
81
ناخن جویدن کودکان
همه ما تجربه ناخن جویدن رو داشتیم یا حداقل سعی کردیم یکبار این کار رو خواسته یا ناخواسته انجام بدیم. ناخن جویدن فقط مربوط به عصر مدرن نیست. بر اساس شواهد تاریخی، کلئانتس، فیلسوف رواقی یونانی معتاد جویدن ناخن بود.
آمار دقیقی از تعداد مبتلایان به این کار موجود نیست؛ اما یک تحقیق علمی که روی جامعه آماری کوچکی انجام شد، نشان داد که 20 درصد از شرکت کنندگان حداقل یکبار ناخن هاشون رو جویدن. در علمی پزشکی به ناخن جویدن onychophagia میگن که میتونه نشانه بیماریهای روحی و جسمی باشه.
شاید جویدن ناخن در ابتدا چندان مهم به نظر نرسه. اما اگه ادامهدار باشه میتونه آسیبهای جدی رو به همراه داشته باشه.
علاوه بر اینها، ناخن جویدن زیبایی ناخن رو از بین میبره. به نظر شما این موضوع به چه عواملی برمیگرده و چطور میتوان از بروز اون جلوگیری کرد؟ در این مقاله قراره به طور کامل به شرح این موضوع بپردازیم. شما هم باید قول بدین که تا آخر مقاله پرش همراه ما باشین و دیگه ناخنهاتون رو نجوین!
آیا ناخن جویدن عادیه؟
جویدن ناخن یه امر عادی و رایجه. چنین عادتی معمولا از دوران کودکی شروع میشه و تا بزرگسالی ادامه مییابه. خیلی از دوستان و آشنایان و حتی خودمون هم این کار رو انجام میدیم. اما ناخن جویدن نباید ساده تلقی بشه! افرادی که در این زمینه زیادهروی میکنن نه تنها به ناخن بلکه به پوست و بافتهای اطراف اون هم آسیب میزنن.
شاید به خودتون بگین «خب چه کاریه، ناخنت رو نجو!» خیلی ممنون بابت پیشنهادتون، واقعا خودمون نمیدونستیم! اما ترک عادت به این راحتیها که فکر میکنین نیست. اگه ناخن جویدن به بیماریهای روحی و جسمی مربوط بشه کارمون سختتر خواهد شد. توی ادامه با علل و راههای مقابله با اون آشنا میشین.
مهمترین دلایل جویدن ناخن
این کار علتهای زیادی رو در پی داره. بیشتر این دلایل از بیماریهای روحی و روان نشات میگیره. مهم اینه که این موارد رو زودتر شناسایی کرده و از گسترش اون جلوگیری کنیم. بعضی از متخصصین معتقدن که ناخن جویدن میتونه ژنتیکی هم باشه. البته تحقیقات زیادی در این زمینه به چشم نمیخوره اما چندان بیتاثیر هم نیست. از مهمترین دلایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

1. استرس
در کنار نشانههای فیزیولوژیکی مثل افزایش ضربان قلب یا تعداد تنفس، ناخن جویدن هم میتونه از نشانههای استرس بالا باشه. مبتلایان اظهار کردن که با انجام این کار اضطرابشون کاهش مییابه. در این قسمت اگه میخوایم عادت رو ترک بدیم باید استرس رو کم کنیم. روشهای مختلفی برای کنترل استرس وجود داره. ابتدا از تغییر سبک زندگی شروع کرده و نهایتا از داروهای کاهنده استرس استفاده میکنیم.
در سال 2015 یک مقاله آمریکایی منتشر شد که نشان میداد علاوه بر استرس، کسالت و ناامیدی هم میتونه باعث جویدن ناخن بشه. یعنی مغز ترجیح میده که به جای هیچ کاری انجام ندادن، کاری انجام بده؛ حتی اگه جویدن ناخن باشه!
2. اختلالات ذهنی و روانی
نسخه پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالهای روانی، ناخن جویدن رو یک اختلال رفتاری تکراری متمرکز بر بدن دانست که در زیر مجموعه اختلالات وسواس فکری-اجباری قرار میگیره. این اختلالات رفتارهای ناخواسته مضری هستن که ممکنه به بدن فرد آسیب برسانن.
طبق گفته انجمن روانپزشکی آمریکا، اختلال وسواس فکری-اجباری زمانی دیده میشه که فرد افکار، ایدهها، یا احساسات ناخواسته مثل وسواس داشته باشه که اون رو به انجام کاری تکراری وادار میکنه. در صورت عدم کنترل این رفتارها زندگی روزانه افراد رو مختل میکنه.
بیماریهایی مثل اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD)، اختلال نافرمانی مقابلهای (ODD)، اضطراب جدایی و سندرم تورت هم میتونه باعث جویدن بشه.
بیش فعالی در کودکان و راههای کنترل آن
بیش فعالی در کودکان و راههای کنترل آن، پیش فعالی و علل بروز آن در افراد، توصیههای مهم به والدی کودکان بیش فعال

