رشته زیستشناسی نیاز به اطلاعات گستردهای داره و ذاتا جزء رشتههایی محسوب میشه که قدرت حافظه و تجزیه و تحلیل زیادی نیاز داره. این رشته شاخههای مختلفی داره از جمله: بیوشیمی، ژنتیک، میکروبیولوژی، بیوتکنولوژی، زیستشناسی سلولی-مولکولی، بیوفیزیک و بیوانفورماتیک.
رشته زیستشناسی یکی از بنیادیترین رشتههای علوم تجربیه و در کل از زیرمجموعههای علوم تجربی محسوب میشه. برای ورود به این رشته باید روحیه کنجکاو و پرسشگری داشته باشین و بخواین به هر نحو سر از کار علم دربیارین. پس بیاین با هم این رشته پرطرفدار رو بررسی کنیم.
رشته زیستشناسی یکی از مهمترین اساس و پایههای رشته تجربیه که با تحصیل در این رشته، به شاخت کاملی از تمام گیاهان، جانوران و موجودات میرسین.این رشته، یکی از رشتههای دانشگاهی پولساز محسوب میشه.
علاوه بر این، رشته زیستشناسی تاثیر این موجودات بر زندگی انسان رو هم بررسی میکنه و باعث میشه تا شناخت شما از محیط اطرافتون بیشتر بشه. اطلاعاتی که از مطالعه و تحقیق در رشته زیستشناسی درباره انسان، گیاه، جانور، سلول و مولکول و نحوه تعامل و همزیستی اونها به دست میاد، برای علوم دیگه هم مورد استفاده قرار میگیره و بسیار کاربردیه. علاوه بر این باعث میشه تا زندگی بشر بهبود پیدا کنه.
چون به درک درستی از محیط پیرامون خودمون میرسیم و به راحتی با اکوسیستمها ارتباط برقرار میکنیم. در ادامه به بررسی رشته زیستشناسی و گرایشهای این رشته می پردازیم.
گرایشهای رشته زیستشناسی
شما با تحصیل در این رشته، با نحوه عملکرد بدن انسان و اندامها، موجودات دریا و خشکی و عملکرد حیوانات بیشتر آشنا میشین و درباره تاثیر اقداماتی که انسان در برابر محیط زیست انجام میده مطالعه میکنین.
از این رو برای مطالعه هرکدوم از این موارد، گرایش مختلفی از رشته زیستشناسی وجود داره که شما میتونین با انتخاب هر یک از این گرایشها، درباره یک بخش از زیستشناسی و تاثیر اون بر روی زندگی انسان مطالعه کنین. گرایشهای رشته زیستشناسی شامل موارد زیر میشه:
زیستشناسی جانوری
زیستشناسی عمومی
زیستشناسی دریا
زیستشناسی سلولی مولکولی
زیستشناسی گیاهی
زیستشناسی جانوری
یکی از رشتههایی که به مطالعه جانوران میپردازه، گرایش زیستشناسی جانوریه. این رشته در سه حوزه جانورشناسی، علوم جانوری تکوینی و فیریولوژی جانوری فعالیت داره و با بالاتر رفتن مقطع شما، به صورت تخصصی هر کدوم از این حوزه های بررسی میشن.
زیستشناسی عمومی
در واقع هدف از تحصیل در این رشته، شناختن کامل مفاهیم و اطلاعات رشتههای زیستشناسیه. علاوه بر این، جنبههای کاربردی و نظری این رشته رو هم مورد بررسی قرار میدن.
زیستشناسی دریا
از جدیدترین رشتههایی که در ایران وجود داره، رشته زیستشناسی دریا هست. این رشته به مطالعه گیاهان آبزی و جانورانی که در دریا زندگی میکنن میپردازه و محیط دریا و اقیانوسها رو بررسی میکنه.
علاوه بر این درباره تعامل و روابط جانوران دریایی هم پژوهش و مطالعه انجام میده و به بررسی آلودگیهای دریا و اثرات اون بر روی جانوران دریایی میپردازه.
