تا حالا به این فکر کردین که مطالعه آزاد برای دانشآموزان چقدر اهمیت داره؟ آیا اونها فقط باید کتابهای درسیشون رو مطالعه کنن یا میتونن وقت برای مطالعه آزاد هم بذارن؟ آیا برای درک دنیای اطراف و شناخت بهتر محیط پیرامونمون، باید به خوندن کتابهای درسی بسنده کرد؟
اصلا مطالعه آزاد چیست و چه فوایدی برای دانشآموزان داره؟ توی این مقاله از سایت پرش، قصد داریم با توضیح اهمیت مطالعه آزاد برای دانشآموزان، به سوالات مطرح شده پاسخ بدیم. پس اگه شما هم از کسانی هستین که دوست دارین بدونین مطالعه آزاد چقدر برای دانشآموزان اهمیت داره، این مقاله رو تا انتها مطالعه کنین.
"من با کتابها زندگی کردهام، آنها مرا تربیت کردهاند و هرچه هستم از کتابهاست. آنها به من امید دادهاند و از میان صفحاتشان به من نگاه کردهاند و فهمیدهام که در دنیا تنها نیستم. کتابها به من یاد دادهاند که چگونه فکر کنم و چگونه زنده باشم."
هاناتا توی تنهایی پرهیاهویی که داشت این جملات رو بیان کرد. گفتههای اون رو عاشقان کتاب و کتابخوانی به راحتی درک میکنن. امید میره که اکثر دانشآموزان و نوجوانان به مطالعه کتابهای غیر از کتاب درسیشون علاقهمند بشن.
قطعا در دنیای امروز نمیشه مطالعه برای دانشآموزان رو تنها به کتب درسی محدود کرد. اهمیت مطالعه آزاد برای دانشآموزان به ویژه دانشآموزان امروزی خیلی زیاده.
سرعت اکتشافات و پیدایش علوم و فنون جدید به قدریه که انتقال دستاوردهای نوین علمی و فنی از طریق کتابهای درسی و آموزش های کلاسیک مدرسهای به دانشآموزان و دانشجویان امکانپذیر نیست. به همین دلیل باید برای موضوع مطالعه آزاد دانشآموزان، اهمیت ویژهای قائل شد.
چرا داشتن مطالعه آزاد برای دانشآموزان امری ضروریه؟
اونچه دانشآموز توی مدرسه یاد میگیره، مباحثی محدود از برخی از علوم پایه و اساسیه. اما دانشآموزان برای یادگیری مهارت های زندگی، موضوعات مختلف، علوم و فنون نوین و بسیاری از چیزهای دیگه به کتابهای غیر درسی نیاز دارن.
دانشآموزان برای هماهنگ شدن با پیشرفت های روز دنیا و نیز برای آموختن مسائل مهمی که توی کتابهای درسی قرار داده نشده، نیاز دارن تا کتابهای مناسب سن خودشون رو پیدا و مطالعه کنن.
دانشآموزان زیادی هستن که با وجود اینکه در مدرسه شاگرد اول بودن، در مسائل دیگه بسیار ضعیف عمل کردن و دچار یأس و سرخوردگی شدن. همچنین دانشآموزان زیادی هم هستن که با نمرات عالی و معدل بیست توی سادهترین تعاملات اجتماعی با دوستان خودشون دچار اشتباه و سردرگمی میشن.
اینجاست که اهمیت مطالعه آزاد برای دانشآموزان و کمبود اون توی زندگی بسیاری از اونها، بیش از پیش خودش رو نشان میده.
مطالعه آزاد برای دانشآموزان کدوم پایه اهمیت بیشتری داره؟
از همون زمانی که کودک شروع به خوندن و نوشتن میکنه، باید کتابهای مناسب سن خودش رو مطالعه کنه. نمیشه برای مطالعه محدودیت سنی قائل شد. چون برای هر سن و سالی هزاران کتاب در بازار موجوده.
والدین باید تلاش کنن از همون دوران کودکی، دانشآموز رو با کتاب آشنا و به مطالعه آزاد تشویقش کنن. دانشآموزانی که از سن کم مطالعه آزاد رو شروع میکنن، معمولا مهارتهای بیشتری دارن و توانمندتر توی کلاسهای درس حاضر میشن.