3. ژنتیک رو جدی بگیرین
اگه ناخنهاتون رو میجوین، شاید این رفتار رو از پدر و مادرتون یاد گرفته باشین. البته نه با مشاهده بلکه از طرق ژنتیک! اگه پشت ناخن جویدن اختلالات وسواس فکری پنهان شده باشه، به احتمال زیاد ژنتیک در این انتقال نقش داشته است. با این حال مطالعات همچنان ادامه داره.
ناخن جویدن چه خطراتی رو در پی داره؟

شاید فکر کنین این کار بیخطره و هرچند بار که دوست دارین میتونین انجام بدین. اما خطرات زیادی پشت جویدن پنهان شده است که خیلی از مردم از اون غافلن. آسیب به کوتیکول و پوست اطراف اون، قرمزی و التهاب، عفونت باکتریایی احتمالی در بستر ناخن و دهان شما و حتی کاهش اعتماد به نفس میتونه از عوارض جدی جویدن ناخن باشه.
افرادی که ناخنهاشون رو میجون ممکنه احساس شرم و افسردگی داشته باشن و در برقراری ارتباط با مشکل مواجه بشن. ناخن جویدن معمولی و طولانی مدت میتونه رشد طبیعی ناخن رو مختل کنه که نهایتا شکل صدف ناخن رو تغییر میده. جالبه بدونین که عفونتهای پوست، معده یا روده در افرادی که طولانی مدت ناخن میجون، بیشتره.
ناخن جویدن از چه سنی شروع میشه؟
ناخن جویدن معمولا در دوران کودکی شروع میشه و در کودکانی که 3 یا 4 سال دارن شایعتره. البته کودکان گهگاهی ناخنهای خودشون رو میجون! جویدن دائمی ناخنها بیشتر توی بزرگسالان دیده میشه که معمولا از مسائل روانی نشات میگیره. این عادت ممکنه در نوجوانی شروع شده و تا بزرگسالی ادامه پیدا کنه.
حدود 20 تا 30 درصد جمعیت ناخنهای خودشون رو میجون. کودکان و نوجوانان بیشتر مستعد ناخن جویدن هستن، بعضی مطالعات حاکی از اونه که تقریبا 40 درصد از کودکان و نزدیک به نیمی از نوجوانان ناخنهای خودشون رو میجون، پس میبینیم که ناخن جویدن کودکان عادتی شایع است.
ترک عادت با 4 گام ویژه
دوری از عادت ناخن جویدن کار چندان سادهای نیست به ویژه اگه دست بیماریهای روحی-روانی در کار باشه! راهکارهایی هستن که به شما در ترک عادت ناخن جویدن کمک میکنن. راههای زیادی برای کنترل ناخن جویدکان در کودکان وجود داره.
از جمله راههای کنترل ناخن جویدن کودکان میتونیم به تخلیه انرژی، پرت کردن حواس، کنترل اضطراب، کوتاه کردن ناخن و سوهان کشیدن آن اشاره کنیم. فراموش نکنین که مهمترین نکته استمرار در انجام این تمریناته. در غیر اینصورت موفقیت چشمگیری حاصل نمیشه و دوباره به خانه اول باز میگردین. در ادامه بیشتر درباره این موضوع مهم صحبت میکنیم. پس به نکات زیر توجه کنین:

