزان هستن که ممکنه به دلیل وجود بعضی از شرایط، امکان کسب نمره قبولی در امتحانات خرداد ماه تغییر رشته رو نداشته باشین. به همین دلیل اگه این امتحانات رو با موفقیت پشت سر نذارن، میتونن در امتحانات شهریور ماه شرکت کنن و یک شانس مجدد برای قبولی و تغییر رشته در دبیرستان داشته باشن.
دلایل تغییر رشته در دبیرستان
دانشآموزان با تموم شدن پایه نهم یعنی حدوداً در نزدیکی 15 سالگی باید دست به یک انتخاب مهم بزنن. با انتخاب رشته در دبیرستان علاوه بر این که دانشآموز انتخاب میکنه که در سه سال آخر تحصیل خودش در مدرسه چه درسهایی رو بخونه، به احتمال زیاد آینده تحصیلی خودش در دانشگاه هم وابسته به همین انتخاب رشتهست.
از این رو، دقت در انتخاب رشته تحصیلی در دبیرستان خیلی مهمه. اما در هر صورت به دلایل مختلف ممکنه دانشآموز از انتخاب رشته خودش پشیمون بشه و بخواد اون رو تغییر بده. تغییر رشته در دبیرستان به دلایل زیر اتفاق میفته:
عدم آشنایی کامل دانشآموز با رشتههای تحصیلی
عدم شناخت کافی دانشآموز از تواناییها و استعدادهاش
نداشتن هدف مشخص تحصیلی و سردرگمی دانشآموز
دخالت زیاد والدین و مردد کردن دانشآموز در انتخاب رشته تحصیلی
توجه بیش از حد دانشآموز به انتخابهای هم سن و سالاش و تقلید از اونها
چگونه انتخاب رشته بهتری داشته باشیم؟
برای این که بتونین رشته خودتون رو به درستی انتخاب کنین، لازمه که بعضی از موارد رو رعایت کنین. با در نظر گرفتن این موارد، دیگه لازم نیست پس از گذشت چند وقت به فکر تغییر رشته در دبیرستان بیافتین:
مطالعه و تحقیق دانشآموز درباره رشتههای تحصیلی مختلف و دروس تخصصی اونها
تحقیق دانشآموز درباره رشتههای دانشگاهی و بازار کار و موقعیت اجتماعی اونها
کمک و راهنمایی معلمها و مشاورین مدرسه به دانشآموزان
راهنمایی درست و به جای والدین در انتخاب رشته بدون فشار آوردن برای اعمال نظر خودشون
جمع بندی
تغییر رشته در دبیرستان، موضوعی که ما در این قسمت به صورت کامل بررسی کردیم؛ به طور کلی، یکی از مراحل حساس و مهم دوران تحصیل در مدرسه، مرحله انتخاب رشتهست. انتخاب رشته در پایان سال تحصیلی نهم انجام میشه و محتوای درسی سه سال آینده دانشآموز رو تعیین میکنه.
دانشآموزان معمولاً با رشته انتخاب خودشون در دبیرستان، کنکور میدن. از این رو انتخاب رشته در پایه نهم، برای رفتن به دانشگاه هم اهمیت زیادی داره. از اونجایی که ممکنه دانشآموزان در طول تحصیل به دلایل مختلف از انتخاب رشته خودشون پشیمون بشن، آموزش و پرورش امکان تغییر رشته رو در پایه دهم و حتی یازدهم فراهم کرده. پس اگه فکر میکنین نیاز به تغییر رشته دارین، بهتره که از مشاوره تحصیلی برای این انتخاب کمک بگیرین تا دوباره دچار اشتباه نشین.
سوالات پرتکرار
آیا در پایه یازدهم هم میشه تغییر رشته داد؟
بله در پایه یازدهم هم امکان تغییر رشته به صورت درون شاخهای وجود داره.
سلام وقت بخیر
من یازدهم تجربی هستم ولی به رشته موسیقی علاقه دارم مثل اینکه از یازدهم تجربی نمیشه به دوزادهم هنر تغییر رشته داد خواستم بپرسم امکانش نیست من امسال نرم دوازدهم تجربی و برم از دهم رشته موسیقی هنرستان بخونم ؟! یا میتونم خرداد بجای دروس یازدهم تجربی دروس دهم رشته هنر رو امتحان بدم ؟!
پاسخ
س
1402/10/05رضا احمدی راد
سلام سارا خانم وقتتون بخیر. با توجه به این که سوال شما خیلی تخصصیه بهتره که حتما با مشاورین تحصیلی تماس بگیرین. اما تا جایی که ما اطلاع داریم، شما میتونین بعد از پایان سال تحصیلی یازدهم دوباره در سال دهم در یک رشته جدید شروع به تحصیل کنین. اما باز هم لازم به ذکر این نکته هست که حتما قبل از تصمیمگیری حتما با مشاورین تحصیلی تماس بگیرین. برای ارتباط با مشاورین پرش، شماره تماستون رو توی کادر تماس با مشاورین وارد کنین.
امیدواریم بتونین توی ادامه تحصیلتون موفق باشین ✌🏼
پاسخ
ر
1402/10/05Mona 2513
سلام من ی درس افتادم دلیلم موجه بوده
با این حال میتونم در امتحانات تغییر رشته شرکت کنم؟
پاسخ
M
1402/10/06رضا احمدی راد
سلام دوست عزیز روزت بخیر باشه. تا جایی که ما اطلاع داریم، غیبت با دلیل موجه، که توسط مدرسه پذیرفته شده باشه، مانعی برای شرکت توی امتحانات تغییر رشته در سال دهم نخواهد بود. ولی باز هم پیشنهاد میکنم حتما با مشاورین پرش در ارتباط باشین تا اونها شما رو از آخرین تغییرات و بخشنامههای سازمان آموزش و پرورش مطلع بسازن.
امیدوارم توی هر رشتهای که هستین موفق باشین.🙌
پاسخ
ر
1402/10/06سحر 2514
سلام من دهم انسانی ام میخواستم تغییر رشته بدم به یازدهم معماری ولی پشیمون شدم میتونم برگردم انسانی؟امتحانای تغییر رشته رو هنوز ندادم
پاسخ
س
1402/10/06نگار ناظم الشعرا
سلام سحر جان. بله میتونی اگه امتحان ندادی هنوز
پاسخ
ن
مقالات پیشنهادی
چگونه به فرزندم در انتخاب رشته تحصیلی کمک کنم؟
نقش والدین در انتخاب رشته فرزندان+آشنایی با نکات کلیدی انتخاب رشته؛ برای اطلاع از تمام این موضوعات همراه ما باشین.