زندگی ما با فرصت ها مشخص میشود. حتی اونهایی که از دستشون میدیم. این جمله رو من نمیگم، ادوارد فیتز جرالد میگه؛ بد نیست یکم بیشتر به جملهاش فکر کنیم. آيا واقعا اهمیت فرصتهای زندگی رو میدونیم؟ آیا بهترین استفاده رو از فرصتهامون میبریم؟
تا حالا فرصتی از دست دادین که تا همین امروز هم حسرتش رو بخورید؟ مطمئنا هر کسی توی زندگیش این اتفاق براش افتاده. اما فرصتها چگونه به وجود میان؟ اما همه اونها یک سری اتفاقات ناخواستهان؟ یا میشه به وجود آوردشون و ازشون بهترین استفاده رو کرد؟
قطعاً هر انسان هوشیار و هوشمندی میتونه با به کارگیری راهکارهای استفاده از فرصتها، بهترین نتایج رو توی زندگیش به دست بیاره. این موضوع برای دانشآموزان و محصلان هم صدق میکنه.
استفاده از فرصتها میتونه باعث کسب نمرات عالی و موفقیت تحصیلی بشه و استفاده نکردن از اونها موجب دردسر؛ پس اگه شما هم دنبال راهکارهای استفاده از فرصتها میگردین و تصمیم گرفتین که از موانع پیشرفت تحصیلی دوری کنین، تا پایان این مقاله همراه ما باشین.
فرصت چیست؟
فرصتها، ریسکهایی هستن که احتمال برآورده شدنشون بیشتره. فرصتها حاصل در کنار هم قرار گرفتن شرایط و اتفاقاته. پس تا حد زیادی میشه فرصتها رو جزوی از اتفاقاتی که ما در آنها دخیل نیستیم دونست؛ اما ایجاد شرایطی که بتونه وقوع فرصتها رو بیشتر کنه و همچنین به کارگیری راهکارهای استفاده از فرصتها، میتونه شانس موفقیت افراد رو تا حد زیادی بالا ببره.
حتی خیلی از فرصتها از چالشها و مشکلات ناشی میشن و این توانایی افراده که بتونن اونها رو تبدیل به فرصت کنن.
فرصتها به چند دسته تقسیم میشن که در ادامه دو مورد از مهمترین اونها رو معرفی میکنیم.
فرصتهای شخصی
یک سری از فرصتها شخصی هستن و استفاده از اونها باعث رشد و ارتقای شخصیتی میشه. گاهی یک سفر، یک آشنایی یا حتی مطالعه یک کتاب، فرصتهای رشد شخصیتی رو به وجود میارن.
استفاده از این فرصتهای شخصی بستگی به تواناییهایی داره که در ادامه مقاله به طور مفصل به اونها اشاره میکنیم.
فرصتهای حرفهای
فرصتهای حرفهای از جمله فرصتهای شغلی، تحصیلی و... به حساب میان که استفاده از اونها باعث میشه رشدهای بزرگی در زندگی در زمینههای تحصیلی و مالی به دست بیارید. برای استفاده از فرصتهای حرفهای باید بتونین از فرصتهای شخصیتون بهترین استفاده رو ببرین.
همچنین فرصتهای حرفهای به شرایط و موقعیتهای افراد هم بستگی داره. پس آگاهی نسبت به شرایط و شناخت موقعیتها میتونه به فرصتطلبی افراد در این زمینه کمک بزرگی کنه.
معرفی راهکارهای استفاده از فرصتها
حالا که فرصتها رو شناختیم، بریم سراغ معرفی راهکارهای استفاده از فرصتها. قبل از اون باید این نکته رو خاطر نشان کنم که استفاده از فرصتها تنها به شانس افراد بستگی نداره.
حتی اگه بخوایم به شانس هم اعتقاد داشته باشیم و خودمون رو بدشناسترین آدم روی زمین هم تصور کنیم، باز هم یک سری فرصتها برامون پیش میاد که میتونیم با استفاده از راهکارهای مخصوص ازشون بهترین استفاده رو ببریم.
گفتیم که همه فرصتها، ریسکهایی با احتمال وقوع زیاد نیستن و خیلی وقتها ناشی از مشکلات و چالشها هستن. این راهکارهایی که در ادامه معرفی میکنیم، میتونه باعث بشه از چالشهاتون هم فرصت بسازید.
نسبت به شرایط آگاه باشید
به طور کلی راهکارهای استفاده از فرصتها توی آگاهی از شرایط و موقعیتها خلاصه میشه. آگاهی موقعیتی به معنی درک عناصر و پدیدههای محیطی با توجه به زمان، مکان و تصور وضعیت آینده اونهاست.
سادهتر بخوام بگم آگاهی موقعیتی یعنی این که بدونیم در اطرافمون چی میگذره و عناصر و پدیدهها در گذشته به چه شکل بودن، الان به چه شکل هستن و در آینده چگونه خواهند بود.