گام اول، کوتاه کردن ناخنها
سادهترین راه اینه که ناخنهاتون رو کوتاه کنین. حداقل اینطوری تحریک نمیشین که مدام ناخنهاتون رو بجوین. افرادی که استرس میگیرن حتی ناخنهای کوتاه خودشون رو میجون و به کوتیکول و بافتهای اطراف ناخن آسیب وارد میکنن. به هر حال کوتاه کردن ناخن گامی ساده و موثر برای ترک عادت به ویژه توی کودکان محسوب میشه. اگه این روش مثمر ثمر واقع نشد میتونین از دستکش استفاده کنین.
گام دوم؛ مشغول باشین
هر راهی که باعث میشه دستتون از دهان دور باشه رو امتحان کنین؛ از آشپزی و گلدوزی گرفته تا باغبانی و رنگ آمیزی! این کارها حواس شما رو از جویدن پرت میکنه و حتی باعث بهبود عملکرد مغز خواهد شد. به جای جویدن ناخنها در هنگام استرس، از فیجت اسپینر، پیاده روی یا فعالیتهای دیگه که حواس شما رو پرت میکنه، استفاده کنین.
گام سوم؛ به خودتون زمان بدین
ترک عادت کاری نیست که یک شبه اتفاق بیفته. یکی از رازهای ترک عادت جویدن اینه که بفهمید برای شکستن یک عادت چه چیزی لازمه. به پاداش نیاز دارین؟ برای خودتون جایزه در نظر بگیرین. به زیبایی ناخنها بیندیشین و برای اون هزینه کنین. زمانها و مکانهایی که ناخن جویدن شما رو زیاد میکنه یادداشت کرده و علل اون رو بررسی کنین. همه این کارها به صبر نیاز داره.
گام چهارم؛ مدیریت استرس
همانطور که میدونین یکی از مهمترین دلایل ناخن جویدن، استرس و اختلالات روحی-روانی است. برای اینکه عادت جویدن رو فراموش کنین باید در ابتدا استرس رو مدیریت کنین. مراجعه به روانشناس یا حتی دارودرمانی روش خوبی برای کاهش استرس و عوارض ناشی از اون است. فراموش نکنین که آموزش مدیریت استرس مدرسه در کودکان میتونه خیلی موثر باشه و جلوی بروز این نوع رفتارها رو بگیره.
میتونین با تغییر سبک زندگی شروع کنین. هر روز چند دقیقه ورزش کرده و از موقعیتهای تحریک کننده فاصله بگیرین. تنها در صورت استمرار در درمان خودتون موفق خواهید شد.
ترس از مدرسه؛ مهمترین علائم و راههای درمان
ترس از مدسه، یکی از مهمترین مشکلاتیه که خیلی از دانشآموزان به خصوص کلاس اولیها باهاش سر و کار دارن. در ادامه به دلایل این مشکل و راه درمان اون میپردازیم.

سخن پایانی
یاد گرفتیم که جویدن ناخن یک عادت نسبتا شایعه ک در دراز مدت آسیبهای زیادی رو وارد میکنه. این عادت از استرس یا اختلالات روحی روانی نشات میگیره و قابل درمانه. برای ترک عادت ناخن جویدن باید از موقعیتهای تحریک کننده فاصله بگیرین و به درمان ریشهای بپردازین. با صبر و انگیزه قطعا پس از مدت کوتاهی این عادت رو ترک خواهید کرد.
سوالات پرتکرار
جویدن ناخن علتهای زیادی داره و بیشتر از بیماریهای روحی و روان نشات میگیره. از مهمترین دلایل اون می توان به استرس، اختلالات ذهنی و روانی و عوامل ژنتیکی اشاره کرد.
درس نخواندن کودکان، از جمله مشکلات تحصیلی دانشآموزان است که اکثر والدین به دنبال یک راهکار اساسی برای کنترل آن هستند؛ به طور کلی، بسیاری از کودکان علاقه و تمایلی به درس خواندن ندارند و همیشه از...
28نظر

مشکلات سوءتغذیه در کودکان که موضوع مورد بحث این مقاله از گروه آموزشی پرش است، یکی از مهمترین معضلات جهانی به حساب میاد. خیلی از ما تصاویری از کودکان کشورهای توسعه نیافتهای رو دیدیم که به علت...
28نظر

خیلی از کودکان هستن که به شدت از آمپول میترسن و همش از اون فرار میکنن. حتی ممکنه خود شما هم در کودکی یکی از مخالفان سرسخت آمپول بوده باشین! ولی خب هممون میدونیم که این موضوع اصلا خوب نیست و...
28نظر

بر اساس تحقیقات انجام شده، ترکیبات مغزی در مهارتهای زبانی کودکان تاثیر دارند. نوزاد انسان از لحظه تولد شروع به یادگیری امور مختلف از اطرافیانش میکند. نوزاد با گریه، خنده و حرکات بچگانه سعی...
28نظر

درک اینکه با چه روشی کودکان میتونن مهارت دست گرفتن مداد رو کسب کنن، موضوعیه که اهمیت زیادی داره. این مهارت نه تنها برای نوشتن بلکه برای توسعه هماهنگی چشم، دست و مهارتهای حرکتی ظریف حیاتی است. در...
28نظر