در سنین نوجوانی اهمیت مطالعه آزاد بسیار بیشتر هم میشه. مطالعه توی این سن به نوجوان کمک می کنه تا با تغییراتی که در این دوره با اون مواجه میشه هم راحتتر کنار بیاد.
دانشآموزان چه کتاب هایی رو باید بخونن؟
کتاب توی دنیای امروز با وجود با ارزشمند بودنش، یکی از چیزهاییه که به طور فراوان یافت میشه. انواع و اقسام کتاب در موضوعات مختلف و با طرح ها و شکل های گوناگون در بازار، برای علاقهمندان فراهمه.
کتابهای مناسب برای دانشآموزان میتونن موضوعات مختلفی داشته باشه. روی بسیاری از کتاب های کودک و نوجوان رنج سنی مناسب مخاطبان کتاب ذکر شده. دانشآموزان دبستانی معمولا به کتاب های داستان با طرح و رنگ زیبا توجه نشان میدن.
نوجوانها دوست دارن موضوعات جدیتری مطالعه کنن. یکی از انواع کتابهای مناسب برای دانشآموزان به ویژه دانشآموزان نوجوان، کتاب های انگیزشی و آموزشی است. کتابهایی که درباره راه رسیدن به موفقیت، برنامهریزی، مقابله با شکستها و ... صحبت میکنن؛ انتخاب خوبی برای نوجوانها هستن.
خوندن چه کتاب هایی برای دانشآموزان ممنوعه؟
به همون اندازه که مطالعه آزاد اهمیت داره، توجه به اونچه دانشآموز مطالعه میکنه هم اهمیت داره. کتابی که دانشآموز میخونه باید مناسب سن خودش باشه. دانشآموزان نباید برای مطالعه آزاد سراغ هر کتابی برن.
همانطور که پیشتر هم گفته شد روی برخی از کتاب ها نوشته شده که برای چه سنی مناسب هستن. بقیه کتابها رو هم از روی موضوع و مقدمه کتاب میشه تشخیص داد که برای دانشآموزان چه پایهای مناسب هستن.
انتخاب موضوع و محتوای کتاب برای مطالعه آزاد اهمیت زیادی داره. به ویژه در دوره نوجوانی که دانشآموز با احساسات متفاوت و مختلفی دست و پنجه نرم می کنه، لازم است تا والدین در زمینه انتخاب کتاب اون رو راهنمایی کنن.
با توجه به اینکه نوع کتابهایی که توسط دانشآموز مطالعه میشه در دراز مدت میتونه تاثیر زیادی روی شکلگیری شخصیت و احساسات اون داشته باشه، لازم است تا والدین بر روی این موضوع نظارت کنن. آنها باید به دانشآموز در انتخاب کتاب مشورت بدن. والدین باید با دانش آموز تعامل دوستانهای در این زمینه داشته باشن.
برای مثال مطالعه رمانهای بی سر و ته که در فضای مجازی هم زیاد به چشم میخورن، کتابهای بسیار دشوار با مفاهیم عمیق، کتاب هایی که نوشتاری غیر قابل فهم برای دانشآموزان دارن و کتابهایی که احساس یأس و پوچگرایی رو در انسان تقویت میکنن، برای دانشآموزان ممنوعه.
جمعبندی
درک درست از مفهوم تعلیم و تربیت به ما نشون میده که آموزش و پرورش دانشآموزان تنها با کتاب های درسی و در مدرسه امکان پذیر نیست. مطالعه آزاد بینش دانشآموزان رو وسیع می کنه. مطالعه کتابهای غیر درسی باعث میشن شناخت دانشآموزان از دنیای اطرافشون بیشتر بشه.
دانشآموزی که به واسطه مطالعه کتابهای غیر درسی مناسب سن خودش، اطلاعاتی فراتر از کتب درسی و مدرسه بدست آورده و آگاه تر شده، اعتماد به نفس بیشتری نسبت به هم سن و سالهاش داشته و در مسیر موفقیت راحتتر گام برمیداره.
سوالات پرتکرار
دانشآموزان باید مطالعه آزاد داشته باشن؟
بله مطالعه آزاد در هر سنی امری مهم و باعث پیشرفته.