2740
برنامهریزی ابتدایی
قبل از این که بخوایم درباره برنامهریزی ابتدایی به صورت ریز به ریز صحبت کنیم، پیشنهاد میکنیم مقاله برنامهریزی درسی رو که به صورت کلی برای آموزش برنامهریزی آماده شده مطالعه کنین تا درک عمیقتری از این مقاله داشته باشین.
وقتی حرف از برنامهریزی کردن برای دانشآموزان دوره ابتدایی میشه، یک سوال به ذهن همه میرسه: مگه چقدر درس و مبحث در این دوره وجود داره که به برنامه روزانه دانشآموز ابتدایی نیاز باشه؟! اصلاً نباید از برنامهریزی دوره ابتدایی تعجب کنین؛ اتفاقاً باید این رو بدونین که اگه بچهها از همین سنوسال نظم داشته باشن، زمانبندی و اولویتبندی بین کارها رو یاد بگیرن، کارشون در سالهای آینده خیلی سادهتره میشه و میتونن عملکرد بهتری داشته باشن.
البته اگه درگیر روزمرگیهاتون هستین و فرصت نمیکنین این مقاله رو به طور کامل بخونین، پادکست زیر رو گوش کنین و همراه رادیو پادکست پرش باشین🎧🔊📚
داشتن برنامهریزی تحصیلی دوره ابتدایی، به مرور زمان عادت به زمانبندی و مسئولیتپذیری رو در دانشآموزان تقویت میکنه. یعنی با کمک برنامهریزی دوره ابتدایی، هم به پیشرفت تحصیلی فرزندتون کمک میکنین و هم ویژگیهای اخلاقی مثبت رو در اون پرورش میدین.
در این مقاله از گروه آموزشی پرش با هم درباره اهمیت برنامهریزی ابتدایی رو صحبت میکنیم تا بتونین بهترین برنامهریزی روزانه یک دانشآموز ابتدایی رو طراحی کنین.
اهمیت برنامهریزی مقطع ابتدایی
همونطور که گفتیم برنامهریزی از دوره ابتدایی باعث میشه که عادت به برنامه تحصیلی و مطالعه منظم در دانشآموز شکل بگیره. البته به همون اندازه که این برنامه میتونه برای دانشآموز مفید باشه، اگه راه اصولیش رو بلد نباشین، میتونه روی روحیه اون هم اثرات منفی داشته باشه!
اگه اصول و روشهای درست برای تنظیم برنامه روزانه دانشآموز ابتدایی رو رعایت نکنین، هم اثرات منفی روی روند مطالعه و یادگیری دانشآموز میذاره، هم باعث دلزدگی و بیمیلی اون میشه! پس برای این که با نتایج معکوس روبهرو نشین، اهمیت برنامهریزی برای بچههای ابتدایی رو دست کم نگیرین.
اما اگه به شکل درستی این کار رو انجام بدین، مزایای خیلی زیادی برای فرزندتون داره که دونستن اونها، میتونه انگیزه شما رو به شدت برای انجام این کار بالا ببره.
آموزش هدفگذاری به کودکان با برنامهریزی
هدف اصلی از برنامهریزی تحصیلی مقطع ابتدایی، اینه که دانشآموز با زندگی منظم و اولویتبندی بین کارها آشنا بشه. باید این هدف رو به نوعی با علاقهها و استعدادهای دانشآموز ترکیب کنیم تا انگیزه کافی رو برای ادامه مسیر به اون منتقل کنیم.
فقط در این حالته که میتونیم بچههای 7 تا 12 ساله رو به انجام کاری به جز بازی و سرگرمی تشویق کنیم. کم کم اجرای برنامه برای بچهها با اشتیاق همراه شده و به مرور، برنامهریزی کردن به یکی از ویژگیهای شخصیتی اونها تبدیل میشه.
یادگیری نظم و انضباط
برنامهریزی درسی به دانشآموزان ابتدایی کمک میکنه تا نظم و انضباط رو از همون سنین پایین یاد بگیرن. این برنامه به کودکان نشون میده که هر فعالیت باید در زمان مشخصی انجام بشه و این موضوع باعث میشه اونها بهطور طبیعی به داشتن یک ساختار منظم در زندگی عادت کنن. این مهارت، پایهای برای موفقیت در مراحل بعدی تحصیل و زندگی خواهد بود.
