رشته زیست شناسی، یکی از بنیادیترین رشتههای علوم تجربیه و در کل از زیر مجموعههای علوم تجربی محسوب میشه. برای ورود به این رشته باید روحیه کنجکاو و پرسشگری داشته باشین و بخواین به هر نحو سر از کار علم دربیارین. پس بیاین با هم این رشته پرطرفدار رو بررسی کنیم.
رشته زیست شناسی، یکی از مهمترین اساس و پایههای رشته تجربیه که با تحصیل در این رشته، به شناخت کاملی از تمام گیاهان، جانوران و موجودات میرسین. همچنین این رشته تاثیر این موجودات بر زندگی انسان رو هم بررسی میکنه و باعث میشه تا شناخت شما از محیط اطرافتون بیشتر بشه.
اطلاعاتی که از مطالعه و تحقیق در این رشته درباره انسان، گیاه، جانور، سلول و مولکول و نحوه تعامل و همزیستی اونها به دست میاد، برای علوم دیگه هم مورد استفاده قرار میگیره و خیلی کاربردیه. علاوه بر این باعث میشه تا زندگی بشر بهبود پیدا کنه.
با تحصیل در این رشته، به درک درستی از محیط پیرامون خودمون میرسیم و به راحتی با اکوسیستمها ارتباط برقرار میکنیم. اگه شما هم به دنبال رشتهای هستین که هر روز، پر از کشفهای تازه باشه، بهتره یکی از گرایشهای رشته زیست شناسی رو برای ادامه تحصیل انتخاب کنین.
گرایشهای رشته زیست شناسی
دانشآموزانی که در این رشته مشغول به تحصیل میشن، شناخت گستردهتری از ساز و کار بدن انسان، حیوانات و گیاهان به دست میارن. همچنین، تأثیر فعالیتهای انسانی بر محیط زیست رو تحلیل کرده و تعامل بین موجودات زنده و اکوسیستمهای مختلف رو بررسی میکنن.
از این رو برای مطالعه هر کدوم از این موارد به صورت تخصصی، گرایش مختلفی از این رشته وجود داره که شما میتونین با انتخاب هر یک از این گرایشها، درباره یک بخش از زیست شناسی و تاثیر اون بر روی زندگی انسان مطالعه کنین. گرایشهای رشته زیست شناسی شامل موارد زیر میشه:
زیست شناسی جانوری
زیست شناسی عمومی
زیست شناسی دریا
زیست شناسی سلولی مولکولی
زیست شناسی گیاهی
زیست فناوری (بیوتکنولوژی)
زیست شناسی جانوری
یکی از رشتههایی که به مطالعه جانوران میپردازه، گرایش زیست شناسی جانوریه. این رشته در سه حوزه جانورشناسی، علوم جانوری تکوینی و فیزیولوژی جانوری فعالیت داره و با بالاتر رفتن مقطع تحصیلی شما، به صورت تخصصی هر کدوم از این حوزهها مورد بررسی قرار میگیرن. پس اگه علاقهمند به شناخت رفتار، فیزیولوژی و آناتومی حیوانات هستین، این گرایش مخصوص شماست.
بازار کار: محیطزیست، آموزش و تدریس، روانشناس حیوانات، بیولوژیست، پزشکی و داروسازی حیوانات، دامپزشکی، آموزش و پرورش حیوانات و مربیگری، مراکز تحقیقاتی و باغوحشها.
زیست شناسی عمومی
در واقع هدف از تحصیل در این رشته، شناختن کامل مفاهیم و اطلاعات رشتههای زیست شناسیه. به همین دلیل اگه شما هم جزء افرادی هستین که دوست دارین تا در رابطه با هر شاخه و گرایش این رشته اطلاعاتی داشته باشین، زیست شناسی عمومی بهترین گزینهست.
بازار کار: سازمانهای زیست محیطی، تدریس در مقاطع مختلف تحصیلی، تولید کننده محتوای تخصصی و علمی، فعالیت در آزمایشگاهها و کار در مراکز تحقیقاتی.
