ما در این مقاله با بررسی دقیق این موضوع که چگونه کودک منظم داشته باشیم؟ راهکارهای درست و اصولی را به والدین عزیز پیشنهاد میکنیم. همه والدین تمایل دارند فرزندی منظم داشته باشند. نظم در دوران کودکی، به موفقیت افراد در سنین بالاتر کمک میکند.
بدون شک، آموزش نظم و رعایت اصول خاص روزانه از دغدغههای اصلی والدین است. اکثر کودکان در محیط خانه، دائما در حال ریخت و پاشهای کودکانه هستند؛ موضوعی که برای والدین گاهی آزاردهنده میشود. آموزش نظم به کودکان از جمله مسائلی است که اکثر والدین مایل هستند از آن مطلع شوند.
اگر شما نیز میخواهید فرزندی منظم داشته باشید، پیشنهاد میکنیم تا ادامه مطلب همراه ما باشید.
راهکارهای برای تربیت کودک منظم
ما در این مقاله با موضوع چگونه کودکی منظم داشته باشیم، راهکارهای لازم در این زمینه را به صورت دقیق بررسی میکنیم. والدین به عنوان اولین مراقبین کودک، نقش پررنگی در شکلگیری بسیاری از رفتارهای کودکشان دارند؛ به عبارتی، کودکان از رفتارهای والدین خود، الگوبرداری میکنند. نظم و انضباط مانند سایر رفتارهای اخلاقی کودک، موضوعی است که تحت تاثیر اصول تربیتی والدین است.
پدر و مادرها در دوران کودکی فرزندشان با چالشهای مختلفی روبهرو میشوند؛ نظم و انضباط در این دوران، از جمله چالشهای پیشروی والدین است. نکتهای که بهتر است والدین عزیز به آن توجه کنند این است که کودکان منظم، افرادی مسئولیتپذیر و موفق در آینده هستند؛ زیرا، افراد با رعایت نظم میتوانند مسائل را به شکل بهتری مدیریت کنند.
با توجه به اهمیت این ویژگی اخلاقی، ما در این قسمت، راهکارهای منظم بودن کودک را بررسی میکنیم.
نظم در ساعت بیدار شدن کودک
شروع روز با زمانبندی دقیق به کودک کمک میکند که نظم بیشتری در انجام کارهای خود داشته باشد. اکثر کودکان تا قبل از ورود به مدرسه، زمانبندی دقیقی برای بیدار شدن از خواب ندارند؛ این موضوع باعث میشود که کودک شبها دیر بخوابد و صبحها دیر از خواب بلند شود.
برای ایجاد نظم در برنامه روزانه کودک، بهتر است که از همین لحظه ساعت مشخصی برای بیدار شدن فرزندتان در نظر بگیرید. انجام این کار به مرور به ایجاد نظم در برنامه روزانه کودک کمک میکند.
نظم در ساعت خوابیدن کودک
همانطور که شما برای بیدار شدن کودکتان باید یک ساعت مشخص تعیین کنید، باید برای زمان استراحت کودک نیز، نظم دقیقی داشته باشید. کودکان زمانی که شبها استراحت کافی داشته باشند میتوانند در زمان مشخصی بیدار شوند و با انرژی بیشتری فعالیتهای خود را انجام دهند.
بهتر است که والدین عزیز یک ساعت همیشگی برای انجام این کار در نظر بگیرند و در تمام روزهای هفته به این موضوع توجه کنند.
نظم در وعدههای غذایی کودک
یکی دیگر از روشهای که به منظم بودن کودک کمک میکند، صرف وعدههای غذایی در زمان مشخص است. نظم در خوردن وعدههای غذایی علاوه بر اینکه به رشد کودک کمک میکند؛ به کودک این امکان را میدهد که کنترل بیشتری به مسائل روزانه خود داشته باشد.
والدین عزیز باید ساعت مشخصی را برای صرف وعدههای غذایی در نظر بگیرند سعی کنند در وعدههای غذایی کودک از مواد سالم و متنوع استفاده کنند. این موضوع بدون شک، به سلامتی بدن کودکان کمک میکند.
نظم در یادگیری و فعالیتهای سرگرمکننده
اکثر کودکان زمان زیادی را در طول روز، صرف بازی کردن میکنند. با توجه به اهمیت دوران کودکی در یادگیری کودکان، بهتر است که والدین برنامه مشخصی را برای انجام این کار در نظر بگیرند. هدفمند بودن و ارائه موضوعات آموزشی، به کودکان این فرصت را میدهد که مسائل بیشتری را در دل بازیهای خود یاد بگیرند.
تنظیم یک زمان مشخص برای انجام این کار از جمله موضوعاتی است که تاثیر زیادی در شکلگیری این ویژگی اخلاقی دارد. به این نکته نیز توجه کنید که اگر کودک شما بیشفعال است، احتمالا ایجاد نظم در او کار سختی است. برای کنترل این مسئله به مقاله بیش فعالی در کودکان و راههای کنترل آن مراجعه کنید.
تشویق کودکان هنگام منظم بودن
کودکان عاشق تشویق شدن از سمت والدین هستند. زمانی که فرزندتان برنامههای خود را به صورت منظم انجام میدهد، بهترین زمان است که او را تشویق کنید. انجام این کار به کودکتان این باور را میدهد که کارش برای شما ارزشمند است. این تشویق باعث استمرار نظم کودک میشود. تاکید دائمی شما برای منظم بودن، کودک را به این باور میرساند که منظم بودن لازمه موفقیت است.
