اهمیت انتخاب رشته برای همه روشنه. زحمتهای چندین سالهی داوطلبها تو دوران تحصیل، با یه انتخاب رشته درست میتونه به یه مسیر روشن ختم بشه. بیشتر داوطلبها برای موفقیت، نکات طلایی برنامهریزی کنکور رو رعایت میکنن و اصولی درس میخونن؛ اما بعضی وقتها به خاطر بیتوجهی به نکات مهم انتخاب رشته، به نتیجهی مطلوب نمیرسن.
بعد از آزمون کنکور، انتخاب رشته مرحله مهم و چالش برانگیزی است. این مرحله نتیجه سالها تلاش دانشآموز را مشخص میکند.
بعد از اعلام نتایج کنکور، تو یه بازه مشخص به داوطلبها فرصت میدن که انتخاب رشته کنن. انتخاب رشته آخرین مرحله ورود به دانشگاهه. تو این مقاله، اهمیت انتخاب رشته بعد از کنکور 1403 رو بررسی کردیم و یه سری نکات مهم رو یادآوری کردیم.
اگه شما هم در شرف انتخاب رشته هستید یا بین نزدیکانتون کسی منتظر نتایج کنکوره، تا آخر این مقاله با ما همراه باشین.
آموزش رایگان انتخاب رشته کنکور به سبک رتبههای برتر
با مشاهده این ویدیو شما را با پارامترهای مهم انتخاب رشته و همچنین نکات طلایی برای داشتن یک انتخاب رشته عالی آشنا میکنیم.
برای اینکه بتونین انتخاب رشته درست و اصولی داشته باشید، بهتره حتماً با الگوریتمهای خاص انتخاب رشته کنکور آشنا بشید. همچنین، یه سری پارامترهای مهم برای انتخاب رشته وجود داره که اول باید حتماً ازشون مطلع باشید.
چرا انتخاب رشته کنکور مهم است؟
کنکور بزرگترین غول تحصیلی دانشآموزای ایرانی برای ورود به دانشگاهه. ولی شاید داوطلبای کمتجربهتر که اولین سال کنکوریشون رو میگذرونن، ندونن که اهمیت انتخاب رشته اگر از کنکور بیشتر نباشه، کمتر هم نیست.
حالا چرا میگیم انتخاب رشته مهمه؟ واضحه! چون انتخاب رشته تعیین میکنه که شما تو کدوم شهر، کدوم دانشگاه و کدوم رشته تحصیل میکنید.
اگه تو انتخاب رشته دقت کافی نداشته باشید، ممکنه تو رشته یا دانشگاهی قبول شید که علاقهای بهش ندارید. این موضوع برای هر دانشجویی ناراحتکنندهست. حتی ممکنه تو یه شهر دیگه قبول شید و دوست نداشته باشید خانوادهتون رو ترک کنید و ساکن خوابگاه بشید.
پس انتخاب رشته مهمه، چون به سادگی میتونه تعیین کنه که شما چهار سال آیندهتون که جزو سالهای طلایی زندگی هر فردیه، تو چه شرایطی و کجا میگذرونید.
مراحل انتخاب رشته کنکور چیست؟
پس از اعلام نتایج کنکور، یک بازه زمانی مشخص برای انتخاب رشته به داوطلبان اعلام خواهد شد. داوطلبان باید حتما در مدت زمان تعیین شده انتخاب رشته خود را انجام دهند. برای انتخاب رشته باید به سایت سنجش برید؛ همچنین اگر خواهان انتخاب رشته در دانشگاههای آزاد هم هستید، میتوانین به نشانی azmoon.org مراجعه کنین.
بعد از ورود به سایت سنجش، از منوی سمت راست گزینه سراسری را انتخاب کرده و بعد روی قسمت انتخاب رشته کلیک کنین. با وارد کردن اطلاعات ثبتنامیتون، وارد صفحه انتخاب رشته میشید. البته لازم است تا قبل از تکمیل فرم انتخاب رشته، دفترچه انتخاب رشته را با دقت مطالعه کنید.