عادت کردن به یادگیری
وقتی فرزند شما در سن پایین از برنامهریزی ابتدایی استفاده و بهش عادت کنه، مهارت بیشتری در یادگیری پیدا کرده و باهاش سازگار میشه.
به این ترتیب، در سالهای آینده به راحتی میتونه درسهاش رو بخونه و بهترین نتایج رو به دست بیاره. همین اتفاق، به این معنیه که شما بذرهای موفقیت رو در ذهن فرزندتون کاشتین و در آینده قراره نتایجش رو ببینین.
پیشگیری از استرس و سردرگمی
وقتی کودکان بدونن چه کاری رو در چه زمانی باید انجام بدن، از سردرگمی و فشار روانی جلوگیری میشه. برنامهریزی مناسب به اونها کمک میکنه وظایفشون رو مرحله به مرحله انجام بدن و این ذهنیت رو در اونها ایجاد میکنه که همه کارها با نظم و آرامش قابل انجامه.
تقویت مسئولیتپذیری
با داشتن برنامهریزی ابتدایی، کودکان یاد میگیرن که مسئولیت کارهای خودشون رو بر عهده بگیرن. انجام به موقع تکالیف و پیروی از برنامه به اونها نشون میده که تلاش و تعهد، نتایج مثبتی به همراه داره. این تجربهها از کودکی، پایهای برای شکلگیری شخصیتی مسئولیتپذیر در آیندهست.
افزایش انگیزه و اعتماد به نفس
برنامهریزی درسی به کودکان کمک میکنه تا با مشاهده پیشرفت و تکمیل وظایفشون، احساس موفقیت کنن. این حس موفقیت و تسلط بر یادگیری، انگیزه اونها رو برای ادامه مسیر تقویت میکنه و اعتماد به نفسشون رو در مواجه با چالشهای آینده افزایش میده.
روش اصولی برنامهریزی ابتدایی
شاید طراحی برنامه روزانه دانشآموزان ابتدایی برای شما ساده به نظر برسه، ولی اینجوری نیست! باید اصول و ویژگیهای خاصی رو موقع تنظیم برنامه در نظرتون داشته باشین تا دانشآموز رو از درس خوندن زده نکنه.
در هر کاری باید از افراط و تفریط دوری کرد. پس نه باید برنامه رو جوری طراحی کنین که فرزندتون از درس زده بشه، نه باید به شکلی طراحی بشه که انجام یا عدم انجامش تفاوتی نداشته باشه.
در ابتدای این مقاله، مقاله دیگهای رو به شما معرفی کردیم که با مطالعه اون، میتونین روش دقیق برنامهریزی درسی رو یاد بگیرین. اما در این قسمت، نکاتی رو با شما مطرح میکنیم که برای برنامهریزی ابتدایی باید حتما در نظر داشته باشین.
اجرایی و واقعگرایانه بودن برنامه
اولین ویژگی که موقع برنامهریزی تحصیلی دوره ابتدایی باید بهش اهمیت بدین، اینه که برنامهای واقعبینانه طراحی کنین. یعنی برای هر دانشآموز بر اساس توانایی شخصی و شرایط خاص خودش برنامهریزی کنین؛ نه این که ساعتهای طولانی رو به امید مطالعه حجم بیشتری از دروس در هر روز بذارین.
برنامهریزی انعطافپذیر
همیشه در زندگی اتفاقات غیر قابل پیشبینی میافته که برنامه روزانه دانشآموزان ابتدایی رو به هم میریزه. این اتفاق میتونه یک مهمون سرزده باشه یا چند روز سرماخوردگی و مریضی.
برنامهریزیهای استاندارد همیشه زمانهایی رو برای جبران عقبافتادگیها خالی میذارن. روزهای آخر هفته میتونه زمان خوبی برای جبران عقبافتادگیها باشه.
توجه به نیازهای درسی
هر دانشآموز در درسهای خاصی قویتره و در مقابل برای یادگیری بعضی از اونها هم ضعف داره. قبل از طراحی برنامهریزی تحصیلی دوره ابتدایی باید نقاط ضعف و قدرت دانشآموز رو شناسایی کنین. با داشتن این اطلاعات، درسهایی که دانشآموز ضعف داره، بیشتر در برنامه بهشون توجه میشه تا به مرور و با تمرین بیشتر به سطح خوبی برسن.