زیست شناسی دریا
زیست شناسی دریا، یکی از رشتههای نوپا و جدیدیه که به تازگی در دانشگاههای ایران ارائه میشه. این رشته، گیاهان آبزی و جانوران دریایی، محیط دریا و اقیانوسها رو مورد بررسی قرار میده.
علاوه بر این، درباره تعامل و روابط جانوران دریایی هم پژوهش و مطالعه انجام میده و به بررسی آلودگیهای دریا و اثرات اون بر روی جانوران دریایی میپردازه. در نتیجه اگه به مطالعه حیات دریایی، اکوسیستمهای آبی، تاثیر تغییرات محیطی بر موجودات دریایی و بهرهبرداری پایدار از منابع دریایی علاقه دارین، پیشنهاد ما به شما این گرایشه.
بازار کار: شیلات و پرورش آبزیان، سازمان محیطزیست، ازمایشگاهها و دانشگاههای تحقیقاتی، مراکز تحقیقاتی دریایی و صنایع مرتبط با منابع دریایی.
زیست شناسی سلولی و مولکولی
این رشته به بررسی سلولها و اجزای تشکیل دهنده اونها میپردازه. برای مثال DNA ،RNA و پروتئینهای تشکیل دهنده سلول در رشته زیست شناسی مولکولی مورد بررسی قرار میگیره. این رشته خیلی کاربردیه و نقش مهمی در زندگی انسان ایفا میکنه.
این گرایش از رشته زیست شناسی، ترکیبی از فناوری و زیست شناسیه که روی سیستمهای زیستی برای تولید محصولات و فناوریهای نوین تمرکز داره. در نتیجه اگه به تولید دارو و اصلاح ژنتیکی گیاهان علاقه دارین، این رشته رو حتما در زمان انتخاب رشته در نظر داشته باشین.
بازار کار: صنایع دارویی، سازمانهای دولتی، شرکتهای بیوتکنولوژی، مراکز تحقیقاتی، شرکتهای فعال در حوزه مواد غذایی، شرکتهای فعال در حوزه کشاورزی و بیمارستانها.
زیست شناسی گیاهی
گیاهان اولیه و گیاهان امروزی در رشته زیست شناسی گیاهی مورد بررسی قرار میگیرن. در واقع این رشته در زمینه فیزیولوژی گیاهان که شامل تکامل گیاهی، ساختار گیاه، ژنتیک، شناخت زندگی گیاهان و اندامهای گیاه میشه، فعالیت داره. علاوه بر این به مطالعه سیستماتیک گیاهان مثل ردهبندی، اسامی و طبقهبندی گیاهان هم میپردازه.
بازار کار: کشاورزی، صنایع غذایی، زیستفناوری (بیوتکنولوژی)، محیط زیست و اصلاح نباتات (اصلاح گیاهان).
وظایف یک زیست شناس متخصص
کسانی که در هر کدوم از گرایشهای رشته زیست شناسی مشغول به تحصیل هستن، هر کدوم وظایف مختلفی دارن که باید به اونها عمل کنن. به همین دلیل برای معرفی رشته زیست شناسی و وظایف کارشناسان هر کدوم از گرایشها رو هم در ادامه بررسی میکنیم.
وظایف کارشناسان زیست شناسی جانوری
از مهمترین وظایف کارشناسان این گرایش میتونیم به موارد زیر اشاره کنیم:
تکثیر و پرورش زالو؛
مطالعه درباره سلولهای بنیادی؛
مظالعه درباره سلولهای سرطانی؛
انجام پژوهش در مورد اکوسیستم آبی؛
پژوهش و انجام آزمایش در مورد حشره شناسی؛
حفاظت ذخایر ژنتیکی گونههای مختلف جانوری؛
مطالعه در مورد سیستمهای نوروترانسمیتری و مسیرهای سیگنالینگ در نواحی مختلف مغز.