اگر لازمه، چند بار دفترچه رو مرور کنید تا خوب با رشتهها و ظرفیت دانشگاهها آشنا بشید. بعد از خوندن دفترچه، باید رشتهمحلهای مرتبط با گروه آزمایشی خودتون و در واقع هر رشته و دانشگاهی که براتون مجازه رو استخراج کنید. حالا بر اساس علاقههاتون، رشتهها و دانشگاهها رو اولویتبندی کنید. بعد از انجام این مراحل، میتونید وارد قسمت تکمیل فرم انتخاب رشته بشید. با تکمیل فرم، یک کد رهگیری دریافت میکنید.
آیا پس از قبولی در دانشگاه امکان تغییر رشته وجود دارد؟
امکان تغییر رشته تو شرایط مختلف وجود داره، ولی بهتره تا جای ممکن موقع انتخاب رشته دقت کنید که بعداً مجبور نشید رشته قبولیتون رو عوض کنید. بعد از اعلام نتایج انتخاب رشته، معمولاً تا چند روز فرصت اعتراض دارید.
نگران نباشید؛سازمان سنجش هر ساله نحوه ثبت اعتراض رو به داوطلبها توضیح میده. معمولاً نیازی به مراجعه حضوری نیست و با ثبت اینترنتی درخواست بازبینی، میشه تغییر رشته داد. اگه با این کار به نتیجه نرسیدید، راهحلهای دیگهای هم وجود داره.
بر اساس شرایطی که سازمان سنجش اعلام میکنه، دانشجو بعد از مدتی میتونه رشته دانشگاهیش رو تغییر بده. قوانین دانشگاهها در این مورد متغیر هستن. مثلاً یکی از شرایط اینه که دانشجو حداقل یک ششم و حداکثر نصف واحدهای رشته قبولیش رو گذرونده باشه.
اگه موقع اعلام نتایج، موفق به ثبت اعتراض و تغییر رشته نشدید، بهتره از همون اول ورود به دانشگاه، از طریق مسئولین آموزش دانشگاه و سازمان سنجش، پیگیر شرایط تغییر رشته باشید و این موضوع رو پشت گوش نندازید.
حتی ممکنه با علاقه وارد یه رشته تحصیلی بشید و از قبولی تو اون رشته خیلی خوشحال باشید. اما بعد از یه مدت تحصیل تو دانشگاه بفهمید که بهش علاقهای ندارید. این شرایط هر سال برای خیلی از دانشجوها پیش میاد و کاملاً طبیعیه. خونسردیتون رو حفظ کنید و بدونید که خیلی از همسنوسالهای شما هم درگیر این شرایط هستن، پس بهترین، سریعترین و راحتترین راه تغییر رشته رو پیدا کنید.
نکات مهم در انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۳
هدفمند کنکور بدین!
اگر از همان ابتدا مشخص کنین که برای قبولی در چه رشته یا رشتههایی در کنکور شرکت کردین، کار شما در انتخاب رشته بسیار راحت تر خواهد بود.
مشورت بگیرین.
بهتر است قبل از رسیدن به مرحله انتخاب رشته با چندین نفر مشورت کنید. میتوانید با دانشجویان رشتههای مختلف یا حتی با صاحبان مشاغل صحبت کنید و درباره شرایط تحصیلی و شغلیشان پرس و جو کنید
فرم انتخاب رشته را با دقت تکمیل کنین.
موقع انتخاب رشته، تو وارد کردن کد رشتههای مورد علاقهتون دقت کنید که خدایی نکرده کد نادرست باعث نشه تو رشتههایی که دوست ندارید قبول بشید.
به بازار کار رشتههای موردعلاقتون توجه کنین.