توجه به نیازهای غیردرسی
مطالعه بیوقفه هر کسی رو از درس خوندن بیزار میکنه؛ چه برسه به دانشآموزان بازیگوش دوره ابتدایی! در برنامه روزانه دانشآموزان ابتدایی، باید توجه ویژهای به بازی و استراحتشون بشه.
تقریباً بعد از هر یک ساعت درس خوندن باید حدودا نیم ساعت رو برای استراحت در نظر بگیرین. بهتره که زمانهای استراحت با کارهای مورد علاقه دانشآموز پر بشه.
توجه به علایق فردی دانشآموز
یک برنامهریزی استاندارد به علاقههای فردی دانشآموز توجه ویژهای داره. بهتره که زمانهای استراحت و تفریحش رو با فعالیتهای مورد علاقه اون پر کنین تا انگیزه کافی برای پایبندی و ادامه دادن به برنامه رو داشته باشه. مثلاً بازی کامپیوتری، کار با تبلت یا کارتون دیدن، میتونه از فعالیتهای موردعلاقه یک دانشآموز دوره ابتدایی باشه.
جلوگیری از خلل موقع اجرای برنامه
اگه رسیدن به هدف برنامهریزی برای شما اهمیت داشته باشه، نباید اجازه بدین چیزی در طول مسیر حواستون رو از هدف پرت کنه. تداوم در اجرای برنامه باعث میشه که کم کم به یک عادت همیشگی تبدیل بشه. پس بدون توجه و مقایسه دیگران، به مسیر ادامه بدین و به اهدافتون فکر کنین.
معمولاً بچههایی که سه هفته اول برنامهریزی دوره ابتدایی رو اجرا میکنن، از پس ادامه مسیر هم بر میان و موفق میشن که با نظم و زمانبندی هماهنگ بشن. پس اوایل راه توجه بیشتری به دانشآموزتون داشته باشین تا کم کم همه چیز به یک عادت تبدیل بشه و طبق روال پیش بره.
در این قسمت از مقاله، روشهایی براتون آورده شده که بتونین با چالشهای احتمالی موقع اجرای برنامه روزانه دانشآموزان ابتدایی روبهرو بشین.
بررسی نتایج حاصل از برنامهریزی
بدون ارزیابی کردن نمیتونین از کیفیت کارهایی که تا این لحظه انجام دادین مطلع بشین. میتونین بررسی نتایج برنامهریزی تحصیلی دوره ابتدایی رو آخر هر هفته یا در پایان هر ماه انجام بدین. چک کردن نتایج پرسشها و امتحانهای کلاسی میتونه در ارزیابی کیفیت مطالعه دانشآموز به شما کمک کنه.
چگونه کمیت و کیفیت مطالعه را متعادل کنیم؟
اگر تعداد ساعات مطالعه ی بالایی دارید اما به خوبی نمی توانید دروس خود را درک کنید، به این معناست که باید کمیت و کیفیت مطالعه خود را متعادل کنید.
در صورت نیاز تغییر روند برنامهریزی
اگه نتایجی که از ارزیابی گرفتین طبق تصورات شما نباشه، احتمالاً یکی از این دو تا اشکال در روند برنامهریزی و مطالعه وجود داره: یا نحوه برنامهریزی شما برای دوره ابتدایی اشتباه بوده یا دانشآموز از زیر کار در رفته!
در هر حال نباید از ادامه راه ناامید بشین؛ روند برنامهریزیتون رو برای ادامه سال تحصیلی تغییر بدین و روحیه خودتون رو حفظ کنین. شاید در ادامه راه لازم بشه که چند بار دیگه این تغییرات رو اجرا کنین تا بهترین سبک از برنامه و مطالعه رو پیدا کنین.
برنامهریزی ابتدایی در پایههای مختلف
علاوه بر این که برنامهریزی ابتدایی میتونه با مقاطع دیگه متفاوت باشه، بلکه برای کسب بهترین نتیجه از این کار، باید اون رو به صورت اختصاصی برای پایه تحصیلی فرزندتون انجام بدین.
در ادامه میتونین درباره برنامهریزی ابتدایی در پایههای مختلف بیشتر بدونین و فرزندتون رو برای رسیدن به موفقیت تحصیلی که آرزو شما و البته خود اونه، آماده کنین.