زیستشناسی سلولی و مولکولی
این رشته به بررسی سلولها و اجزای تشکیل دهنده اونها میپردازه. برای مثال DNA ،RNA و پروتئینهای تشکیل دهنده سلول در رشته زیستشناسی مولکولی مورد بررسی قرار میگیره. این رشته بسیار کاربردیه و نقش مهمی در زندگی انسان ایفا میکنه.
زیستشناسی گیاهی
گیاهان اولیه و گیاهان امروزی در رشته زیستشناسی گیاهی مورد بررسی قرار میگیرن. در واقع این رشته در زمینه فیزیولوژی گیاهان که شامل تکامل گیاهی، ساختار گیاه، ژنتیک، شناخت زندگی گیاهان و اندامهای گیاه میشه پژوهش میکنه.
علاوه بر این در حوزه سیستماتیک گیاهان مثل رده بندی، اسامی و طبقه بندی گیاهان هم فعالیت داره.
وظایف یک زیست شناس متخصص
کسانی که در این رشته زیستشناسی و گرایشهای رشته زیستشناسی مشغول به تحصیل هستن، هر کدوم وظایف مختلفی دارن که باید به اونها عمل کنن. به همین دلیل برای معرفی رشته زیستشناسی به طور کامل، وظایف کارشناسان هر کدوم از گرایشها رو هم در ادامه بررسی میکنیم.
وظایف کارشناسان زیستشناسی جانوری
از مهمترین وظایف کارشناسان این گرایش می تونیم اشاره کنیم به:
مطالعه درباره سلولهای بنیادی
پژوهش و انجام آزمایش در مورد حشره شناسی
مظالعه درباره سلولهای سرطانی
مطالعه در مورد سیستمهای نوروترانسمیتری و مسیرهای سیگنالینگ در نواحی مختلف مغز
تکثیر و پرورش زالو
انجام پژوهش در مورد اکوسیستم آبی
حفاظت ذخایر ژنتیکی گونههای مختلف جانوری
وظایف کارشناسان رشته زیستشناسی عمومی
کسانی که در رشته زیستشناسی عمومی تحصیل کردن وظایف مهمی دارن که در زیر نام بردیم:
انجام تحقیقات در زمینه راه حلهای بهبود محیط زیست
آزمایش گونههای زنده اعم از گیاهان و حیوانات و بررسی ارتباط اونها با محیط زیست
مطالعه بیماریهای شایع در گیاهان و جانوران و بررسی راههای کنترل آنها
انجام تحقیقات برای پیدا کردن راههای ارتباط موجودات زنده با محیط زیست
وظایف کارشناسان زیستشناسی گیاهی
یک کارشناس زیستشناسی گیاهی وظیفه داره که:
کشت سلول و بافت گیاهی
مطالعه در مورد بوم شناسی گیاهان مختلف
بررسی ژنتیک و بیوتکنولوژی گیاهی
رده بندی و طبقه بندی انواع گونههای گیاهی
حفاظت ازذخیرههای ژنتیکی گونههای گیاهی
مطالعه در مورد فیزیولوژی فوتوسنتز
پژوهش درباره اثر متقابل عوامل محیطی بر روی رشد و نمو گیاهان
وظایف کارشناسان زیستشناسی دریا
در واقع کسانی که در این رشته تحصیل کردن، باید وظایف مهمی رو انجام بدن:
شناسایی انواع موجودات آبزی
بررسی ارتباط بیولوژیک بین موجودات اکوسیستمهای دریایی
حفاظت و بررسی چگونگی بهره برداری از موجودات آبزی
شناسایی آلودگیهای زیستی و غیرزیستی
بررسی ویژگیهای اکولوژیک اکوسیستمهای آبی
مطالعه و پژوهش درباره کاربردهای آبزیان و نقش موثر اونها در زندگی انسان
تکثیر و پورش انواع موجودات آبزی
وظایف کارشناسان زیستشناسی سلولی و مولکولی
از وظایف مهم کسانی که در این رشته تحصیل کردن میتونیم به موارد زیر اشاره کنیم:
مطالعه و پژوهش در رابطه با سلولهای بنیادی
انجام آزمایشات لازم در زمینه زیستشناسی سلولی مولکولی
تحقیقات درباره ژنتیک و انواع بیماریها ژنتیکی انسان
بررسی بیماریهای خود ایمنی
مطالعه در زمینه سرطان و بیوشیمی کروماتین
رشته زیستشناسی برای چه کسانی مناسبه؟
از مهمترین ویژگیهایی که باید برای تحصیل در این رشته داشته باشین، میتونیم به علاقه اشاره کنیم. چون در ابتدا باید به موجودات و جانوران زنده و نحوه زندگی اونها علاقهمند باشین تا بتونین به راحتی پژوهشها و تحقیقات خودتون رو در زمینه انواع موجودات زنده انجام بدین.
