اگه شما هم جزو اون دسته از والدینی هستین که نشونههای عدم تمرکز رو در فرزند خودتون دیدین و نگران پیشرفت این اختلال در کودکتون هستین، این مقاله رو مطالعه کرده و به بررسی راهکارهای افزایش تمرکز در کودکان بپردازین.
یکی از دلایلی که باعث میشه بعضی دانش آموزان نسبت به سایرین ضعیفتر عمل کنن، نداشتن تمرکز کافی از سنین کودکیه. اگه فرزند شما تمرکز کافی برای انجام امور مختلف نداشته باشه، ممکنه بسیاری از ابعاد زندگی او، تحت تأثیر این مسئله قرار گرفته و توانایی پیاده کردن برنامههاش رو نداشته باشه. ما در این مقاله از پرش، به بررسی راهکارهای افزایش تمرکز کودکان میپردازیم تا بتونین فرزندتون رو به داشتن تمرکز و توجه بالا تمرین بدین.
تمرکز در کودکان
قبل از اینکه به توضیح راهکارهای افزایش تمرکز کودکان بپردازیم، بهتره درباره نشانههای وجود اختلال نقص تمرکز در کودکان صحبت کنیم. با مطالعه موارد زیر، متوجه میشین که آیا واقعاً فرزند شما با این اختلال درگیره یا تنها شیطنتهایی داره که این تصور رو در شما به وجود آورده. اکثر والدین تمایل دارن که راهکارهایی رو یاد بگیرن که بتونن به افزایش هوش کودک خودشون کمک کنن؛ یکی از این راهها افزایش تمرکز کودکانه. با ما همراه باشین تا به صورت کامل از این موضوع باخبر بشین.
نشانههای کمبود تمرکز در کودکان
توجه داشته باشین که تنها مشاهده یکی از موارد زیر، دلیل بر عدم تمرکز فرزند شما نیست؛ اگه کودکتون با چند مورد از ویژگیهای زیر، دست و پنجه نرم میکنه، باید به فکر روشهای افزایش تمرکز در او باشین. افزایش تمرکز کودکان، موضوع مهمیه که والدین باید به اون توجه کنن؛ ما توی این قسمت، نشانههای کمبود تمرکز در کودکان رو به صورت دقیق بررسی میکنیم.
عدم توانایی برای انجام صفر تا صد یک کار
جهش دائم از یک کار به کار دیگه
شیطنت زیاد از حد و انجام کارهای خطرناک
فراموشی
انرژی زیاد کودک و خستگی ناپذیر بودن او
بیقراری
تصمیمات عجولانه
حواسپرتی مداوم
پرخاشگر بودن
عدم توانایی در پیگیری و پیاده کردن دستورالعملهای مختلف
ناتوانی توی انجام درست و به موقع تکالیف
انجام کارها یا سر و صدای زیاد
گم کردن مداوم وسایل
راهکارهای تقویت تمرکز کودکان
حالا که با نشونههای عدم وجود تمرکز در کودکان آشنا شدین، میتونین راهکارهای افزایش تمرکز کودکان رو مطالعه کرده و به جهت افزایش تمرکز فرزندتون، از اونها استفاده کنین.
فراهم کردن محیط مناسب و آروم برای کودک (جهت انجام تکالیف، مطالعه و...)
تدوین یک برنامه مناسب برای او
در نظر گرفتن یک رژیم غذایی مفید و مناسب
تقسیم کارها برای او (بهتره کارهای بزرگ رو به چند کار کوچک تقسیم کنین)
کشف روش یادگیری فرزندتون (شنیداری، دیداری و...)
کمک به او برای تعیین هدف در زندگیش
هدیه دادن و تشویق او به هنگام داشتن عملکرد خوب
ترکیب درس، کار و... با بازی
استفاده از روشهای نوین و جالب برای آموزش
به حداقل رسوندن سرزنش کودک
بکارگیری روش خیره شدن
تشویق به ورزش کردن
گوش دادن به موسیقیهای مناسب
استراحت و تفریح بین مطالعه، کار و...
خواب منظم و کافی
قرار گرفتن در طبیعت
بوییدن رایحه رزماری!
علل عدم تمرکز کودکان
شاید براتون این سوال ایجاد شده باشه که دلیل شکلگیری عدم تمرکز در کودکان چیه؛ موارد مختلفی وجود داره که ممکنه منجر به ضعف تمرکز کودک بشه؛ در ادامه به بررسی این عوامل میپردازیم.
عدم تکامل سیستم عصبی کودک و نخاع او
مشکلات دوران بارداری مادر (حوادث، مصرف دخانیات و...)
نارس به دنیا آمدن
اختلال رشد کودک
انواع آسیبهای مغزی
ترشحات هورمونی نامنظم
عوامل فیزیولوژیکی، اجتماعی، محیطی و...
مسئلههای روانشناختی
مضرات عدم تمرکز کودکان
اگه عدم تمرکز در کودکی وجود داشته و والدین اون این مسئله را نادیده بگیرن، ممکنه آینده او تحت تأثیر قرار گرفته و پشیمونی بزرگی برای خانواده به وجود بیاد. در ادامه، مضرات عدم تمرکز کودکان رو ذکر میکنیم تا از اهمیت این موضوع مطلع بشین.
شکست در کارها (به دلایلی چون عجله، نقص توجه، بیقراری و...)
پرحرفی و گوش ندادن
رفتارها و کارهای پرخطر
دردسر درست کردنهای مداوم و غیرعمدی
عدم تمرکز کودک و مراجعه به پزشک
بسیاری از والدین بعد از مشاهده علائم عدم تمرکز در کودکشون، دچار سردرگمی شده و نمیدونن که آیا مراجعه به پزشک نیازه یا نه؛ همونطور که گفتیم، اگه چندین مورد از نشونههای عدم تمرکز (ذکر شده در بالا) رو در فرزندتون مشاهده کردین، احتمالاً کودک شما به این اختلال دچار شده. خیلی از والدین زمانی که با این چالش روبهرو میشن، تلاش میکنن که این مشکل رو تا حد امکان رفع کنن. تلاش برای افزایش تمرکز کودکان از جمله دغدغههای والدین برای روبهرو شدن با این مشکله.
پیشنهاد ما در چنین مواقعی اینه که راهکارهای ذکر شده رو پیاده کرده و محض اطمینان، به پزشک متخصص هم مراجعه کنین. ممکنه کودک شما با انجام بعضی تمرینها یا مراجعه به مشاور بهبودی کامل پیدا کنه اما در مواردی هم نیاز به مصرف دارو هستش؛ در مقابل دارو گارد نداشته باشین و توصیههای پزشک رو مو به مو اجرا کنین تا بهبودی کامل حاصل بشه.
جمعبندی
در مقاله بالا، به بررسی راهکارهای افزایش تمرکز کودکان پرداختیم. توجه داشته باشین که تشخیص این اختلال و درمان اون تا حدی در توان شما بوده و برای اطمینان باید حتماً به پزشک مراجعه داشته باشین. به طور کلی باید گفت که عدم تمرکز در بسیاری از کودکان دیده شده و امری رایجه، پس بدون استرس و نگرانی، همراه فرزند خود بوده و برای بهبودی کامل او از سرزنش، تنبیه و... بپرهیزین.
سوالات پرتکرار
چه راهکارهایی برای تقویت تمرکز کودکان وجود داره؟
در این مقاله به طور مفصل درباره راهکارهای افزایش تمرکز در کودکان صحبت کردیم.