برنامهریزی ابتدایی پایه اول
پایه اول ابتدایی، اولین قدمهاییه که دانشآموز برای یادگیری خوندن و نوشتن برمیداره. به خاطر اهمیت زیاد این پایه، خانوادهها باید ضرورت استفاده از منابع آموزشی خوب رو درک کنن.
استفاده از شعر و داستان، رنگهای جذاب و ایدههای خلاقانه برای نوشتن و خوندن، بچهها رو به درس خوندن تشویق میکنه. پکیجهای معلم خصوصی اول پرش با زیباترین تصویرسازیها دانشآموزان رو به سمت درس و کتاب جذب میکنن. این پکیجها که کاملا مناسب با روحیات دانشآموزان ابتدایی طراحی شده که قطعا بهترین انتخاب برای تقویت مهارت اونهاست.
با در اختیار داشتن منابع آموزشی خوب، یک کار دیگه میمونه که انجام بدین؛ طراحی برنامهای برای نظم فرزندتون. میتونین از طریق دکمه زیر، درباره برنامهریزی ابتدایی پایه اول بیشتر بدونین.
برنامهریزی ابتدایی پایه دوم
مباحثی که در کتابهای پایه دوم ابتدایی تدریس میشه، نسبت به سال قبل برای دانشآموزان و حتی والدین اونها تازگی داره. اونها در این پایه با مباحثی کمی پیچیدهتر از سال قبل مواجه میشن و مسیر خودشون رو در مسیر تحصیلی طی میکنن.
برای این که بتونین از پس آموزش صحیح این پایه بربیایین، بهتره که از کتابهای کمک آموزشی یا فیلمهای آموزشی کمک بگیرین. پکیج معلم خصوصی دوم پرش میتونه در این زمینه به شما کمک کنه. از طریق دکمه زیر، میتونین درباره برنامهریزی پایه دوم بیشتر بدونین.
برنامهریزی ابتدایی پایه سوم
سوم ابتدایی همون پایه تحصیلیه که دانشآموزان رو با چالش جدول ضرب روبهرو میکنه. درس ریاضی نسبت به بقیه درسها سختتره و نیازه که در برنامه روزانه دانشآموزان ابتدایی، بیشتر بهش توجه بشه.
استفاده از روشهای جدید تدریس در این پایه تحصیلی کمک زیادی به یادگیری دانشآموز میکنه. بسته معلم خصوصی سوم دبستان پرش، ویدیوهای آموزشی متنوعی داره که با جدیدترین روشها تدریس شده که میتونین ازش استفاده کنین.
برای آموزش برنامهریزی سوم دبستان هم کافیه روی دکمه زیر کلیک کنین تا به صفحه مربوطه منتقل بشین.
برنامهریزی ابتدایی پایه چهارم
در پایه چهارم ابتدایی با 7 کتاب درسی سروکار دارین که برای مطالعه اونها بهتره از کتابهای کمک آموزشی هم کمک بگیرین. دانشآموزانی که قصد تحصیل در مدارس تیزهوشان رو دارن، باید از همین پایه درس خوندن رو خیلی جدیتر از بقیه همکلاسیهاشون ادامه بدن.
دانشآموزان پایه چهارم اونقدر با محیط درس و مدرسه خو گرفتن که ارزش برنامهریزی و اجرای اون رو بدونن. فقط احتیاج به کمی کمک و پشتیبانی دارن تا بتونن با حجم بیشتر درس روبهرو بشن. این پشتیبانی میتونه در کنار استفاده از بسته معلم خصوصی چهارم پرش باشه تا بهترین نتایج رو برای فرزندتون به ارمغان بیاره.
برنامهریزی ابتدایی پایه پنجم
درسهای ریاضی و علوم از اون دسته درسهایی هستن که در پایه پنجم ابتدایی برای دانشآموزان سخت و چالشبرانگیزن. شاید آموزشهای کلاسهای حضوری یا آنلاین برای بچهها کافی نباشه و نیاز به کمی نیرو محرکه و تمرین بیشتر داشته باشن.
دیویدیهای آموزشی در بسته معلم خصوصی پایه پنجم پرش، از بهترین و کاملترین منابع آموزشیه که برای پایه پنجم ابتدایی طراحی شده. این بسته، شامل کتابهای کمک آموزشی پرش با تصویرسازیهای جذاب و ویدیوهای آموزشی با جدیدترین شیوههای تدریسه که یادگیری دروس پنجم ابتدایی رو جذابتر کرده و تجربه یادگیری کاملتری رو به ارمغان میاره.