علاوه بر این، به دلیل این که برای هر نوع گرایشی از رشتههای زیستشناسی باید پژوهش و مطالعه انجام بدین، لازمه که به تحقیقات و انجام آزمایش هم علاقه مند باشین. همچنین کسانی که در این رشته مشغول به تحصیل هستن، دارای ویژگیهایی ماند جزء نگری، تحلیلگری، گروه محوری و هوش کاربردی هستن.
ادامه تحصیل در رشتههای زیستشناسی
در رشته زیستشناسی شما امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری رو دارین. یعنی میتونین در صورت علاقهمندی به دریافت دکتری در رشتههای زیستشناسی ، یکی از گرایشهای ارشد این رشته رو انتخاب کنین. در نتیجه برای کامل شدن معرفی رشته زیستشناسی ، گرایشهای ارشد این رشته رو برای شما نام میبریم.
گرایش ارشد رشته زیستشناسی جانوری
از گرایشهای این رشته میتونیم به موارد زیر اشاره کنیم:
بیوسیستماتیک
فیزیولوژی جانوری
زیستشناسی سلولی و تکوینی
گرایش ارشد زیستشناسی گیاهی
زیستشناسی تکوینی گیاهی
فیزیولوژی گیاهی
سیستماتیک و اکولوژی گیاهی
گرایش ارشد زیستشناسی دریا
بوم شناسی دریا
آلودگی دریا
جانوران دریا
گیاهان دریا
گرایش ارشد زیستشناسی سلولی مولکولی
بیوفیزیک
بیوشیمی
ژنتیک
زیست فناوری دریا
میکروبیولوژی
زیست فناوری گرایش میکروبی
علوم سلولی و مولکولی
جمعبندی
در حال حاضر یکی از رشتههای پرمتقاضی و محبوب رشته تجربی، زیستشناسیه. چون این رشته به بررسی محیط پیرامون انسان وموجوداتی که در این محیط زندگی میکنن میپردازه، خیلی از دانش آموزان دوست دارن که بعد از کنکور، در دانشگاه به ادامه تحصیل در رشته زیستشناسی بپردازن.
به همین دلیل ما سعی کردیم به بررسی و معرفی رشته زیستشناسی بپردازیم و شما رو با رشتههای زیستشناسی بیشتر آشنا کنیم. برای تحصیل در این رشته باید معدل و رتبه مناسبی در کنکور کسب کنین. به همین دلیل استفاده از بستههای معلم خصوصی کنکور تجربی پرش بهترین انتخابه.
این بستههای آموزشی با داشتن ساعتها محتوای آموزشی و درسی، میتونن کمک کنن تا پایه درس شما قویتر بشه و کامل برای کنکور تجربی آماده باشین. اینجوری کسب رتبه مناسب برای رشتههای زیستشناسی راحتتر میشه و باعث میشه تا در رشتهای به تحصیل بپردازین که بهش علاقه دارین.
اگه دوست دارین درباره سایر زیرگروههای تجربی مثل گفتار درمانی، رادیولوژی، فیزیوتراپی و بهداشت محیط اطلاعات بیشتری رو به دست بیارین، به مقالات مربوطه که در وبلاگ پرش وجود داره مراجعه کنین.
سوالات پرتکرار
گرایشهای رشته زیستشناسی کدومه؟
زیستشناسی جانوری، گیاهی، عمومی، دریا و سلولی مولکولی از گرایشهای این رشته محسوب میشن.