هر آنچه که باید درباره رشته مهندسی نقشهبرداری بدونین!
عناوین مهمی که در این مقاله میخوانیم
رشته مهندسی نقشهبرداری از اون رشتههاییه که سر و کار زیادی با ریاضی و هندسه داره. پس خیلی مهمه که بدونین اگه حوصله سر و کله زدن با اشکال هندسی رو ندارین، بهتره اصلا دور و بر این رشته پیداتون نشه.🤔
اما اگه مدام روی کاغذ و هر جایی که گیر میارین با اشکال هندسی کاخ و عمارت میسازین، خب، دروازه این رشته به روتون بازه.
مهندسی نقشهبرداری یا همون مهندسی ژئوماتیک، به موضوعات مرتبط با زمین مربوط میشه و به صورت مستقیم یا غیرمستقیم اطلاعات مربوط به زمین رو در موارد مختلف جمعآوری میکنه. مثل: پدیده های طبیعی مهم مثل زمین لرزه.
یکی از نزدیکترین رشتهها به عمران، کامپیوتر، معدن و هوافضا، رشته مهندسی نقشهبرداریه. این رشته از زیر گروههای علوم ریاضیه و کسانی که در دبیرستان رشته ریاضی میخونن، میتونن به راحتی در انتخاب رشته خودشون، این رشته رو انتخاب کنن.
مهندسی نقشهبرداری یا مهندسی ژئوماتیک در محیطهای کارگاهی و عملی انجام میشه و لازمه که قبل از ورود به این رشته، این موارد رو بدونین و در صورتی که روحیات لازم رو داشتین، این رشته رو انتخاب کنین.
البته که این رشته موقعیتهای شغلی در شرکتهای عمرانی، صنعتی و نرمافزاری هم داره. پس نیازی نیست که فقط به شغلهای کارگاهی این رشته فکر کنین. میتونین به راحتی کارهای دفتری این رشته رو هم انتخاب کنین.
معرفی کامل رشته مهندسی نقشهبرداری
یکی از پرکاربردترین و سختترین رشتههای مهندسی، رشته مهندسی نقشهبرداریه. اگه این رشته نباشه، تمامی پروژههای عمرانی و ساخت و ساز متوقف میشن. چون مهندس نقشهبردار محیط اطراف رو بررسی میکنه و یک نقشه دقیق و علمی از جرئیات تهیه میکنه.
این کار راحت نیست و هرکسی نمیتونه انجامش بده. در نتیجه باید یک مهندس نقشهبردار برای این کار انتخاب بشه که محاسبات رو به طور دقیق انجام بده و با بررسی کامل جادهها، راهها، ساختمانهای اطراف، دکلهای مخابراتی و ... یک نقشه اصولی تهیه کنه.
مهارتهای لازم برای تحصیل در مهندسی ژئوماتیک
برای این که در این رشته به تحصیل بپردازین، لازمه که یک سری تواناییها و مهارتها رو داشته باشین. این مهارتها به شما کمک میکنه تا راحتتر این رشته رو ادامه بدین و در آینده هم خیلی راحتتر به یک موقعیت شغلی مناسب دست پیدا کنین.
از مهارتهای لازم برای رشته مهندسی نقشهبرداری میتونیم به موارد زیر اشاره کنیم:
توانایی برقراری ارتباط با دیگران و انجام کار گروهی
علاقه داشتن و قوی بودن درس ریاضی و فیزیک
توانایی تجزیه و تحلیل مسائل
دقت بسیار بالا و ریزبین بودن
مهارت داشتن برای کار با نرمافزار رشته نقشهبرداری
تحمل انجام کار در محیطهای بیابانی و صحرایی
توانا بودن در زمینه مسائل اقتصادی برای کاهش هزینههای ساخت و ساز بنا
وظایف مهندسان ژئوماتیک
کسانی که در رشته مهندسی نقشهبرداری به تحصیل مشغول هستن، یک سری وظایف دارن که باید به اونها عمل کنن. از مهمترین وظایف مهندسان ژئوماتیک:
پیشبینی زلزله
اکتشاف منابع زیر زمینی
طراحی خطوط انتقال آب، گاز و ...
تهیه نقشههای توپوگرافی
تعیین نشست ساختمان در عملیات اجرایی
طرحهای مربوط به راهسازی
کنترل کردن کارهای اجرایی ساختمان
طرحهای مربوط به تسطیح اراضی در شهرسازی
تهیه نقشههای دریایی و تعیین کردن میزان عمق آب
تهیه نقشههای کاداستر شهری و روستایی
دروس رشته مهندسی نقشهبرداری
مدت زمان تحصیل در رشته مهندسی نقشهبرداری 4 ساله که حدود 8 ترم طول میکشه. در طول این 8 ترم دانشجویان باید 140 واحد پاس کنن. این واحدها دارای دروس تخصصی، پایه و عمومیه. در ادامه درسهای پایه و تخصصی این رشته رو ذکر میکنیم:
دروس پایه
محاسبات عددی
آزمایشگاه فیزیک 1
آزمایشگاه فیزیک 2
ریاضی 1
ریاضی 2
برنامهنویسی کامپیوتر
دروس تخصصی
فتوگرامتری 1
فتوگرامتری 2
نقشهبرداری 1
نقشهبرداری 2
ژئومورفولوژی - زمینشناسی
ژئودزی 1
ژئودزی 2
مبانی کارتوگرافی
استاتیک و مقاومت مصالح
فیزیکال ژئودزی
بهترین دانشگاه برای رشته نقشهبرداری
بعضی از دانشگاهها هستن که رشته مهندسی نقشهبرداری رو ارائه میدن. به همین دلیل برای این که معرفی رشته مهندسی نقشهبرداری کامل بشه، قراره در ادامه بهترین دانشگاه برای رشته نقشهبرداری رو نام ببریم:
دانشگاه تهران
دانشگاه صنعتی خواجه نظام طوسی تهران
دانشگاه شهید بهشتی
دانشگاه صنعتی نوشیروان بابل
دانشگاه اصفهان
دانشگاه تبریز
دانشگاه زنجان
دانشگاه بجنورد
دانشگاه تبریز – آموزشکده فنی و مهندسی مرند
دانشگاه صنعتی سیرجان
دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول
دانشگاه صنعتی اراک
دانشگاه تفرش
دانشگاه سید جمالالدین اسد آبادی همران
دانشگاه صنعتی شاهرود
گرایشهای اصلی رشته مهندسی نقشهبرداری
این رشته دارای 4 گرایش اصلیه که شما میتونین با در نظر گرفتن شرایط خود و علاقهای که دارین، یکی از اونها رو برای ادامه تحصیل انتخاب کنین.