برنامهریزی ابتدایی پایه ششم
پایه ششم بهعنوان آخرین پایه از دوره ابتدایی، برای دانشآموزان خیلی حساس و جدیده. این سال اولین سالیه که دانشآموزان با مفاهیم آزمون و تست روبهرو میشن. بهتره که روشهای تست زدن رو در کنار کتابهای کمک آموزشی به دانشآموزان آموزش بدین. بسته معلم خصوصی ششم پرش میتونه در این زمینه به دانشآموز کمک کنه.
خیلی از دانشآموزان هم در این پایه تحصیلی برای ورود به مدارس تیزهوشان یا مدرسههای خاص دیگهای که مدنظرشون هست، تلاش میکنن. از اون جایی که برای ورود به بعضی از مدارس باید یک آزمون ورودی بدین، لازمه که برنامهریزی درسی ششم با دقت بیشتری انجام بشه.
سخن پایانی
هر چیزی که در سنین کودکی آموزش میبینین، حتی اگه کاملاً اشتباه باشه هم در گوشت و استخوان شما میمونه! ذهن دانشآموزان پایه ابتدایی مثل یک کاغذ سفید و تمیزه؛ معلمها مثل خودکار و محتواهای آموزشی همون مطالبی هستن که روی این کاغذ نوشته میشن.
برنامهریزی تحصیلی دوره ابتدایی کمک میکنه که این کاغذ سفید به جای خطخطی شدن با نوشتههای مفید پر بشه. برنامهریزی ابتدایی باید طوری طراحی بشه که درس خوندن رو به جزئی از کارهای همیشگی دانشآموز تبدیل کنه و مانع بازی و سرگرمی اون هم نشه.
سوالات پرتکرار
کنکور هنر هم مثل تمامی رشتههای درسی به یک برنامهریزی درست و مناسب نیاز داره. برای رسیدن به موفقیت شما به یک برنامهریزی درسی مناسب احتیاج دارین. هر کسی که موفق شده، پشتش یک برنامهریزی قوی بوده که با تکیه به اون و عمل کردن بهش تونسته از وقتش بهترین استفاده رو ببره. کنکور هنر […]
28نظر
یکی از مهمترین مهارتها و هنرهای جذابی که میتونیم به دانش آموزان دبستانی آموزش بدیم، برنامهریزی درسیه. توجه به این موضوع خیلی مهمه که از زمان شروع دوره ابتدایی سعی کنیم که برای دانش آموزمون برنامهریزی داشته باشیم تا تمامی وظایفش رو بر اساس یک نظمی پیش ببره. بهتره بدونین که برنامهریزی پنجم دبستان نسبت […]
28نظر
برنامهریزی دوم دبستان میتونه جزو یکی از مهمترین کارهایی باشه که در حق دانش آموز دلبندتون انجام میدین. شاید بپرسین چرا؟ فرض کنین که فرزند شما فقط 7 سال سن داره و به تازگی میخواد وارد مقطع اول ابتدایی بشه. در این زمان شما باید چه کاری انجام بدین؟ درسته، باید برای تمامی کارهای درسی […]
28نظر
دانش آموزان در پایه چهارم دبستان با مباحث متنوع و نکات مهمی آشنا میشن. حتما میدونین این نوع مباحث میتونه چالشها و دغدغههای زیادی رو برای دانش آموزان به وجود بیاره. به همین دلیل برای این که شما والدین عزیز بتونین سطح استرس و نگرانیهای فرزندتون رو کاهش بدین باید به فکر برنامهریزی چهارم دبستان […]
28نظر
در زمانهای قدیم، جهانگردان، دریانوردان و کوچنشینان، با استفاده از مشاهده دقیق آسمان شب، حرکت ستارگان و موقعیت صورتهای فلکی نسبت به افق و جهات جغرافیایی، مسیر خودشون رو پیدا میکردن.⭐اما این چه ربطی به موضوع مقالمون داره؟ شما برای پیش رفتن در مسیر تحصیل و رسیدن به اهدافی که انتخاب کردین، نیاز به ابزاری […]
28نظر