وظایف کارشناسان رشته زیست شناسی عمومی
کسانی که در رشته زیست شناسی عمومی تحصیل کردن، وظایف مهمی دارن که در این قسمت نام بردیم:
انجام تحقیقات در زمینه راهحلهای بهبود محیط زیست؛
مطالعه بیماریهای شایع در گیاهان و جانوران و بررسی راههای کنترل آنها؛
انجام تحقیقات برای پیدا کردن راههای ارتباط موجودات زنده با محیط زیست؛
آزمایش گونههای زنده اعم از گیاهان و حیوانات و بررسی ارتباط اونها با محیط زیست.
وظایف کارشناسان زیست شناسی گیاهی
یک کارشناس زیست شناسی گیاهی وظایف زیادی داره که عبارتند از:
کشت سلول و بافت گیاهی؛
بررسی ژنتیک و بیوتکنولوژی گیاهی؛
مطالعه در مورد فیزیولوژی فوتوسنتز؛
مطالعه در مورد بوم شناسی گیاهان مختلف؛
حفاظت ازذخیرههای ژنتیکی گونههای گیاهی؛
رده بندی و طبقه بندی انواع گونههای گیاهی؛
پژوهش درباره اثر متقابل عوامل محیطی بر روی رشد و نمو گیاهان.
وظایف کارشناسان زیست شناسی دریا
کسانی که در این رشته زیست شناسی دریا تحصیل کردن، باید وظایف مهمی رو انجام بدن که میتونیم به موارد زیر اشاره کنیم:
شناسایی انواع موجودات آبزی؛
تکثیر و پورش انواع موجودات آبزی؛
شناسایی آلودگیهای زیستی و غیرزیستی؛
بررسی ویژگیهای اکولوژیک اکوسیستمهای آبی؛
حفاظت و بررسی چگونگی بهرهبرداری از موجودات آبزی؛
بررسی ارتباط بیولوژیک بین موجودات اکوسیستمهای دریایی؛
مطالعه و پژوهش درباره کاربردهای آبزیان و نقش موثر اونها در زندگی انسان.
وظایف کارشناسان زیست شناسی سلولی و مولکولی
کارشناسان زیست شناسی سلولی و مولکولی، مسئولیتهای زیادی به عهده دارن که شامل این موارده:
بررسی بیماریهای خود ایمنی؛
مطالعه در زمینه سرطان و بیوشیمی کروماتین؛
مطالعه و پژوهش در رابطه با سلولهای بنیادی؛
تحقیقات درباره ژنتیک و انواع بیماریها ژنتیکی انسان؛
انجام آزمایشات لازم در زمینه زیست شناسی سلولی مولکولی.
رشته زیست شناسی برای چه کسانی مناسبه؟
از مهمترین ویژگیهایی که برای تحصیل در این رشته باید داشته باشین، میتونیم به علاقه اشاره کنیم. چون در ابتدا باید به موجودات و جانوران زنده و نحوه زندگی اونها علاقهمند باشین تا بتونین به راحتی پژوهشها و تحقیقات خودتون رو در این زمینه انجام بدین.
همچنین، به دلیل این که برای هر نوع گرایشی از رشتههای زیست شناسی باید پژوهش و مطالعه انجام بدین، پس لازمه که به انجام این دو کار هم علاقهمند باشین. همچنین کسانی که در این رشته مشغول به تحصیل هستن، دارای ویژگیهایی ماند جزء نگری، تحلیلگری، گروه محوری و هوش کاربردی هستن.
مقاله پیشنهادی
بهترین روشهای مطالعه زیستشناسی کنکور 1403
برای موفقیت در کنکور تجربی باید تلاش زیادی کنین، یکی از دروس مهم، درس زیستشناسیه، برای آشنایی با بهترین روشهای مطالعه زیستشناسی کنکور با ما باشین.
ادامه تحصیل در رشتههای زیست شناسی
در رشته زیست شناسی، شما امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری رو دارین. یعنی میتونین در صورت علاقهمندی به دریافت دکتری در هر کدوم از رشتههای زیست شناسی، کافیه یکی از گرایشهای ارشد این رشته رو انتخاب کنین. در نتیجه برای کامل شدن معرفی رشته زیست شناسی ، گرایشهای ارشد رو معرفی میکنیم.