برای اینکه افراد بتون از شرایط آگاه باشن باید درک محیطیشون رو هم بالا ببرن. درک محیطی هم به معنی توانایی درک و پاسخگویی نسبت به تغییرات اطراف دنیای پیرامون ماست.
داشتن آگاهی موقعیتی و محیطی به معنی داشتن هشیاری بالا و توانایی تجزیه و تحلیل اتفاقات اطرافه که منجر به تصمیمگیری بهتر و استفاده از فرصتها میشه.
شرایط رو بپذیرید
برای این که بتونین از فرصتهاتون بهترین بهرهوری رو داشته باشین، باید به اصطلاح موقعیتشناس باشین. برای مثال چیزی که باعث متمایز شدن کریستیانو رونالدو با بازیکنان معمولی میشه، اینه که رونالدو چهارچوبشناس و موقعیتشناس خیلی قدریه؛ اما آیا رونالدو از همون بدو تولد یک فوتبالیست خبره بوده؟ مطمئناً نه.
با خوندن زندگینامه اون تازه متوجه میشین که توی شرایط خیلی بدی هم بزرگ شده؛ ولی تونسته شرایط رو بشناسه، اون رو بپذیره و برای تغییرش تلاش کنه. افراد معمولی شرایط رو نمیپذیرن و همیشه فکر میکنن که باید بهترین اتفاقات برای اونها رخ بده و اگه این اتفاق نمیافته، اونها قربانیهای سرنوشتن.
دانشآموزان باید این نکته رو به خوبی یاد بگیرن که زندگی بیشتر اوقات شرایط سخت و دشواری رو پیش روی ما قرار میده و این ماییم که با استفاده از تواناییهامون میتونیم اونها رو به فرصتهای بهتری برای خودمون تبدیل کنیم. مثل رونالدویی که توی فقر به دنیا اومد ولی خودش رو قربانی ندونست؛ بلکه فهمید شرایط فعلا به این شکله و باید تلاش خودش رو بکنه تا اون رو تغییر بده. رونالدو که موفق شد، تو کجای مسیری؟
همواره در حال رشد و یادگیری باشید
فرصتها برای افراد به شکلهای گوناگونی پیش میان، یکی پول روی زمین پیدا میکنه، یکی اتفاقی با یک فرد همفکر خودش برخورد میکنه و یکی هم ممکنه به طور شانسی یک راه جدید پیدا کنه.
پس نمیشه برای رخ دادن اتفاقات خوب یا بد برنامهریزی کرد؛ ولی میشه با رشد و یادگیری مداوم، بهترین استفاده رو از این اتفاقات ببرین. برای مثال کسی که توانایی حل مسئله رو بلد باشه، میتونه بهتر شرایط رو دست بگیره و خودش رو از بحران خارج کنه. بعضی از تواناییهایی که میتونه بهترین استفاده از فرصتها رو ایجاد کنه شامل موارد زیر میشه:
افزایش اعتماد به نفس: خیلی مهمه که افراد خودشون رو توی موقعیتها مختلف نبازن. همونطور که گفتیم، فرصت یعنی ریسکهایی که شانس رخ دادن بیشتری دارن. افراد با اعتماد به نفس، توانایی استفاده از فرصتها رو توی خودشون میبینن و برای همین کمتر موقعیتی رو از دست میدن. پس برای این که شما هم بتونین استفاده بهتری از فرصتهاتون داشته باشین، لازمه که اعتماد به نفس خودتون رو افزایش بدین.
مطالعه آزاد: مطالعه آزاد چطوری میتونه به استفاده از فرصتها منجر بشه؟ مطالعه کتاب غیر درسی به دانشآموزان این کمک رو میکنه تا با تجربیات بیشتری آشنا بشن، مطالب زیادتری یاد بگیرن و تواناییهای شخصیتیشون رو بالا ببرن. مطالعه به افزایش اعتماد به نفس آدمها هم کمک میکنه.
خلاقیت و نوآوری: یکی از راهکارهای استفاده از فرصتها، داشتن نگاه خلاق به موضوعاته. خیلی از افراد موفق، دلیل موفقیتشون رو نوع دیدگاه متفاوتی که نسبت به بقیه داشتن بیان میکنن. مطالعه و یادگیری مدام میتونه دیدگاه شما رو تغییر بده و موجب خلاقیت و نوآوری بشه.
جلوگیری از ضرر: خیلی مهمه که افراد برای استفاده از فرصتها، تجربیات بقیه رو در نظر داشته باشن تا در صورت ضرر کردن اونها خودشون ضرر نبینن. مطالعه و یادگیری تجربیات دیگران این امکان رو میده تا با خطرات و چالشها بیشتر آشنا بشید و جلوی ضررها رو بگیرید.
مثال تبر تیز کردن رو شنیدید؟ مطالعه و یادگیری مداوم هم معنی همین مثال رو میده.
برای کارهاتون برنامهریزی داشته باشید
به عنوان یک دانشآموز و محصل باید برای تمامی کارهاتون برنامهریزی داشته باشین. درسته که فرصتهای مثبت و منفی با برنامهریزی اتفاق نمیافتن، اما اگه شما برنامه کارهاتون رو بدونین و سعی کنین طبق اون پیش برین، میتونین از فرصتهاتون بهترین استفاده رو ببرین و اگه اتفاقات غیر منتظرهای افتاد جلوش رو بگیرین.