سیستم اطلاعات مکانی
یکی از پرطرفدارترین گرایشهای رشته مهندسی نقشهبرداری، سیستم اطلاعات مکانیه. این شاخه از رشته ژئومتریک با عنوان GIS هم شناخته میشه و میتونیم بگیم که با رشته جغرافیا مشترکه. اما فرق این دو تا رشته اینه که در دانشکده فنی و مهندسی به برنامهنویسی و الگوریتمها پرداخته میشه و در دانشکده جغرافیا به مباحث توصیفی میپردازن.
موقعیتهای شغلی این رشته زیاده و جزء رشتههای پول ساز محسوب میشه. در نهایت هم بگیم که این گرایش در رابطه با دروس مرتبط به پایگاه داده و سیستمهای اطلاعاتیه و دانشجویان سر و کار زیادی با برنامهنویسی و کامپیوتر دارن.
فتوگرامتری
این گرایش از رشته مهندسی ژئوماتیک از اجسام، شهرها و ... اطلاعات 3 بعدی تهیه میکنه و دانشجویان یاد میگیرن که به چه صورتی باید از تصاویری که با دوربینهای موبایل گرفته میشه تصاویر 3 بعدی تهیه کنن.
در این گرایش دانشجویان اسکنرهای سه بعدی اپتیکی میسازن و میتونن با دادههای عظیم لیزر اسکنهای زمینی و یا هوایی کار کنن. علاوه بر این میتونن تصاویر هوایی که با دوربینهای متریک از زمین گرفته شده رو به نقشه و مدل رقومی تبدیل کنن.
سنجش از دور
یکی دیگه از از گرایشهای رشته مهندسی نقشهبرداری، Remote Sensing یا سنجش از دوره. این شاخه از مهندسی ژئومتریک تقریبا ساختار مشابهی با فتوگرامری داره و فقط فرقش اینه که در فتوگرامتری سه طیف سبز و قرمز و آبی توسط دوربین ثبت میشه و معمولا فاصله دوربین تا زمین زیاد نیست.
اما در سنجش از دور تمامی طول موجها توسط دوربینهای مخصوص ثبت میشن و فاصله سنجنده از زمین بیشتر از صد کیلومتره. از این گرایش در پایش جنگلها، بررسی آفت زمینهای کشاورزی، میزان تغییرات ارتفاعی زمین و ... کمک میگیرن.
ژئودزی
به این گرایش علم اندازهگیری و نمایش سطح زمین میگن و میتونیم بگیم که از سختترین گرایشهای رشته مهندسی نقشهبرداریه. در کل این گرایش به بررسی حرکات زمین، جاذبه زمین و نحوه تاثیر این موارد بر تغییر شکل پوسته زمین میپردازه.
کسانی که از این گرایش فارغالتحصیل میشن میتونن برای ماهوارهها مدار گردش دور زمین طراحی کنن. علاوه بر این میتونن جابهجایی و تغییر شکل سازههای بزرگی مثل سدها و برجها رو اندازهگیری و بررسی کنن.
حوزههای تخصصی و بازار کار رشته مهندسی نقشهبرداری
حوزهها و بازار کار رشته مهندسی نقشهبرداری زیاده و میتونین با توجه به علاقه خودتون، یکی از اونها رو انتخاب کنین و در موقعیتهای شغلی مختلفی مشغول به کار بشین:
نقشهبرداری از مناطق وسیع
پایش سدها
اکتشاف معادن
پایش سازههای بزرگ
تعیین موقعیت دقیق ماهوارهها
تعیین شکل زمین
نقشهبرداری از اقیانوسها، دریاچهها، نواحی ساحلی و کف دریا
تعیین پستی و بلندیهای زمین و تهیه یک نقشه از آنها
آنالیز و طراحی شبکههای ترازیابی
طراحی مدار ماهوارهها
سخن آخر
یکی از محبوبترین رشتههای دانشگاهی، رشته مهندسی نقشهبرداریه. چون این رشته ترکیبی از رشتههای دیگه مثل عمران، کامپیوتر، هوافضا و معدنه. به همین دلیل کسانی که به این رشتهها علاقه دارن، میتونن در این رشته موفق بشن.
در نتیجه ما سعی کردیم که در این مقاله به معرفی رشته مهندسی نقشهبرداری بپردازیم و اطلاعات مناسبی رو در اختیار شما قرار بدیم. اگه به سایر رشتههای مهندسی مثل مهندسی الکترونیک علاقه دارین، میتونین مقالههای مربوط به اون رو در وبلاگ پرش مطالعه کنین.
سوالات پرتکرار
رشته مهندسی نقشهبرداری چیست؟
یکی از نزدیکترین رشتهها به عمران، کامپیوتر، معدن و هوافضا، رشته مهندسی نقشهبرداریه و در محیطهای کارگاهی و عملی انجام میشه.