گرایش ارشد رشته زیست شناسی جانوری
بیوسیستماتیک: بررسی تنوع گونهها و ردهبندی جانوران؛
فیزیولوژی جانوری: مطالعه عملکرد سیستمهای بدن حیوانات؛
زیست شناسی سلولی و تکوینی: بررسی رشد و تکامل جانوران از جنینی.
گرایش ارشد زیست شناسی گیاهی
فیزیولوژی گیاهی: مطالعه فرآیندهای فیزیولوژیکی و شیمیایی در گیاهان؛
سیستماتیک و بوم شناسی: بررسی طبقهبندی گیاهان و تعاملات آنها با محیط زیست؛
زیست شناسی سلولی و تکوینی گیاهی: مطالعه ساختار سلولی و فرآیندهای تکوینی در گیاهان.
گرایش ارشد زیست شناسی دریا
فیزیولوژی دریایی: بررسی فرآیندهای فیزیولوژیکی موجودات دریایی؛
اکولوژی دریایی: مطالعه تعاملات میان موجودات دریایی و محیط زیست آنها؛
زیست شناسی ماهیها: تمرکز بر رفتار، تکامل، و زیست شناسی انواع ماهیها و سایر موجودات آبی.
گرایش ارشد زیست شناسی سلولی مولکولی
میکروبیولوژی: مطالعه و بررسی میکروارگانیسمها؛
بیوفیزیک: مطالعه چگونگی کارکرد موجودات زنده؛
ژنتیک: بررسی مسائل مرتبط با ژنتیک در سطح سلولی؛
زیست فناوری دریا: کشف و استفاده از فرآوردهها و فرآیندهای برگرفته از موجودات دریایی؛
زیست فناوری گرایش میکروبی: استفاده از ویژگیهای میکروبها در تولید و تجیزه مواد مختلف؛
بیوشیمی: علم ترکیب اجزا و ساختار مواد موجود در سیستمهای زنده و واکنشهای شیمیایی انجام شده در این سیستمها.
مقاله پیشنهادی
خلاصه نویسی زیست به سبک رتبه برترها
روش خلاصه نویسی زیست، خلاصه نویسی زیست به سبک رتبه برتر ها، بهترین شیوه خلاصهنویسی درس زیست رشته تجربی نکات مهم حاشیه نویسی، علامتگذاری و...
جمعبندی
در حال حاضر یکی از رشتههای پرمتقاضی و محبوب رشته تجربی، زیست شناسیه. چون این رشته محیط پیرامون انسان و موجوداتی که در این محیط زندگی میکنن رو مورد بررسی قرار میده، خیلی از دانشآموزان دوست دارن که بعد از کنکور، در دانشگاه به ادامه تحصیل در رشته زیست شناسی بپردازن.
به همین دلیل ما سعی کردیم به بررسی و معرفی رشته زیست شناسی بپردازیم و شما رو با گرایشهای زیست شناسی بیشتر آشنا کنیم. برای تحصیل در این رشته باید معدل و رتبه مناسبی در کنکور به دست بیارین. به همین دلیل استفاده از بسته معلم خصوصی کنکور تجربی پرش بهترین انتخابه.
در این بسته آموزشی با داشتن ساعتها محتوای آموزشی و درسی، میتونه کمک کنه تا پایه درسی شما قویتر بشه و کامل برای کنکور تجربی آماده باشین. اینجوری کسب رتبه مناسب برای رشتههای زیست شناسی راحتتر شده و باعث میشه تا در رشتهای به تحصیل بپردازین که بهش علاقه دارین.
اگه دوست دارین درباره سایر زیرگروههای تجربی مثل گفتار درمانی، رادیولوژی، فیزیوتراپی و بهداشت محیط اطلاعات بیشتری بهدست بیارین، به مقالات مربوطه که در وبلاگ پرش وجود داره مراجعه کنین.
سوالات پرتکرار
گرایشهای رشته زیست شناسی کدومه؟
زیست شناسی جانوری، گیاهی، عمومی، دریا، زیست فناوری (بیوتکنولوژی) و سلولی مولکولی از گرایشهای این رشته محسوب میشن.