موقع انتخاب رشته، حتماً به دو نکته حیاتی توجه کنید. اول اینکه رشتهای را انتخاب کنید که آینده شغلی برای شما داشته باشد. دوم اینکه مطمئن شوید بازار کار برای این رشته اشباع نشده است، به این معنا که تعداد فارغالتحصیلان از این رشته بیشتر از تقاضا در بازار کار نشده باشد.
به موقعیت جغرافیایی و جایگاه علمی دانشگاه مد نظرتون توجه کنین.
وقتی قصد انتخاب رشته رو دارید، حتماً بررسی کنید که رشته مورد نظرتون چه جایگاه علمی داره و دانشگاههایی که اون رشته رو ارائه میدن در کجا قرار دارن.
واقعبین باشد.
با توجه به نمره و رتبهای که کسب کردید، بهتر است رشته خود را انتخاب کنید، زیرا انتظار بالای شما ممکن است باعث از دست دادن فرصتهای دیگر شود.
برای اطلاع درباره رشتهها در اینترنت جست و جو کنید یا از دانشجویان اطراف خود کمک بگیرید. بدین ترتیب بهترین رشتههای متناسب با خود را خواهید شناخت.
مواردی که باید در انتخاب رشته کنکور سراسری از آنها دوری کنید!
استرس و هیجانات را کنار بزارید!
استرس و هیجان خیلی وقتها میتونن تصمیمگیریهای ما رو تحت تأثیر قرار بدن و باعث انتخابهای نامناسبی بشن. اینکه زمان کمی برای انتخاب رشته دارین نباید باعث بشه که استرس بگیرید و عجله کنین!
مشورت نکردن.
حتما قبل از انتخاب رشته با خانواده خود مشورت بگیرید و از تجربههای آنها استفاده کنید و از مشاوران و متخصصین کنکور کمک بگیرین. ممکنه خودمون دقیقا ندونیم چه رشتهای برایمون مناسبه و چه مهارتها و استعدادهایی داریم.
در انتخاب رشته سهلانگاری نکنید!
انتخاب رشته یه مسأله سادهای نیست و باید با دقت و اندیشه انجام بشه. بعضی وقتا فکر میکنیم که انتخاب رشته خیلی راحته و اصلا نیازی به دقت نداره، اما وقتی به زمان آینده فکر میکنیم، متوجه میشیم که این تصمیم میتونه تاثیر زیادی داشته باشه.
خود را با دیگران مقایسه نکنین.
توجه کنید که، انتخاب رشته به خاطر رتبه یا فشار اجتماعی نباید باشه. باید اون رشتهای رو انتخاب کنین که واقعاً دوست دارین.
این انتخاب شماست و میتونه راهی به سوی موفقیت و خوشبختی باشه. پس انتخاب رو با دقت و با انگیزه انجام بدید.
سخن پایانی
در این مقاله درباره اهمیت انتخاب رشته صحبت کردیم. بله، انتخاب رشته برای زندگی و شغل آیندهی شما مهمه. اما یادتون نره که همیشه میتونید مسیرتون رو تغییر بدید.
گاهی انتخاب اشتباه رشته ممکنه باعث دردسر بشه، ولی این پایان دنیا نیست. خیلی از دانشجوها بعد از مدتی متوجه میشن که رشتهشون درست نیست و تغییر مسیر میدن.
نگران نباشید، حتی بعد از فارغ التحصیلی هم میتونید تصمیم بگیرید که به رشتهی دیگهای بپردازید. اصلا انتخاب رشته فقط یکی از مراحل زندگیتونه، نه تمام زندگیتون.
سوالات پرتکرار
انتخاب رشته چقدر اهمیت دارد؟
اهمیت انتخاب رشته انکار ناپذیر است. درباره اهمیت انتخاب رشته در این مقاله به تفصیل صحبت شده است.
بعد از قبولی در دانشگاه امکان تغییر رشته وجود دارد؟