یک فرد موفق که همواره بهترین استفاده رو از فرصتها میبره، یک برنامه منظم برای زندگی خودش ترتیب دیده تا بتونه به طور دقیق هر بخش از وجودش رو تقویت کنه و در موقعیتهای مختلف ازشون استفاده کنه. دوباره لازم به تاکیده که برنامهریزی به معنی پیشبینی رخ دادن اتفاقات خوب نیست؛ بلکه به این معنیه که شما خودتون رو برای این اتفاقات از قبل آماده کنید.
دایره ارتباطات خودتون رو افزایش بدین
افزایش دایره نزدیکان و همچنین گسترش شبکه ارتباطات، اگه هوشمندانه صورت بگیره میتونه باعث استفاده بهتر از فرصتها بشه.
اگه افرادی که دور خودتون جمع میکنین، دغدغههای مشابه با شما داشته باشن، طرز فکرشون به شما نزدیک باشه، به دنبال رشد و پیشرفت شما باشن، مثل خودتون همواره به فکر یادگیری و تاثیرگذاری باشن، میتونید امیدوار باشین که این افراد به شما در استفاده از فرصتهاتون کمک میکنن و حتی گاهی باعث پیش اومدن فرصتهای بهتر برای شما میشن.
همونقدر که اطرافیان خوب، میتونن به رشد و پیشرفت شما کمک کنن، افراد بد هم میتونن شما رو توی موقعیتهای بدی بندازن و با چالشهای زیادی روبهروتون کنن.
پس یادتون باشه که به آدمها سریع فرصت نزدیک شدن ندین و ابتدا بسنجید ببینین شخصی که با اون ارتباط دارین چه دغدغههایی داره و اهدافش از زندگی چه چیزهاییست؟ در صورتی نزدیکی افکار و عقاید میتونین رابطهتون رو با این افراد مستحکمتر کنین و از هم دیگه چیزهای زیادی در رابطه با استفاده از فرصتها یاد بگیرین.
مشورت بگیرید
همیشه افرادی میتونن بهترین استفاده از فرصتها رو ببرن که گوش شنوایی داشته باشن و مدام مشورت بگیرن. بالاتر اشاره کردم که افرادی که از تجربیات دیگران استفاده کنن کمتر توی خطر میافتن و میتونن بهتر از فرصتهاشون استفاده کنن.
در مقابل افرادی که خودرأی و خودخواه هستن، به خاطر گوش ندادن به حرف دیگران، توی دردسرهای زیادی میافتن و از اونجایی که عادت به مشورت گرفتن ندارن، توی دل مشکل هم از کسی کمک نمیخوان و توی مشکلاتشون بیشتر دست و پا میزنن.
دانستههاتون رو به اشتراک بذارید
یکی از راهکارهای استفاده از فرصتها اشتراک گذاشتن دانستههاست. چرا؟ چون که شما وقتی یک مسئلهای رو به کسی آموزش میدین یا از تجربیاتتون میگین، خودتون متوجه بخشهایی میشین که کمتر بهش توجه شده بوده. حتی ممکنه با سوال کردن افراد از شما، این موارد به ذهنتون خطور کنن. همچنین به اشتراک گذاشتن دانستهها باعث میشه با افراد شبیه خودتون آشنا بشین و دایره ارتباطاتتون رو افزایش بدین.
حتی توی درس دادن هم افرادی که درس میدن از کسانی که درس میبینن یادگیری بیشتری دارن. پس خسیس نباشین و توی اشتراک گذاشتن دانستههاتون با بقیه دریغ نکنین.
جمعبندی
با خوندن این مقاله متوجه میشین که فرصتها چی هستن و چطوری به وجود میان. همچنین راهکارهای استفاده از فرصتها رو یاد میگیرین و میتونین از دل چالشها و مشکلاتتون هم موقعیتهای رشد و پیشرفت شخصی و حرفهای به دست بیارین.
فرصتها همون ریسکهایی با احتمال رخ دادن بیشتر هستن و برای استفاده از اونها باید آگاهی موقعیتی خودتون رو افزایش بدین و همواره به فکر یادگیری و رشد شخصیتی باشین، شرایط رو بپذیرین و مدام در حال مشورت با آدمهایی باشین که به موفقیتی که شما میخواستین رسیدن یا اینکه توی اون راه قدم گذاشتن.
امیدواریم که این مطالب به شما در استفاده از فرصتها به بهترین نحو کمک کرده باشه. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره رشد شخصی و حرفهای به بلاگ گروه آموزشی پرش سر بزنین.
سوالات پرتکرار
فرصتهای شخصی چی هستن؟
فرصتهایی که باعث میشن یک کشف جدید توی زندگی پیدا کنید. مثلا یک سفر رفتن تنهایی میتونه یک فرصت شخصی باشه برای رشد و ارتقای شخصیتی.