بهترین سن برای آموزش نظم به کودکان
اکثر پدر و مادرها همواره این سوال درذهنشان شکلمیگیرد که بهترین سن برای آموزش نظم به فرزندشان چه زمانی است؛ برای رسیدن به پاسخ این سوال بهتر است در قدم اول شرایط سنی کودکان را بررسی کنیم.به طور کلی، کودکان در گروههای سنی مختلف ویژگیهای شخصیتی متفاوتی را تجربه میکنند. شناخت دقیق این ویژگیهای به والدین این امکان را میدهد که روشهای آموزشی بهتری را انتخاب کنند.
به طور کلی کودکان به دو گروه سنی تقسیم میشوند که والدین با شناخت نوع رفتار کودک میتوانند عملکرد بهتری در حوزه تربیتی فرزندشان داشته باشند.
کودکان زیر سه سال؛ چگونه کودک منظم داشته باشیم
برخلاف تصور دیگران، کودکان از سنین کم با مفهوم نظم و انضباط آشنا میشوند. سن 2 سالگی شروع شکلگیری این ویژگی رفتاری است. کودکان در این سن میتوانند با دنیای پیرامون خود، ارتباطهای مختلفی برقرار کنند؛ همین موضوع باعث میشود که کودکان قوانین محیط را به درستی بشناسند.
در این سن والدین باید با روشهای ملایمی مفهوم نظم را به کودکشان منتقل کنند. از جمله کارهای که بهتر است پدر و مادر در این خصوص انجام دهند حفظ آرامش در برخورد با این موضوع است.
کودکان لوازم بازی خود را در منزل پخش میکنند؛ این موضوعی است که در اکثر مواقع برای والدین آزاردهنده است. پخش وسایل و گاهی پرت کردن لوازم مختلف، پدر و مادرها را به شدت عصبانی میکن! والدین عزیز باید بدانند که کودکشان در این گروه سنی، نمیتواند هیجانات خود را به درستی کنترل کند.
این سن زمان مناسبی برای قاطعیت والدین نیست. در این دوره سنی بهتر است والدین در کنار فرزندشان جمع کردن وسایل را یک سرگرمی در نظر بگیرند. به هیچ عنوان به تنهایی لوازم کودک را جمع نکنید و سعی کنید فرزندتان را در انجام این کار تشویق کنید. بدون شک انجام این کار به مسئولیتپذیری کودکتان کمک میکند.
کودکان بالای سه سال؛ چگونه کودک منظم داشته باشیم
کودکان بالای سه سال بیشترین زمینه را برای آموزش نظم و انضباط دارند. نوع رفتار والدین و ارتباطی که با کودکان در این سن برقرار میکنند بستری دقیق برای یادگیری بسیاری از مهارتهای اخلاقی است. در این دوره سنی بهتر است که والدین ارتباط عاطفی و احساسی عمیقی با فرزند خود داشته باشند. تنظیم یک برنامه دقیق به کودکان کمک میکند که برنامهریزی دقیقی برای فعالیتهای روزانه خود داشته باشند.
همانطور که بارها گفتیم والدین الگوی رفتاری کودکان هستند؛ زمانی که والدین روال زندگی منظمی را برای خود داشته باشند بدون شک این رفتار به کودک نیز منتقل میشود. توجه به این نکات به کودکان کمک میکند که ویژگی رفتاری مناسبی را برای مسیر زندگی خود داشته باشند.
مزایا منظم بودن کودکان
نظم و انضباط مزایا زیادی برای کودکان دارد. افرادی که از دوران کودکی منظم بودن را یاد گرفته باشند در سالهای بالاتر مسئولیتپذیری بیشتری در انجام کارهای روزانه خود دارند. کودکان منظم در سنین ورود به مدرسه، تکالیف خود را طبق اصول و ساختار درست انجام میدهند؛ موضوعی که باعث موفقیت تحصیلی افراد میشود.
اکثر کودکانی که در یادگیری نظم با مشکل مواجه میشوند در سالهای ورود به مدرسه، توانایی انجام فعالیتهای تحصیلی خود را ندارند و این مسئله چالشی جدی برای تحصیلشان است.
کودک هنگام ورود به مدرسه ملزم است قوانین محیط تحصیلی را به درستی رعایت کند؛ قوانینی مانند حضور به موقع در کلاس درس، مطالعه روزانه مطالب کتاب و تنظیم برنامه دقیق برای موفقیت در مدرسه. همه این موضوعات نیازمند رعایت نظم و انضباط است. مسئلهای که اگر از کودکی نهادینه شود در دوران به مدرسه به فرد کمک میکند.
جمعبندی
برای رسیدن به پاسخ این سوال که چگونه کودک منظم داشته باشیم، در ابتدا باید با روشهای آموزش نظم به کودکان آشنا شوید. ما در این مقاله راهکارهای آموزش نظم به کودکان را بررسی کردیم والدین با اطلاع از این روشها میتوانند عملکرد بهتری در حوزه تربیتی کودکشان داشته باشند.
با توجه به اهمیت موضوعات رفتاری کودکان، گروه آموزشی پرش با ارائه محصول روانشناسی مادر و کودک، یک زمینه آموزشی مناسب را برای کودکان فراهم کرده است. برای دریافت این محصول ویژه کافی است همین حالا شماره خود را در کادر زیر وارد کنید.
سوالات پرتکرار
منظم بودن کودک چه فوایدی برای کودکان دارد؟
منظم بودن کودکان باعث مسئولیتپذیریشان در سنین بالاتر میشود.